Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Microsoft & Novell...

Microsoft och Novell har annonserat att de skall samarbeta kring tekniska delar och trygghet kring patent. Novells aktie steg ca 16% på dessa nyheter under eftermiddagshandeln på Nasdaq.

Mer lär följa...

I ett öppet brev till öppen källkodsrörelsen beskriver Novell och Microsoft lite mer detaljerat vad samarbetet omfattar och vad de tänker göra.

 • Patentområdet
  • Oron över potentiella patenttvister har gjort vissa personer oroliga, vilket vilket ibland påverkar utvecklingen inom öppen källkod
  • För att gemensamt eliminera eventuella hot om patenttvister kommer Novell och Microsoft skydda varandras kunder och inte använda patentportföljen mot varandra.
  • Vad detta innebär för dem som driftsätter lösningar från Novell och Microsoft, är att kunderna är skyddade från möjliga stämningar avseende patent från endera företag.
 • Virtualisering
  • Microsoft och Novell kommer samarbeta för att förbättra och utveckla funktionaliteten för att effektivt virtualisera Windows på Linux och Linux på Windows.
  • Båda företagen kommer nu att vara ledande för funktionalitet i datacentret för att hantera en blandad miljö. De kommer båda att främja optimerade, supporterade och effektiva "device drivers" för att maximera utnyttjandet.
 • Virtualiseringshantering och administration
  • Som ett plus, kommer företagen arbeta tillsammans för att implementera nödvändiga standarder för att hantera datacenter som kör blandade miljöer (WS-Management).
  • Novell kommer utveckla verktyg för att hantera virtuella Windows maskiner och Microsoft kommer utveckla verktyg för hantering av virtualiserade Linux-system.
 • Office Open XML
  • Novells utvecklare har det senaste året arbetat tillsammans med Microsoft-utvecklare via ECMA TC45 för att skapa en komplett specifikation som ger samverkande funktionalitet mellan office-sviter.
  • Novell kommer utveckla koden för att stödja Office Open XML i OpenOffice och ge tillbaka detta stöd till organisationen för OpenOffice.org. Novell kommer också skicka med en plugin Office för Open XML den egna versionen av OpenOffice. Som tillägg kommer man även medverka inom öppenkällkodsprojektet för "Open XML Translator".
 • Ramverk kring samarbete
  • En av de viktigaste komponenterna för samarbetet är det ramverk mellan Novell och Microsoft som nu finns för att diskutera fortsatt samverkan.
  • Dagens annonsering om samarbete markerar en ny era och skall inte ses som en begränsande faktor. Med ramverket på plats kommer man periodiskt utvärdera områden där man kan arbeta tillsammans för att förbättra interoperatibiliteten mellan varandras produkter.
 • Mono, OpenOffice och Samba
  • Under patentöverenskommelsen kommer kunderna garanteras trygghet även för Mono, Samba och OpenOffice liksom för .NET och Windows Server.
  • Alla dessa teknologier kommer förbättras under den fem år långa överenskommelsen. Det finns vissa begränsningar om vad som omfattas avseende kommande teknologier som adderas till dessa erbjudanden.
  • Ramverket för samarbete har satts på plats för att arbeta kring komplexa ämnen inom intellectual property och innovation.
  • Kunder till Novell kan använda dessa teknologier försäkrade om att Microsoft och Novell arbetar tillsammans för att hitta lösningar som är bäst för kunderna.

Mer info

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

nahojs bild

Vad ska man tycka om detta då? Jag reagerar ju alltid med en grimas när jag ser Microsofts namn...

jonasbjorks bild

Customers Win, Pressrelease från Novell, Read the FAQ.

--
SUSE Linux
Jonas Björk - like.no.other

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

gustavnilssons bild

Om jag har förstått detta rätt gör Microsoft detta för att rädda sig från att sina kunder byter helt till Linux. Novell gör detta för att komma in på arenan. Fighten kan börja! Får bara hoppas att Microsoft inte gör knock-out på Novell...

battras bild

"För att gemensamt eliminera eventuella hot om patenttvister kommer Novell och Microsoft skydda varandras kunder och inte använda patentportföljen mot varandra."

Vad har Novell för patent som det kan gälla? Har de något suse-relaterat som inte är GPL?

