Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Testing eller Unstable

Funderar på att gå tillbaka till att köra mitt kära gamla Debian men innan Debian ska in på burken så har jag en liten fråga.
Vill inte köra Stable för programmen är så gamla så vill köra Testing eller Unstable. Vilken rekommenderar ni att köra? Testing har ju nyare paket och är snäppet före Stable men Unstable bygger ju Ubuntu med mera på så det borde väl inte vara så instabilt namnet till trots? Lutar just nu mest åt det trygga Testing men vill höra eran åsikt. Har läst på deras hemsida men vill veta vad vanliga användare som använder Debian till vardags har att säga.

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

Oscars bild

Du menar att Unstable var det som ubuntu byggde på för 2 år sedan? Smile
När jag kör debian brukar jag köra Testing - man vill ju att datorn ska fungera, även om det betyder att man får vänta 3-4 dagar innan de nya versionerna trillar ner i repositoriet Smile

margus bild

Kör bägge eller alla tre samtidigt men styr vilken version du vill föredra med pinning. På så vis kan du vid behov eller för att lösa beroenden plocka paket från en högre dist.
Problemet med unstable är att det varje dag kommer en flod av uppdateringar. Problemet med testing är att alla beroenden inte alltid går att lösa.
Duger inte stable + backports?

Jarulfs bild

Jag testade idag etch med en 64-bitars smp-kärna till min AMD X2. Man flyger verkligen fram. Strular det bara lagom lite när jag ska igång med mitt ATI-kort är jag helt såld.

joakims bild

tycker jag att du ska köra.
Unstable ändrar sig så ofta, alla nya paket kommer in i unstable så det finns krångel risk om du kör apt-get upgrade ofta.
Testing är där emot mycket stabil jag kör den på alla mina maskiner (förutom Edubuntu på barnens maskin).

/J

magnusbergs bild

Ett paket (i en given version) kommer att flyttas över till uttestningsutgåvan när det uppfyller samtliga följande kriterier:

1. Det måste ha funnits i den instabila utgåvan under minst 10, 5 eller 2 dagar, beroende på hur brådskande det insända paketet var;
2. Den måste ha kompilerats och àjourförts för samtliga arkitekturer det tidigare har kompilerats för i den instabila utgåvan;
3. Den måste ha färre, eller lika många, kritiska fel jämfört med den nuvarande version i uttestningsutgåvan (se nedan för ytterligare information);
4. Alla dess beroenden måste antingen uppfyllas av paket som redan finns i uttestningsutgåvan, eller uppfyllas av den grupp paket som skulle installeras samtidigt;
5. Steget att installera paketet i uttestningsutgåvan får inte resultera i att andra paket som redan finns där slutar fungera. (Se nedan för ytterligare information.)
http://www.debian.org/devel/testing

Därmed är det oftast inte så stor skillnad i versionsnummer mellan Sid och Etch.

Och om man vill installera mediabibliotek t ex win32codec lägger man lämpligtvis till följande i /etc/apt/sources.list:

deb ftp://ftp.sunet.se/pub/os/Linux/distributions/debian-multimedia testing main

Nu installerar och upgraderar man via Aptitude som med andra paket.

curiums bild

Haha ja ungefär så menade jag! Lider av Jolt-brist så.. Smile
Jaha så det tar inte längre tid än så? Men Untesting då? Vad är det för lurt med den? Tongue

--

curiums bild

Vad är pinning? Har aldrig hört talas om det innan.. :/
Okej där fick man reda på lite mer. Smile
Det var min första tanke men så tänkte jag på Testing istället, vill helst ha dom officiella paketen och så där.. Ja du förstår nog vad jag menar.

--

curiums bild

Enda buggen jag har stött på hittils är att win32codec strulade, men men.. Det klarar man sig utan! Smile
Det stod typ att paketet inte har någon installations-sak men något annat paket pekade på det, ja ni som använder apt vet vad jag pratar om.. Tongue

Mer om min upplevelse av Etch kan du läsa här:
http://www.linuxportalen.se/node/4023
--

--

curiums bild

curiums bild

Jag tackar för infon och dyker direkt in i terminalen! Laughing out loud

EDIT:

W: GPG error: ftp://ftp.sunet.se testing Release: Följande signaturer kunde inte verifieras för att den publika nyckeln inte är tillgänglig: NO_PUBKEY 07DC563D1F41B907
W: Du kan möjligen rätta till problemet genom att köra "apt-get update"

