Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Nybörjar Linux

Hej.
Jag är en windows användare som blivit trött på tröga windows. Därför undrar jag om linux kan vara ett alternativ och vilket i så fall. Jag har tittat på SUSE 10.1 och det verkar bra. Jag skulle vilja ha ett OS med låg inlärningströskel för en sedan länge Windowsanvändare. Jag vill egentligen bara skriva arbete, surfa och lyssna på en eller annan mp3.

Det andra är om min dator en dell med 1,8GHz, 256mb ram och 20 GB hårddisk räcker för att SUSE ska flyta på bra?

Tack för svaren!

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

david.vikstroms bild

Gnome och KDE kräver ju lite mer av datorn än vissa andra fönsterhanterare, du skulle kunna testa Xubuntu som använder XFCE som ska vara lite lättare. Vill du däremot ha en blixtsnabb dator, då tycker jag att fluxbox är ett jättebra alternativ. Kombinationen slackware/fluxbox har jag kört på datorer flera generationer sämre än din. Det har dock en högre inlärningströskel. Lycka till!

magnusbergs bild

SuSE är väl lätt att komma igång med även om jag skulle hellre rekommendera Kanotix. Kanotix laddar du ner och bränner på en cd. Sen startar du upp med cd'n i spelaren. Och sen är du redan igång i en full linuxmiljö. Men eftersom det går lite sakta att köra från cd'n så kör du nu ett programm som heter Kanotix installer, och finns i programmenyn, och allt på cd läggs över på din hårddisk. Sen startar du om igen, utan cd, och nu är det linux på riktigt.
Gå till http://www.kanotix.org klicka på 2006-01-RC4 under rubriken Preview Release. När du kör från cd'n blir det på engelska eller tyska men när du installerat på hårddisken kan du installera ett språkpaket på svenska. Enklare kan det inte bli. Lycka till!

IngeSvs bild

Jag kör SuSE 10.1. På den ena har jag 376 mb och det går väldigt segt. Visserligen har jag installerat många paket, men det vet jag inte hur mycket det påverkar. Jag använder KDE. Det finns nog fönstersystem som kräver mindre, men då är frågan om de är lämpliga för dig som är van vid Windows.

urbans bild

Jag kan rekommendera Ubuntu, med en liten brasklapp: mp3 är lite klöddigt att få igång - men det går. Annars bara fungerar det.

Har du någon kompis som kör Linux, och är beredd att hjälpa dig, låt denne avgöra vilken dist du ska köra. När det väl är installerat och klart är alla moderna distar rätt likvärdiga.

Välj annars en vanlig dist som första dist. Både SuSE och Ubuntu är vanliga bland oss här på LP, och lite tips och uppmuntran kan man behöva...
_______________________________________________________________
Just like the mighty Penguin

_______________________________________________________________ http://ubuntu-se.org/drupal/blog/14

http://scibuntu.sourceforge.net/

margus bild

Jag tror tyvärr att 256Mb är för lite för en användarvänlig dist.

mernils bild

När jag som nybörjare testade Linux för första gången runt 1993 så var Slackware den enda disten man kunde beställa via postorder. Har du ett genuint intresse av att lära dig, skulle jag rekomendera slackware eller möjligen gentoo. Dessa distar är inte så fruktansvärt mycket svårare än distar, som Suse eller Ubuntu, men dom kräver att man har en vilja att vilja lära sig, och i det långa loppet lönar det sig. Slackware eller Gentookillar har en betydligt större respekt än.. ja.. Dom som använder Suse exempelvis Wink .. nejdå!, men med det sagt.. Har du gott om tid och är villig att lära och studera.. testa slackware. Vill du bara ha en Linuxdist dom bara funkar.. testa Suse eller Ubuntu, men räkna inte att få en dist som är "lean and mean" i det fallet.
________________________________________
Surrounded by mercy, protected by prayer

paraxelssons bild

256 mb minne kan göra att systemet uppfattas lite långsamt, oavsett vilken modern distribution du väljer. Har du möjlighet att trycka i 256 mb till?

