Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Linux är inte för alla.

En del här på LP och i linuxvärlden i övrigt argumenterar för att linux ska spridas och användas av så många användare som möjligt men jag anser att det är fel.
Varför tjatar alla om att vi måste sprida Linux till allt och alla. Det finns ingen vits med det och det kommer bara skit av det.
Om nu Linux är så mycket bättre så kommer det att spridas av sig självt. Vi har börjat använda Linux av lite olika orsaker och de flesta av oss är nog nöjda med linux eller
gått tillbaka till windows. Vi som har kvar Linux tycker att Linux är bättre men är det en sanning för alla datoranvändare?
Jag tror inte det.
Den vanliga datoranvändaren har köpt sin burk och då fått med de viktigaste applikationerna, därtill köpt några spel. Många tror jag är nöjda med det, de vill inte "RTFM:a" eller "Googla det" för att få ett program att funka, ska sanningen fram så vill inte jag heller det, men för mig väger tanken med open source tyngre än den arbetsinsats som Linux kräver. Min fru tycker dock att Linux är sketbra då det är snabbare än windows och dessutom verkar det fungera underhållsfritt...
De flesta applikationer på min dist duger bra till mig och det finns ett flertal som är riktigt bra, dessutom är kärnan, skalet och arkitekturen bättre än motsvarande i windows, men jag använder linux främst för att jag gillar tanken bakom linux och opensource. Opensource gör att systemet är konstruerat av entusiaster för entusiaster och detta är gott.
Om vi lyckas sprida Linux på det sätt som evangelisterna vill kommer entusiasterna trängas bort av de kommersiella mjukvarutillverkarna. Det finns ju trots allt open source till windows också men windows användarna är ganska ointresserade av detta, de kör på demo ex, piratkopierade, hederligt köpt mjukvara eller är nöjda med grundinstallationen. Detta är inte bra för kvaliteten på opensource programvaran då lite av tjusningen med att hobbymässigt utveckla mjukvara är att den används av andra. Risken är uppenbar för att detta kommer att hända även i linuxvärlden om Linux får den spridning som en del tycks vilja.
Det jag ser är att en windows användare har ett program till det han vill göra och antingen finns det programmet med i grundinstallationen eller så skaffar han sig det programmet på det ena eller andra sättet.
En Linux användare har oftast i grundinstallationen ett flertal program att välja mellan och det tar lång tid och en viss ansträngning att inse vilket program som är lämpligt för det jag tänkt göra då dokumentationen är ett träsk. Det är inte så mycket svårare att använda linux programvara, det svåra ligger i att välja och sedan att lära sig programmet.
Det är detta som gör att Linux inte är lämpligt för alla, då mainstream-användaren inte är intresserad av själva datorn (och därför lägga ner det jobb som krävs) något som jag ser som ett krav för linux-användaren. Om linux får en stor spridning hos hemma användare och därmed bli mer kommersiellt intressant för dataföretag kommer distarna att skalas ner och funktionalitet försvinna från grundinstallationen.
Vi måste naturligtvis hjälpa nybörjare såsom vi själva vill bli hjälpta men vi behöver inte propagera för att folk ska gå från windows till linux då de som är intresserade kommer att prova utan att vi tjatar på dem, men om vi övertygar alla vi träffar på att testa linux kommer det stora flertalet besvikna att återgå till windows eller ännu värre distarna skalas av och slätas ut för att möta mainstream-användarens önskemål.
Vad jag vill säga med detta är att det är vårt tjat om att linux är så fantastiskt bra som gör att linux fått rykte om sig att vara svårt då många övertygats om linux förträfflighet och sedan gett upp för tidigt innan de nått upp över första tröskeln.

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

Marcuss bild

Ett annat sätt att se på det. Rätt smart faktiskt. Är det verkligen valfrihet att försöka tvinga folk på något annat än det dem kör?
------------------------------------------

urbans bild

Jag har mött folk som blir ärligt förbannade på att de inte fått veta att det finns ett alternativ som är gratis och virusfritt. Vi ska inte pracka på eller tivinga någon, bara lyssna, upplysa och förklara.