--

--

lo_ols bild

Kan man installera Etch'yn via nätet, i så fall hur? Får man välja program när man installerar via nätet? Tack!

olo_olo

margus bild

Pinning är det bästa med apt.
Du kan välja två eller fler källor i din sources.list, men tala om för apt vilken källa paketen skall plockas från i första hand.
Med olika flaggor till apt kan du vid behov plocka paket från en annan källa än standard om du vill upggradera ett visst paket.
Detta är mycket vanligt i Debianbaserade distar som väljer att ha lite fräschare paket än Stable.

http://www.argon.org/~roderick/apt-pinning.html
http://wiki.debian.org/AptPinning

Kristians bild

testing är en bra kompremiss mellan fräshet och stabilitet, dock finns en nackdel som redan nämnts - att alla paket inte kvalar in pga versionshanteringen, tex. kunde man ett tag inte köra vlc eller k3b, därför att det krävdes underpaket som inte var godkända för "testing" ännu.

Både testing och unstable har fördelen/nackdelen att saker uppdateras i princip hela tiden - vilket är trevligt då man hela tiden håller sig hyfsat aktuell, samtidigt som det blir mycket tankade.

Jag började med Debian, gick snabbt över till testing och körde det i ett år ungefär - bytte dock till Ubuntu eftersom OpenOffice 2.0 dröjde till Debian Testing. Jag var en vända i Debian Unstable också, då den erbjöd OO2.0, men jag tyckte att den kändes just för "unstable"

Med min bärbara ville jag bara att saker skulle funka och då blev det Ubuntu - man slipper ställa in skitsaker som mushjulet i X, och det finns betydligt fler nya paket i apt:n. Tex. fick man kompilera mplayer och mozilla-mplayer själv i Debian, vilket kan vara skoj första gången, men det blir snart tröttsamt.

---------------------------------------

 

Kristians bild

Det är ingen bugg, vissa paket "önskar" sig andra paket, även om dessa inte finns i apt:n (men kanske i non-free eller i externa källor).

win32codecs tankar du med fördel ner själv och packar upp i /usr/lib/win32. Kolla på http://www.princessleia.com/MPlayer.php och följ den.

SKulle du få problem i slutet av guiden så strunta i att skapa ett paket, kör bara make && make install

---------------------------------------

 

moberg_84s bild

ser ut som du saknar quinn key
testa kör

wget ftp://ftp.sunet.se/pub/os/Linux/distributions/debian-multimedia/quinn.ke... -O - | sudo apt-key add -

curiums bild

Hrm.. Nu blev jag tveksam till att gå tillbaka till Debian.. Nåväl, jag får väl ta och slänga in Etch och se vad jag tycker. Ubuntu får vara kvar på sin partion så får jag prova Debian i ett litet tag iaf. Smile

--

curiums bild

Verkar onekligen intressant! Ska kolla upp det!

--

curiums bild

Man tackar! Smile
--

--

curiums bild

Finns ingen quinn.key.asc på ftp://ftp.sunet.se/pub/os/Linux/distributions/debian-multimedia/.. :/
--

--

magnusbergs bild

http://debian-multimedia.org/faq.html

Om jag inte minns fel - teflonhjärna - så räcker det att som root köra:
# gpg --armor --export 1F41B907 | apt-key add -

curiums bild

Det står att det blev fel men sedan provade jag ändå att installera w32codecs och nu står det att w32codecs är senaste versionen. Har ingen aning om hur det gick till men tack för hjälpen och tack för sidan, ska kolla in den snart!
--

--

magnusbergs bild

Man kan installera utan att ha någon sån där nyckel det är bara det att man alltid blir tillfrågad om man är säker på att man vill installera från en obetrodd källa. Och en sån fråga bli lite jobbig i längden.

curiums bild

Aha då förstår jag! Nåväl, jag följde http://www.princessleia.com/MPlayer.php och nu funkar wmv i mplayer. Fast det hade ju inte varit fel om wmv hade fungerat i totem också, som jag föredrar att använda.. Smile

EDIT: # apt-get install totem-gstreamer gstreamer0.10-ffmpeg gstreamer0.10-pitfdll
Nu är vi ett problem mindre! Smile
--

--