Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Animera i GIMP

Försöker fixa en egen animerad "userbar" (eller vad dom nu heter) men har fått lite problem. När jag ska lägga till en bild som ett nytt lager blir färgerna i bilden jag ska lägga till helmysko! Ungefär som en blandning mellan färgerna på bilden innan uppblandat med en ful gråskala. Hur ska jag göra för att bilderna ska få ha kvar sina normala färger?

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

rickards bild

Jag testade själv. Och om du använder RGB som kadavro säger så ser det bra ut.

- Öppna först gif-bilden och sätt image->mode->RGB. (Ett alternativt sätt är att öppna jpg-bilden först som redan är i RGB.

- Välj sedan "open as layer" och välj den andra bilden

- Välj "Filters->Animation->Optimize for GIF" (Här ska den balansera paletten lite bättre mellan lagren)

- Ställ in dina delayer och spara som gif.

kimjohanssons bild

Hm, har tittat lite snabbt på det och kommer inte på rak arm på något, men du skulle kunna testa att spara jpg-filen som gif först, stäng det öppna fönstret med bilden då det kan luras, och öppna den nya giffen, ser den OK ut, testa att klistra in den i eget lager i den andra giffen.
-----------------------------------------

kimjohanssons bild

Kan du fixa en skärmdump av hur det ser ut?
------------------------------------------

kimjohanssons bild

Den bilden som du skall klippa in den andra bilden i kör antagligen med indexerad palett, (någon har nog redan sagt det. dvs, endast de färger som finns på bilden är tillgängliga, för att kunna klistra in den andra bilden måste du ändra färgläge för den gif du skall klistra in den andra i. För säkerhets skull, ändra till rgb,. bild->färgläge->rgb.
Hm, hoppas jag inte nu gav något råd som någon redan gett.

curiums bild

curiums bild

Man tackar för infon, nu funkar det! Smile

Med risk för att för en RTFM som svar av andra som anser att man ska kunna GIMP om man kan Linux så, vad är RGB och indexerad palett?

--

Kristians bild

Kan det vara att konverteringen till 256 färger blir fel? Det är som bekant en begränsning i GIF-formatet. Nåt e mäck med din palett

---------------------------------------

 

curiums bild

Hur ställer man in sådant? Hittar inget som verkar hjälpa mig.. Sad

--

rickards bild

Okej... du löste det lite innan jag hann svara. När du arbetar i RGB-läge så använder du fullt färdjup. Varje pixel beskrivs med (i normalfall) 3x8 bitar vilket betyder att du kan ha 256 olika nivåer av varje grundfärg.

En png- eller jpg-bild kan spara den här färginformationen, eftersom de komprimerar informationen. PNG komprimerar ungefär som zip. JPG slänger information i bilden. GIF däremot sparar alla pixlar men komprimerar bilden genom att minska antalet färger den beskriver varje pixel med. Den skapar därför en palett som kan inehålla max 256 olika nyanser, och refererar till varje pixel endast ett tal på 8-bitar istället för 24. Ett så kallat "färgindex"

När man arbetar med bilder ska man alltid, som kadavro sa, ställa om till fullt färdjup så att gimp kan skala, och skapa de nyanser som ser bäst ut. Därefter indexerar man de färger bilden behöver, först när man är klar.

Kristians bild

Du har hållt på linux ett tag nu Curium och bör kunna googla och testa dig fram till saker...

Jag startade precis Gimp å hittade nåt trevligt under Image/Mode/Indexed

---------------------------------------

 

curiums bild

Tusen tack för infon, nu kan jag lite mer! Smile

--

curiums bild

Linux ja, GIMP nej. Har i princip aldrig sysslat med bildredigering och jag förstår inte riktigt varför du blandar ihop bildredigering med Linux i allmänhet..?

EDIT: Ursäkta att jag är sur, är bara trött på att alla tar för givet att om man kan Linux kan man alla program, är inte lätt att googla om något när man inte har den blekaste aning om vad man sysslar med..
Provade ditt tips och det hjälpte tyvärr inte.. Sad

--

freddegs bild

Det blev ju riktigt snyggt... får man knycka den?

jonasbjorks bild

Jag hoppas du inte tänkt använda den där som signatur på LP. Den är jättefin men kommer bli fruktansvärt irriterande i forumen.

--
SUSE Linux
Jonas Björk - like.no.other

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

Kristians bild

Vad hjälpte inte?

Att trycka på den knappen löser inte allt, men du får upp en dialog där du kan välja palett.

Ordet "palett" i mitt svar borde också ge en vink om att dialogen "Palettes" kan vara intressant.

Trycker du fram den får du upp en lista av paletter och du kan välja/modifiera dessa. Dvs du väljer vilka 256 färger du vill använda, bägge bilderna måste använda samma palett.

Är du van vid linux så är du van vid att testa nya saker och att ta åt dig ny information. Jag upplever liksom jonas att du ibland ropar "hjälp!" lite väl tidigt...

---------------------------------------

 

lundatoks bild

*rummet tystnar*

Token och JB är plötsligt överens.

--
Ubuntu Linux

curiums bild

Det går så bra så! Ökade antalet ms innan den bytta bild, såhär blev det då:
http://img142.imageshack.us/img142/2905/curiumuserbarda0.gif

EDIT: Om du vill leka med den själv så finns den här. Den ligger som en .xcf-fil som du öppnar i GIMP så finns alla lager sparade så kan du lägga till egna eller ändra hastigheten på bilderna osv.

--

curiums bild

Haha nej det kommer jag verkligen inte! Instämmer med att det är fruktansvärt irriterande med sådana signaturer men jag tänkte bara visa hur slutresultatet blev. Smile

--

kimjohanssons bild

Om han väljer RGB-läge medan han jobbar med bilden, istället för att välja en begränsad palett, så löser sig nog palettproblemet när han sparar sen.
------------------------------------------

curiums bild

Jodå, att trycka på knappen löste allt. Smile

Är du van vid linux så är du van vid att testa nya saker och att ta åt dig ny information. Jag upplever liksom jonas att du ibland ropar "hjälp!" lite väl tidigt...
Jag förstår inte hur man ska kunna hitta info om något som man inte har ens baskunskaperna till? Det mesta kan man hitta hjälp till med --help och man för att sedan söka på google och ta reda på mer. Dock brukar det då hjälpa att söka på programmets namn och vad problemet är, men hur <censur> ska man kunna veta vad man ska söka på om man inte ens har hört ordet palett innan?! För att kunna söka på google måste man faktiskt veta iaf lite vad man ska söka på, men som sagt kan jag absolut ingenting om bildredigering..
Men men, nu ska inte jag vara sur! Kan säkert hitta något annat ställe än LP att hänga på!

--

rickards bild

Inte för att vara petig, men borde du inte likadan ram runt alla frames? Rita antingen en linje där den saknas. En annan specialmetod är att sätta bakgrundsfärgen till svart. Minska canvas-size med en pixel på varje sida som saknar ram, och därefter öka den igen. Den senare går snabbare när man vet vad man gör. Ett tredje sätt är att markera allt och sedan välja "stroke selection" med en enpixels pensel. Dessutom finns det säkert något filter för att skapa ramar också. Vad föredrar vi? Många lösningar på ett problem, eller en lösning på många problem?

curiums bild

Inte för att vara petig, men borde du inte likadan ram runt alla frames?
Har inte kommit så långt än, jag lär mig fortfarande.. Tongue

Ska kolla in dina tips! Smile

Vad föredrar vi? Många lösningar på ett problem, eller en lösning på många problem?
Många lösningar på många problem! Smile

--