Novell vinner förstås på det här, åtminstone på kort sikt, aktierna har ju redan gått upp en massa %, men samtidigt tappar opensuse i trovärdighet.

curiums bild

Jag tror man kan se det som att Microsoft tar "hotet" från Linux på allvar.

--

jonasbjorks bild

Får bara hoppas att Microsoft inte gör knock-out på Novell...

Tror du på tomten också?

--
SUSE Linux
Jonas Björk - like.no.other

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

lundatoks bild

Det kanske betyder att MS planerar rättsliga åtgärder mot ett antal linuxleveratörer och nu har novell skaffat sig försäkring?

--
Ubuntu Linux

gustavnilssons bild

Tror du på tomten också?
Om tomten och Microsoft hade börjat samarbeta, så ja.

Kristians bild

Nu får Novell också vara med och leka med de stora pojkarna och dela patentportföljer. Om nu Novell tidigare kämpat mot mjukvarupatent i EU så kan de lugnt släppa det nu....

---------------------------------------

 

nahojs bild

Intressant tanke...

Jag vill höra vad Richard Stallman har att säga om detta...

hwms bild

Intressant kommentar. Kan nog ligga något i det.
Varje gång Microsoft har gjort någonting som relaterar till Linux så har det varit negativt för oss. Så det finns ju ingen anledning att tro att något gott kommer att komma av detta.

sundmarks bild

Det handlar om att ge skydd för kunder som är oroliga för att använda öppen källkod. Man har inte uttalat något om att dela patentportföljer, vad jag har sett.
--

Mikael Sundmark

 

Mikael Sundmark

Kristians bild

Angående Stallman så beundrar jag den mannens raka hållning och hans enorma arbete. Dock tror jag att det är en alltför snäv linje att gå om vi vill få in gnu/linux på banan inom rimlig tid. Vi behöver kommersiella krafter och de i sin tur behöver unika produkter som de kan ta betalt för utan att någon annan försöker sno dem.

Problemet med Stallman är att han bara samarbetar med de som är 100% inne på hans bana. Det är hedersvärt med hans nolltolerans men i praktiken inget bra sätt att skaffa vänner...

Jag har min åsikt om RMS - skaffa er en egen genom att spana in något av hans föredrag, tex. http://www.df.lth.se/~triad/stallman.html

Red Hat utvecklar i huvudsak fri mjukvara och säljer en sammansatt produkt - sin Enterprice Server. I dess licensavtal förbjuds kopiering av hela produkten medan delarna i sig fortfarande är fria, en tanke jag gillar. De får även in pengar via support - den delen försöker Oracle sno åt sig. Visserligen finns det inget olagligt eller direkt fel i det - följden blir dock att Red Hat som gör "grovjobbet" får in mindre pengar och inte kan hålla lika många utvecklare med lön. Om inte den som skriver koden får betalt försegas och i värsta fall omöjliggörs effektiv fri utveckling.

Ett sätt att få folk att jobba gratis är att få in dem på en ideologi - Stallmanism tex. Detta tror jag dock inte tror fungerar lika väl i dagens läge som det gjorde på sent 80-tal och 90-talet. GNU/Linux's "hobbyfaktor" är mindre numera och därmed också idealismen

---------------------------------------

 

jonasbjorks bild

För att gemensamt eliminera eventuella hot om patenttvister kommer Novell och Microsoft skydda varandras kunder och inte använda patentportföljen mot varandra. [Källa]

Edit: Aha, det är inte samma sak som "dela" .. Wink

--
SUSE Linux
Jonas Björk - like.no.other

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

mindlights bild

"Ursäkta medan jag går och kräks", skriver Pamela Jones, redaktör för bloggen Groklaw.net, som fortsätter: "Jag inser att Microsoft inte längre anser att Linux är som cancer eller kommunism. Nu vill de bara har royalties för sina patent".
Samma uppfattning har Bruce Perens, känd Linux-förespråkare.

"Detta är faktiskt väldigt dåliga nyheter. Det gör att Microsoft kan hävda sina patent mot all kommersiellt använd öppen källkod. Avtalet innebär att du måste köpa en Microsoft-liceniserad Linux-distribution från Novell eller så finns ett hot att Microsoft hävdar sina patent mot dig".

(saxat ur IDG.se)

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...