Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Ubuntu vs. Suse

Hej alla glada suse-människor.

Jag har kört det mesta som är värt att köra i linuxväg, nu senast ubuntu sedan 5.04. Men ubuntu spårar ur mer och mer känns det som, 6.10 är inte alls lika stabilt som det var förr. Installationen har blivit sämre och X (gnome?) kan vara ganska segt ibland. Överhuvudtaget känns det som om de distar som tidigare funkat klockrent på min hårdvara plötsligt slutat. Slackware installationen tappade bort mitt tangentbord nånstans på vägen, Ubuntu och zenwalk fixade inte min skärmupplösning, gentoo uppdaterade ihjäl sig, debian cdn startar inte längre m.m.

However har jag aldrig testat Suse, och efter allt gott jag hört här på lp så kanske det är dags att pröva. Men vad är fördelarna gentemot ubuntu? XGL? bättre hårdvarustöd? pakethanterare? snabbare? komplettare?

vilka CDs är det som gäller? Måste man ha alla 4 eller finns det ingen net-install eller liknande

sist men inte minst, hur är x86_64 versionen? Jag har alltid försökt undvika x86_64 och kört x86 istället, men osäkra källor hävdar att linux x86_64 nu är kompatibel med x86 versionen och att flash, java och annan proprietär mjukvara fungerar utan problem. stämmer det eller ska man hålla sig till x86 ett tag till

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

magnusbergs bild

Mina vägar ledde tillbaka till Debian Etch men med Gnome.

Jag tycker också att det blivit sämre på Linuxfronten. När jag började med Debian Etch med KDE för drygt ett år sedan var det helt stabilt och buggfritt inom alla mina användningsområden. Men häromdan fick jag nog av KDE och gick över till Gnome. Jag har aldrig gillat Gnome eftersom det är lite trist att se på. Men nu är jag nöjd eftersom allt fungerar mycket bättre än KDE och så snabbt så att Gimp framstår som ett nytt program.

När jag testade SuSE för ett par veckor sedan var jag mycket positiv till en början. Visserligen tog installationen 6-7 timmar eftersom Yast är segt som sirap och nedladdningen av program ännu segare. Snudd på outhärdligt. Men sen var SuSE snabbt och trevligt att använda tills jag skulle installera Nvidia drivrutinerna. Jag fick det aldrig att funka. Och det värsta av allt var att hela datorn hängde sig. Först körde jag fast med inställningsprogrammet Sax2 och sen när jag ändrade i Xorg.conf manuellt körde jag fast med en svart skärm när jag startade X. Och i båda fallen var jag tvungen att tvångsavsluta datorn och starta om. Sen började KDE balla ur och jag kunde inte starta upp KDEtv eller Gwenview. Då töttnade jag. Att börja från början och göra en helt ny installation på 6-7 timmar var inte lockande.

Efter det testade jag Kanotix och jag tycker faktiskt att den disten är mycket trevligare än Kubuntu. Men inte alls lika trevlig som Debian Etch med Gnome som jag kör nu.

distens bild

Kan rekommendera att du testar Fedora Core 6. Smile

lundatoks bild

Jag tror vi lyckades få med precis allt i denna tråden:
http://www.linuxportalen.se/node/3270

Lycka till!

--
Ubuntu Linux

sundmarks bild

För bästa installation med SUSE Linux 10.1 från openSUSE-projektet, skall du vid nyinstallation använda versionen som är remastered. CD-iso laddar du snabbast från Sunet alternativt laddar du en DVD-iso för 32-bitar eller 64-bit.

Det finns också en Live DVD om du bara vill testa lite.

Vill du läsa om skillnaden mellan openSUSE och SUSE Linux Enterprise finns mer info här.

--

Mikael Sundmark

 

Mikael Sundmark