Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Åsa-Nisse på ubåtsjakt

Jag är en gammal efterbliven pajas och gillar bananskalshumor, Helan & Halvan, Åsa-Nisse, de gamla härliga Naked Gun-filmerna med Leslie Nielsen och filmen Hot shots. Och så gillar jag SVT:s färska dokumentär Ubåt 137 på grund.

Jag tittade nyligen på filmen på SVT:s sajt, sköna 80-talsminnen, bra film. Killen bakom ratten på den ryska ubåten förtjänar verkligen en varm applåd för att han sätter skutan så där pass stadigt på grund, bra rattat Wink Men det svenska försvaret (HA-HA ;P) under 80-talet tar väl ändå priset? En främmande kärnvapenbestyckad ubåt går på grund i ett svenskt militärt (hårdbevakat) skyddsområde (!!) och det tar ett helt dygn innan den svenska militären reagerar, hahaha, snyggt jobbat. Ganska bra handling. Bra skådisar. 70-talsglasögonen, stämning.

Är vårt försvar lika bra nu på 2000-talet som det var på 1980-talet så undrar man ju onekligen återigen varför man har ett försvar överhuvudtaget. Och varför har vi militära skyddsområden, hihi?

Ok, försvarsindustrin skapar sysselsättning, och forskning och utveckling på försvarssidan knoppar av sej även på civila ändamål, men......

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

Kristians bild

Sveriges försvar och dess resurshantering ÄR ett skämt.

Vi skulle aldrig fixa ett anfall så nedrustat som försvaret är idag.

Man rustar upp F10 för miljoner och lägger ner stället året därpå.

Delar av försvaret behöver sjukvårdsmateriell (som finns i onyttjade föråd) som ägs av andra delar av försvaret men de har inte råd att köpa loss den - för de har inte nog av försvarets interna "monopol-pengar". Istället förfaller materiellen och blir ingen till nytta.

Angående fördröjningen i samband med ubåten: Man ju tänka sig att vi inte ville stöta oss alltför mycket med den röda faran....som vi nu i efterhand vet hade färdiga invasionsplaner redo att tas i bruk

---------------------------------------

 

rickards bild

Är inte den oficiella konspirationsteorin som vanligt att man med flit lät ubåten komma in så pass långt, samt mörka eventuella berusningsrykten, för att regeringen skulle inse allvaret och ge flottan mer pengar?

hoths bild

...hur man såg ut förr. Jag minns att vi på 80-talet skrattade åt kläder, frisyrer och glasögon från 70-talet. Samt att vi dunkade varandra i ryggen och försäkrade varandra om att 80-talets dito kommer monsann ingen att skratta åt. Detta mode, nej "korrekta, smakfulla och snygga normal tillstånd", var ju minsann det enda rätta och riktiga. Nu, när jag tittar på bilder och filmer, hur vi såg ut då så rycker det inte så lite i skrattmuskeln.

Nu är det lätt att tycka alla såg ut som, och var lika kompetenta, som Åsa-Nisse även vad gäller försvaret. Det är dock en förhastad slutsats.

Då fanns det ett försvar värt namnet. I försvaret fanns det kanske 500.000 man. Det är ingen liten styrka, även om de bara har varsin AK4. Nu fanns det lite mer också.

Hade Sovjet beslutat sig att gå in militärt så hade inte alla dessa varken hunnit eller kunnat mobiliseras i tid.

I samma ögonblick som en Sovjetiska armada hade korsat terrotialvatten-gränsen så hade de attackerats av sjömålsmissiler och kustartelleriet. Många fartyg hade sänkts och man kan fråga sig hur många som hade kommit fram och överhuvudtaget klarat sig ur den operationen.

I luften hade de mötts av flygvapnet som hade gjort det svårt för dem att ta sig fram.

Sverige har aldrig haft som mål att militärt helt stå ett Sovjetiskt anfall. Målet har varit att göra det så kostsamt att det inte skall anses vara värt mödan. Att bromsa upp det så mycket som möjligt så att NATO kan komma till undsättning antingen direkt eller på annan front och på så sätt lätta på trycket mot Sverige.

