Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

jb: Sur gammal ost

Var det under sommaren alla ubuntianer klagade som fan på att pakethanteringen i SUSE Linux var helt skadad? Det var däromkring iaf.. I dagarna har jag följt era upplevelser med Edgy Eft (Ubuntu) och jag småler lite grann när jag läser om alla problem ni stött på. Ijmf med en halvtrasig pakethanterare framstår ju Ubuntu som direkt defekt.

Nåväl, vill inte starta krig. Bara påpeka ironin i det här. Ibland leder Intel, ibland AMD. Ibland leder SUSE Linux, ibland Ubuntu..

En annan sak jag förvånas över är hur många som faktiskt uppgraderat till Edgy första dagarna. Är det bara jag som läser världens buggrapporter innan jag öht prövar på något nytt?

Nåväl. Tack för mig och min gamla sura ost.

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

Oscars bild

Jepp, det är nog bara du som tänker dig för innan du försöker dig på något Smile
Körde eft sen betan lades ut på nätet, har inte haft några som helst problem dock Sad

distens bild

Kan bara hålla med dej.. Ubuntus framgång med användarvänlighet tycker jag är något överdimensionerat. okej.. de har guider till allt, men bara som man skriver kommandon med "sudo" före. Men SUSE är klart bättre för den vanliga anvädaren med Yast (speciellt efter 10.1 Remastered). Var dock inte bra att de släppte en dist som inte pakethanteraten funkade som den skulle.

Har som max haft 4 distributioner installerade samtidigt på min dator. SUSE, Ubuntu, Gentoo och Fedora. Bara för att få et humm om vem som är bäst. Klart ingen lätt uppgift. Smile Alla är bra på sitt sätt, men om jag ska betygsätta användarvänlighet så kommer nog ubuntu bland de sista. Men nu kör jag bara Fedora på båda mina datorer. Men SUSE är på andra plats.

lundatoks bild

Det är ganska skönt att komma hem efter några bira och se att inget är nytt på portalen. Smile

--
Ubuntu Linux

mernils bild

Jag gillar inte din beskrivning av ostar som "sura", det är en skymf mot alla fria osttillverkare som i sin anletes svett försöker tillverka goda produkter, som passar bra till vilken varma macka som helst Wink .. helst grönmögelost .. som jag gillar Smile

En officiell ursäkt till alla ostfabrikörer i landet vore på sin plats. Ost är som vin .. en väldigt seriös sak som tas på största allvar bland kännare ... och annat löst folk som undertecknad.
________________________________________
Surrounded by mercy, protected by prayer

snikers bild

Jag använde mig av Ubuntu förut, eller ja. Först använde jag mig av Debian GNU/Linux vilket förövrigt var okay, men såfort man gjorde något fel när man pillade med pakethanteringen så kunde det få katastrofala effekter, tyvärr. Jag bestämde mig då för att köra Ubuntu ett tag, tänkte att dom kanske hade gjort lite uppgraderingar och fixar på pakethanteringen. Men oj så fel jag hade, hade problem redan från första början med pakethanteringen i Ubuntu, i princip varannan gång jag försökte installera något resulterade det i versionkonflikter och det var ett helvete att fixa. Sen käkade firefox upp skrämmande mycket resurser. Detta var iofs kring version 4.11 har jag för mig.

Nu har jag dock börjat använda FreeBSD, har inte haft några problem med det hitils, och ports är underbart. Smile

svenos bild

Jag vill bara påpeka att det finns de som har installerat Edgy utan några som helst problem. Jag till exempel.

SUSE har jag aldrig gjort en lyckad installation av. Faktum är att jag aldrig ens har försökt installera SUSE. Än. Wink

--Sven Olausson

curiums bild

Jag har inte uppgraderat min egen dator än, håller på att uppgradera syrrans just nu däremot.. Tongue

Får se om allt går smärtfritt på den i så fall kanske jag vågar uppgradera men Dapper fungerar så.. If it works, dont mess with it..

--

alberts bild

Jag formatterade om hela hårddisken, tog bort windowspartitionen och lade in Edgy från CD:n. Allt funkade bra. Det var mindre frågor än någonsin. Och jag är nöjd. Datorn bootar snabbare och nya Gnome känns betydligt rappare. Gnome-terminal startar t ex dubbelt så snabbt under Edgy jämfört med Dapper. Det enda som strulat är Firefox 2.0. Den känns inte lika stabil som sin föregångare och har krashat några gånger. Detta trots att jag inte aktiverat flash-plugin än.

urbans bild

En annan sak jag förvånas över är hur många som faktiskt uppgraderat till Edgy första dagarna. Är det bara jag som läser världens buggrapporter innan jag öht prövar på något nytt?

Nu har du rört ihop det. Det är nya Windows-versioner som man ska vänta med minst tills första servicepacken är utkommen.

