Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Curium: Debian Etch

Disclaimer: Hastverk skrivet för att det överhuvudtaget skulle bli av.

Tänkte installera Debian Etch för att prova Debian, mest för att det var Debian som fick mig att överge Windows helt.

Nåväl, installations-skivan laddades hem och brändes ut och bootades.
Vid bootprompten skriver man installgui så blir hela installationen grafisk. Det är i princip bara att välja språk och var man vill installera Debian och sen får man välja vad för något man ska ha Debian till, jag valde skrivbord och webbserver så Debian installerade Gnome + OOo och annat bra-att-ha vid desktop arbete samt slängde upp en apache2 server, kanon!

Väl igång slås jag av hur snyggt GDM är om man gämnför mot när jag körde Debian Stable! Ger ett proffsigt intryck, min sagt! Men det jämnar snart ut sig med att Gnome är, ursäkta, skitfult..
Nåväl in på http://gnome-look.org/ och tanka hem massa teman att prova! Tanken var att dra hem Human (Ubuntu's standard tema) men det hittade jag inte utan istället blev det ett ihopplock av allt möjligt, blev riktigt snyggt tycker jag. Mycket bättre än Ubuntu, lite mer back-to-basic dock med lite flashiga ikoner, precis som jag vill ha det!

En annan sak jag slås av snabbt är att det är precis som jag alltid tyckt, Debian är lite mindre, kraftiga, mindre användarvänligt medans Ubuntu är stort, lagom kraftfullt och mycket användarvänligt. Man märker att Debian's främsta mål inte är att vara så snyggt som möjligt utan så bra som möjligt (no offence Ubuntu fans).

Mocp och Yakuake var det första jag installerade, med Mocp följde det även med mp3-stöd! Bara att plugga in mp3/ogg-spelaren och börja lyssna! Mp3/ogg-spelaren dök nämligen upp direkt på skrivbordet, mitt usb 2.0 kort fungerade direkt!
Ja allt fungerar nu, det enda problemet jag har stött på var att jag inte kom ut på internet först, var dock bara att se till att eth0 skulle användas som standard så löstes det med!

Flash installerade jag från apt:n och Java med, dock vet jag bara att Flash fungerar, Java har jag inte orkat kolla.

Finns det inget negativt då? Jo det gör det! Hade förväntat mig nya program, det är ju Testing trots allt! Nej Fx 1.5 är det som gäller och Kopete 0.12! Men senaste Mocp är det..
Blir först sur men så kom jag på att Fx 2.0 fanns ju inte i Ubuntu 6.06 heller så jag drar hem Fx från deras hemsida och installerar det lite snabbt och smidigt och Kopete vet jag inte varför jag installerade senaste versionen i Ubuntu för han så det får vara som det är, funkar gör det ju!

Mitt helhets intryck är att Debian är en mycket bra dist om man har kommit förbi nybörjar stadiet men annars skulle jag nog rekommendera antingen Ubuntu eller SUSE.

Tanken var att prova Debian Etch i en liten period och sen Debian Stable + backports, mest för att kolla in dem och utvärda dom sedan men så blir det inte riktigt. Tror jag låter Debian Etch vara kvar och ha den som Desktop-dist istället för Ubuntu, det är inte värt besväret att boota Ubuntu (ligger direkt under Debian i Grub's boot-meny) och installera Grub så Ubuntu bootas automatiskt. Nej Debian Etch får det bli, iaf tillsvidare! Vem vet, kanske jag överger Debian ännu en gång för den afrikanska snyggingen Ubuntu?

En till sak har slagit mig, när jag började Linux på allvar så var det ju som sagt Debian men när jag installerade Ubuntu så fanns det nästan bara guider till Debian så där fick man sitta med sin Ubuntu-installation och försöka följa en Debian-guide så gott det gick, men nu verkar det vara tvärtom..
Nåväl, ubuntuguide.org kan vara en guldgruva även för en Debian-användare!

EDIT: Bifogar en skärmdump på hur Debian Etch ser ut efter lite pillande!

