Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Read-only?

Jag har lite filer jag ska föra över till en bärbar enhet jag har. Men när jag för över filer så säger den att det är en "read-only"-enhet TYP!!!
hur ändrar jag detta? Jag har prövat att föra över filerna som root, men det funkar inte heller. Hur får jag enheten att bli en "read-och-write"-enhet eller hu man nu ska formulera det...?

PZ, msåte man föra över filer via terminalen till ställen som kräver root-behörighet? DZ

TACK PÅ FÖRHAND // SQM

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

muchas bild

Är det filsystemet NTFS på hårddisken har den inte skrivstöd från start. Det finns lite halvosäkra drivrutiner till det. Tror den heter ntfs-3g

Kristians bild

Jag satsar en rikstaler på att enheten kör NTFS. NTFS är liksom så många andra (doc, msn, quicktime) ett stängt format/protokoll - dvs ingen förutom företaget som står bakom och de som pröjsat kosing och skrivit på "non disclosure agreement" får veta hur det fungerar.

Det finns dock duktiga hackare som sysslar med så kallad "reverse engineering", dvs de testar och försöker lista sig fram till hur formatet/protokollet egentligen fungerar. Detta är orsaken till att vi trots allt kan köra Msn via Gaim/Kopete/Centericq och öppna de flesta MS Office-filer i OpenOffice.

Att reda ut ett format "bakvägen" är emellertid inte optimalt, då det alltid finns små finesser som är svåra att definera och säkerställa. I fallet OpenOffice är det en brist men i regel ingen katastrof - det kan kanske yttra sig i att när du öppnar en .doc-fil i OO så får en text fel storlek eller att en bild hamnar lite fel. Det händer dock sällan - och orskar ingen direkt skada.

En risk på någon ynka procent att något blir fel är okej i fallet OO men inte vid skrivning till ett filsystem. Därför vågar inte utvecklarna aktivera skrivstödet i NTFS som standard - trots att det liksom lässtödet finns och fungerar bra.

---------------------------------------

 

sqms bild

Okej, enheten e proppad med 200 gig data så jag kan inte formatera om den tyvärr, vågar inte riskera att jag sabbar den då jag inte har möjlighet att få tillbaka materialet utan att bryta mot lagen...

Tack för hjälpen //SQM

Kristians bild

Det finns lösningar - dels att gå över till FAT32, ett lite äldre filsystem som dock fungerar ypperligt om vi har ett göra med några eller upp till ett tiotals GB (och filer mindre än 4 GB), dels något som heter captive-fs där du använder windows egna ntfs.sys och därmed får både läs och skriv-stöd.

För hårddiskar är dock den smidigaste lösningen att formatera enheten som ext3 (ett vanligt linux-filsystem) och installera en driver från http://www.fs-driver.org som gör att windows kan hantera den som vilken enhet som helst samt läsa/skriva.

---------------------------------------

 

Kristians bild

Lässtödet för NTFS är helgrönt hur som helst Smile Titta annars på captive-fs, det ska inte vara några problem

Kan du inte skaffa ytterligare en disk och mellanlagra? EN 200gigare borde du kunna få för några hundralappar - dags att börja panta burkar Wink ?

---------------------------------------