Anständiga linuxdistar tål att uppgradera till när de är släppta.

_______________________________________________________________
Just like the mighty Penguin

_______________________________________________________________ http://ubuntu-se.org/drupal/blog/14

http://scibuntu.sourceforge.net/

margus bild

"En annan sak jag förvånas över är hur många som faktiskt uppgraderat till Edgy första dagarna. Är det bara jag som läser världens buggrapporter innan jag öht prövar på något nytt?"

Det beror ju på vad man använder datorn till såklart. Är det en dator man jobbar med så väntar man givetvis ett par år. Är det latjo lajban-datorn finns det ingen anledning att vänta så länge som till releasedagen. Hur skall buggar annars kunna upptäckas, rapportera och åtgärdas? Det är ju vi entusiaster som gör att samma program är stabila när man så småningom använder dem i sin enterprise-dist om ca 2 år.

Marcuss bild

Du måste ju hålla med om att Svarta Sara luktar sjukt surt

------------------------------------------

Kristians bild

Mixtrade med pakethanteringen i Debian/Ubuntu? Jag har bara fått problem pga. två anledningar - release-byte OCH när man lägger till NYA REPOSITORIES!!! Det är verkligen the root of all evil

---------------------------------------

 

beautifoes bild

Samma här, hade mest problem med att ansluta till servern för de nya paketen, men efter att ha omdirigerat till gamla goa' Svea så gick tiden från 20+ timmar till 12 minuter, moahahaha.

Innan jag gick från Hoary till Dapper så väntade jag nog en vecka eller två, men på den tiden var jag fortfarande lite osäker på Linux i allmänhet (man måste väl inse att man tillhör de mest nyfrälsta när man bara har knappa årets aktivt intresse / användande). Jag förväntade mig problem, fick t.ex. inte igång Gnome efter uppgraderingen eftesom jag hade Beryl och Emerald som startade vid inloggning, vilket för närvarande inte fungerar. Efter en del pillande fick jag igång allt (exklusive XGL dvs) och det fungerar fin-fint. Jag övervägde att vänta denna gång med, men jag var nyfiken på just hur "bleeding edge" det skulle vara (inte så mycket vad jag kan se dock, hehe), samt att det kunde vara en utmaning i sig. Inte för att jag är ute efter att förstöra systemet, men om något går sönder är det fortfarande intressant att lära sig att rätta till felen för mig.

Vad jag har vant mig vid i Linux är att när något går sönder, vilket är väldigt sällan, så finns det alltid hjälp att få och många vägar att gå för att åtgärda det. I början av Dapper var min installation extremt nerkluttrad och hade mycket skräp installerat, så jag valde att blåsa disken och börja om från början, även om det inte hade varit nödvändigt. Efter det har mycket gått sönder, men nu kan man bättre laga det. Jag kan inte ens ge en uppskattning på hur många gånger Windows gick på grund med vanlig, icke-experimentel, använding och enda vägen tillbaka var en ominstallation.

Kristians bild

ACPI funkar inte alls i Edgy för mig, så jag fortsätter med Dapper

---------------------------------------

 

Kristians bild

så Ubuntu är inte anständig?

---------------------------------------

 

kimjohanssons bild

Hm, kommer någon här ihåg komma-noll-spöket som härjade med redhat tiden innan fedora. Enligt vissa var det vanligt att den bästa utgåvan var komma-ett eller komma-2, då komma-noll-spöket gjort komma-noll-utgåvan alltför buggig. Och den enda komma-noll-versionen jag testat var 8.0 och visst var det något som strulade ovanligt mycket. Jag höll mig till 7.1 väääldigt länge.
------------------------------------------

mernils bild

hm.. har inte testat den. Är Svarta Sara en ost eller din hemhjälp ;-P
________________________________________
Surrounded by mercy, protected by prayer

curiums bild

När jag ska installera via apt från nya reprositories så lägger jag till dom, installerar och sen kommenterar jag bort dom igen så dom inte stör.

--

curiums bild

Vad är ACPI?

--

margus bild

Haha. Kommer ihåg det där. RedHat 5.0 var orsaken till att jag slutade använda RedHat och har varit negativ till dem sedan dess. Jag gjorde även ett misslyckat försök få min bror att köra RedHat med denna utgåva (han är fortfarande bitter och tror att linux är buggigt skräp). Det var då de körde in glibc och bröt kompabiliteten med allt. Samtidigt var det RedHat som stod för mycket av innovationen och framåtandan på 90-talet med sina X.0-släpp. De drev helt klart fram utvecklingen, men oj vad buggiga de var.

Marcuss bild

Advanced Configuration and Power Management

läs mer på: http://en.wikipedia.org/wiki/Acpi

------------------------------------------

Marcuss bild

Det är en ost Smile. Lukta på den sen ändrar du uppfattning om ost

------------------------------------------

curiums bild

Okej, ska läsa!

--