Suse eller någon annan "vanlig" distribution duger fint, både för nybörjare och när du blir lite mer avancerad och vill installera fler program. Eftersom du kommer från Windows-miljö kommer du att upptäcka lite små skillnader i hur man gör en del saker, men då ställer du bara en tydlig fråga här på portalen så kan alltid någon hjälpa till. Just mp3-stöd eller andra "codecs" kan vara en sådan sak, men det går att få igång utan större problem.

superusers bild

Freespire är en bra nybörjardist med mp3-stöd förinstallerat. Litet segt med 256 MB minne, men det funkar.

akaris bild

Kör Slackware 11 på min ena burk.
Det är en 900 Mhz med 512 Ram.
Funkar skitbra. Slack kräver inte mycket.

Körde Suse.10 förut. Det går, men det kan hänga sig med den dator du har. För det gjorde det på min.

Bränn annars en Fedora eller SLAX skiva, som går att boota direkt på så.

//Mvh Johan

akaris bild

oj, hehe, var det en 1.8 . .ja. det kanske funknar bättre.. men en 512 i ram skule nog inte vara fel. Smile

lundatoks bild

Precis, kör på en "smalare" dist. Smile

--
Ubuntu Linux

Kristians bild

Jag körde länge med 256 MB RAM under Debian Testing/Ubuntu och det gick alla tiders på min Celeron 1.7 Ghz (jag surfade, använde IM, programmerade, såg på film osv. under KDE/Gnome/Fluxbox)

Men givetvis, mer RAM är aldrig fel. Kolla på blocket eller liknande efter gamla billiga datordelar/datorer. 512 MB kan säkerligen ge lite mer kräm, åtminstone i "fluffigare" distar, inga kamelonter nämnda!

---------------------------------------

 

curiums bild

Med automatix går det grymt smidigt! Tror jag iaf, har inte provat att spela någon mp3-fil på syrrans dator än..

--

dannos bild

I Ubuntu 6.06 (som jag kör nu) var det bara att starta Amarok (kommer inte ihåg om jag installerade Amarok, eller om den fanns direkt).

Hur som helst: Amarok kunde inte spela mp3.
Så den frågade om jag ville installera mp3-stöd,
vilket jag svarade "Ja" på, varpå Synaptic startade, frågade efter sudo-lösenord, och sedan gav mig mp3-stöd.

urbans bild

En dator mår alltid(?) bättre av mer minne. Men å andra sidan kör jag med Ubuntu och GNOME just nu på en burk med 256 Meg (minus det som grafiken snor) och datorn är ändå användbar.

Men visst, mer minne skulle säkert göra susen. Skulle jag köpa en ny burk och välja mellan att lägga pengarna på några MHz till i processorn eller motsvarande peng i minne, skulle det bli mer minne.
_______________________________________________________________
Just like the mighty Penguin

_______________________________________________________________ http://ubuntu-se.org/drupal/blog/14

http://scibuntu.sourceforge.net/

fedors bild

jag kör ubuntu dapper på en 700Mhzare med 128MB ram
Fungerar dock skulle det ju inte skada med mer för snabb kan man inte säga att den är.

Kristians bild

http://easyubuntu.freecontrib.org/ fixar mp3-stöd, dvd, divx och det mesta annat du kan behöva

---------------------------------------

 

xipishs bild

Jag tycker du ska prova Mandriva one 2007 väldigt enkel dist för nybörjare Smile

http://www.mandriva.com/en/download/mandrivaone Live-skiva du kan prova först sedan kan du installera igenom installer på skrivbordet

Mandriva <3

curiums bild

256mb har alltid räckt för mig.. Smile

--

magnusbergs bild

Med dina låga krav! Smile

mernils bild

hm.. låga krav? Jag har ju bara 196 Mb minne och det funkar ypperligt! Smile Lite värre då att jag bara har 8 Mb grafikminne.. Det segar nog mer datorn än internminnet.
________________________________________
Surrounded by mercy, protected by prayer

curiums bild

Haha ja jag gör ju inte så mycket "tunga" saker direkt! Smile

--