Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Fulfonter i emacs med Edgy

Emacs hör till mina favoritprogram men i Edgy har det blivit nästintill oanvändbart. Fonterna är små, gissningsvis sju punkter och spricker upp så att de blir nästan oläsliga (som på dåligt förminskade gjorda skärmdumpar).

Fontstorleken är i sig inget stort problem - vissa andra program som FF när det visar denna sidan använder samma fontstorlek, men där är fonterna snyggt skalade och därmed läsliga.

Även menyfonterna är trista, men dem kan man leva med.

Någon som vet hur man fixar? Har aldrig behöver bry mig om emacs fontval innan.

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

Kristians bild

Du kan ställa in det under Options/Customize Emacs/Spec. Face

Gå till "Default" och där kan du själv välja

Jag brukar köra antingen "adobe courier" 128 eller "misc-fixed" 130

Prova förresten gtk2-versionen av emacs (det löser problemet med lite roligare menyfonter, tyvärr används gtk1 i buffertena) - emacs-snapshot-gtk, den är givetvis en utvecklingsversion - men jag har kört den ganska hårt under ett antal månader och har inte upptäckt en enda bugg.

En liten men av mig väldigt uppskattad förbättring i snapshot-versionen är att lösenordet nu döljs om du via shell startar en ssh-inloggning.

Emacs blir tyvärr allt mer föråldrat och allt fler paket tappar maintainers. Det är tråkigt. Emacs är en stor klump som är svår att hålla aktuell utan aktivt intresse.

För egen del behöver jag ytterst lite av emacs funktionalitet, även om jag har ett stort antal macrons så är de ganska enkla och använder bara ett fåtal kommandon. Jag editerar i princip bara C-kod (ibland html men där är indenteringen ganska godtycklig) och sådan syntax highlightning/indentering borde vara överkomligt att skapa. Återigen för MINA behov, att skapa hela emacs från grunden vore att ta vatten över huvudet. LISP-systemet har jag redan, den plus en enkel GTK2+ binding, sen är grunden lagd

---------------------------------------

 

rickards bild

Det som skiljer i edgy är säkert att du inte har den font installerad som .emacs-filen frågar efter.

En bra font att använda i emacs är terminus. Sök på "terminus" i synaptic och installera. Sen skriver du text:

(set-default-font "-*-terminus-*-r-*-*-12-*-*-*-*-*-*-*")

...i din .emacs-fil

Om du vill använda fonter som kan vara riktigt små men ändå skalade snyggt så behöver du kompilera om emacs med xft-stöd. Här är två länkar (med lite screenshots) där de visar hur man gör:
http://www.emacswiki.org/cgi-bin/wiki/XftGnuEmacs
http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=126023

Jag måste dock varna för att ditt emacs kan bli lite instabilare av en sådan kompilering. Det finns nån knappkombination som jag känner att jag kommer åt ibland och som får emacs att dyka. Det är inte C-x C-c...