BilagaStorlek
Skärmdump.png235.99 kB

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

curiums bild

Nu kom jag på en till sak som krånglar; framåt och bakåtknapparna på musen. Jag fick igång dom i Ubuntu och skrev ner hur i wikin men det vill inte funka i Debian, märkligt i och med att det är i xorg man ska pilla och inte i något "Ubuntu-specifikt".

EDIT: Nu funkar det, glömde följa en sak i min egen guide.. Pinsamt värre.. Sad

--

lundatoks bild

Man måste inte köra med Human-temat i ubuntu... Wink

Elisha fick pryda skrivbordet när jag skulle visa upp skrivbordet och upptäckte att jag körde med en enfärgad brun bakgrund. o.O

Jag tankade hem Art Manager som var en klurig liten app som tankar hem förhandsgranskningar på teman, ikoner och fönsterdekorationer, så kan man välja att installera dom man tycker verkar trevliga.

--
Ubuntu Linux

Kristians bild

Åh kära gamla goa Debian testing, jag kastade ut Windows XP från laptopens extrapartition för några veckor sedan (för att kunna dualboota Ubuntu med den lille gröne Tongue), kanske läge att lägga in Debian Testing och dualboota med Ubuntu ett tag istället?

Tack för tipset Smile

---------------------------------------

 

curiums bild

Art Manager har jag provat, var det enda program som gjorde att datorn krashade.. Smile

EDIT: I Ubuntu då förstås! Tongue

--

curiums bild

Jag tycker absolut att du ska dualboota med Debian Testing istället! Laughing out loud

--

magnusbergs bild

Jag är så jävla trött på Etch men kan inte hitta något bättre för mig. Kanske är det för att jag dribblar en massa vid installationen, och själv väljer och vrakar vad jag vill ha, som saker inte alltid funkar som de ska. Och jag blir så arg och besviken på Etch som gick som en klocka för något år sedan. Men sen jag bytte till Gome så känns det bättre och Gnome har många väldigt bra funktioner i sina program som saknas i KDE.

Fråga: Curium, när du valde Skrivbord fick du bara ner Gnome och OO eller kom det in något KDE också???
Är det KDE rent kan jag ju välja skrivbord istället för att sitta någon timme och välja bland de drygt 15.000 paketen.

Och vill du ändra vilken dist som bootas automatsikt av Grub är det bara att ändra default i den menu.lst som Grub läser av.
# Set the default entry to the entry number NUM. Numbering starts from 0, and
# the entry number 0 is the default if the command is not used.
default 1

curiums bild

Provat Ubuntu eller SUSE?
Jag valde inget annat än Desktop och Webbserver, funkar kanon!

Nej KDE tror jag inte att det kom med, har iaf inte märkt av något KDE! Tongue
Hur menar du nu?

Jojo Grub har jag lekt endel med men försökte bara skoja till det lite att det är inte värt besväret att krångla med Grub för att köra i Ubuntu, Debian är ju minst lika bra för en Desktop-användare. Smile

--

magnusbergs bild

Om du fick med någon /etc/kde så blev det säkert någon KDE grej också men har du ingen /etc/kde så är det rent Gnome. Och så vill jag ha det. Kör man KDE kan man inte vara utan Gnome; Gimp, OO och så vidare. Men kör man Gnome klarar man sig utan KDE.
Är det någon som funderat över varför många distar lämnat KDE och har Gnome som förvalt skrivbord numera? Äh, det får bli en egen tråd.

curiums bild

Nix fick inte med det, kollade innan. Smile
Jag tror det är för att Gnome äger! Smile

--

Kristians bild

Kanske för att KDE luktar nyvaxad svettig bäver? Visserligen glansigt glittrande, men alltför fluffig, loppig och illaluktande Wink Bara min egen teori....

Nädå, kanske upplevs Gnome som enklare för nybörjare, vad vet jag?

---------------------------------------

 

curiums bild

Jag tror på Kristian-teorin. Smile

--