Sveriges målsättning att själva klara behovet av sin militära material har resulterat i utveckling av den yppersta spetsteknik som finns. Inte bara i landet utan även i världen. Exempel på detta är Ericsson samt Saab med Gripen. Det finns bara fem(5) länder i världen som kan utveckla stridsflygplan och Sverige är bland de främsta i denna skara, Det är verkligen något att vara stolta över.

Ett bra scenario över ett Sovjetiskt överfall på Sverige ges i den utmärkta boken "Operation Garbo" av Harry Winter samt dess fortsättningar.

Sveriges försvar av idag däremot. Ja, det tål verkligen att skrattas åt! Nästan ingen arme och artelleri. Lite flotta men fortfarande ett bra flygvapen. Inte tillräckligt mycket av något för att spela någon roll i skarpt läge. Men, "Vår beredskap är god" och "Fred i vår tid" för försvaret behövs ju inte nu när den "Eviga freden är här". Eller...

----
Linux växer snabbast!

alberts bild

Vi hade aldrig haft en chans mot den röda "faran" oavsett hur mycket pengar man hade kastat bort på militären. Syftet med det svenska försvaret var att fördröja en invasion med, kanske 48 timmar. Längre än så räknade man aldrig med att kunna hålla stången. Tanken var att NATO skulle hinna dit under tiden.

Ifrågasätter man den svenska neutraliteten brukar militären svara med "vad äter du helst - hamburgare eller pirog?". Själv tror jag att piroger är nyttigare än hamburgare Wink

Allvarligt talat, pengarna kunde läggas på något viktigare. T ex minskning av utsläpp av miljöfarliga ämnen, utbildning, vård, infrastruktur, forskning osv.

mauths bild

Jag vill minnas att siffran de sa i lumpen på 80-talet var att vi kunde ställa 500 000 man i skogen på 48 timmar och 800 000 man på 72 timmar. Det var en av värdens största armeer sett till folkmängden. Kvaliteten var väl lite si och så dock. Jag tror att det bar är Kina som har mer folk i armèn Tanken var inte att man skulle storma fram på öppna fält i gryningen utan att bromsa ryssen med bakhåll och sånt.
Svenska flygvapnet hade högt anseende på den tiden och Nato köpte foton på ryska plan från Svenska flygvapnet eftersom de inte kom åt dem. De minnesgoda kanske kommer ihåg det ryska jaktplanet som störtade efter en sån där låtsasstrid de hela tiden höll på med.
Den där med ryska ubåtar kan ha varit svar på tal då det sägs att svenska flotta höll på med sånt i ryskt vatten på 60-talet. Det pratas om att en av svenska ubåtarna var in i nån av ryssarnas hamnar och tog kort.
Ett envist rykte om ubåtsjakten är att vi träffade en Nato-ubåt med en sjunkbomb vid en av alla dessa ubåtsjakter.
Summan av det hela är att vi har ubåtsbesättningar i dag i USA för att lära dem hur man jagar små ubåtar i t. ex Irak. De har varit där i ett år. Jan Guillou har skrivit om det i aftonbladet under året.

edit: Det rörde sig visst om förberedelser för Iran
http://www.aftonbladet.se/vss/nyheter/story/0,2789,832400,00.html

- "Den nyttigaste läxa livet lärt mig är att idioterna många gånger har rätt." Winston Churchill

superusers bild

Jag har själv varit en del av det svenska försvaret. Här i inlandet så hade vi nog hunnit mobilisera innan ryssen hunnit fram.

Kristians bild

Nä givetvis hade Sovjet käkat oss till lunch oavsett

---------------------------------------

 

datas bild

KOMMUNIST! (Albert, alltså)

alberts bild

Äh. Det är väl inte bara kommunister som äter piroger. Och nuförtiden är väl förresten Putin långt från kommunist. Snarare tvärtom..

lundatoks bild

Polackerna har ju Pirogi som nån slags nationalrätt och när jag var där i somras var dom inte direkt kommunister. Wink

--
Ubuntu Linux

datas bild

...med piroger.