Det hela handlar om en pedagogisk gärning. Valfrihet förutsätter att man vet att det finns ett val.

Man måste veta att det...

  • finns olika OS
  • att det går att byta OS
  • att olika OS är olika, ser olika ut och är bra på olika saker

Berätta vad du själv kör och varför - du behöver inte tjata eller pracka på någon något.

Lyssna på folks problem, fråga, lyssna mer. Tänk! Är Linux en lösning på de problemen? I så fall, föreslå det, i annat fall, föreslå något annat, till exempel en ominstallation av Windows.

Hjälp folk som bestämt sig för att ta steget.

Live CD är bra, inte minst som en workaround för kraschade och virusbemängda datorer. Kör så länge innan du kan lämna in datorn för ominstallation.

_______________________________________________________________
Just like the mighty Penguin

_______________________________________________________________ http://ubuntu-se.org/drupal/blog/14

http://scibuntu.sourceforge.net/

sunkpers bild

Att distarna skalas av...? Du som nörd kommer alltid ha gentoo/slackware att vända dig till. Det är väl bättre med 100 personer som testat linux och gått tillbaks till windows än 100 som inte vet vad det är. All Pr är bra PR.

Dessutom gör fler användare att man får större krav på applikationerna samt att det blir en större marknad för företagen att släppa sina propgram till. Skulle 50% köra linux så skulle ju både spel och photoshop finnas till linux

curiums bild

Jag instämmer med allt du skriver!

Plus att en viktig sak är att det oftast inte är vilket OS man kör utan vilka program man kan använda. Det är till exempel betydligt enklare att tanka hem Photoshop från DC++ och installera den i windows än det är att försöka installera en köpt version i Linux. Först måste du köpa ett till program och installera det _sen_ kan du börja installera Photoshop.

Linux kommer inte att vara ett alternativ till alla förens det finns många datorer som säljs med Linux förinstallerat.
Windows är ju också gratis, det följer ju med datorn när jag köper den, varför skulle jag då vilja krångla och installera ett nytt OS?!

Och som du säger så vill inte många behöva leta igenom internets alla hörn för att få igång ett program eller behöva ändra i ett sh-script för att få igång Flash i Firefox.
Att som nybörjare fråga om hjälp är helt okej men ju längre tiden går ju mindre accepterat blir det att fråga om hjälp, har själv varit med om att folk här på LP säger att jag ska googla och inte vara så [censur] lat! Jag är ju för [censur] en avancerad Linux-användare! Jag ska inte fråga om hjälp! Det är sådana gånger det känns väldigt frestande att installera Windows igen.. Som sagt, du måste själv vilja förstå och lära dig om ditt OS om du kör Linux, något du inte behöver i Windows.
Med den inställningen som råder på LP är det inte så stora problem att få en nybörjare att börja använda Linux mer och mer men är han/hon den genomsnittslige dator-användaren kommer han tröttna på alla "RTFM!" och "Just Google It!" som kommer ju längre tiden går och gå tillbaka till Linux, i samma stund som någon skriver i sin blogg om att vi måste sprida Linux till allt och alla.
--

--

margus bild

Jag tycker inte att det är särskilt viktigt att sprida linux. Vad spelar det för roll vad min granne använder för os. Däremot tycker jag det är extremt viktigt att sprida förståelse för öppna standarder, patentfria filformat och dylikt så att man har valfriheten att välja os efter tycke och smak.
Hellre ogg på windows än mp3 på linux.

jonasbjorks bild

De senaste veckorna har jag ifrågasatt och funderat på varför jag kämpar så mycket för att folk skall upptäcka Linux. Jag brukar få en sådan här period ett par gånger om året..

Varför är det viktigt för mig att folk kör Linux? Är det min uppgift att rädda världen? Varför skall jag ge dem ett operativsystem som troligen kommer strula för dem? Ett OS som inte ens klarar av att skicka blinkningar i MSN.. Folk är vana med Windows XP och de klarar av att använda det hjälpligt, varför då ta bort deras kunskap och tvinga dem att lära sig på nytt?

Jag sitter själv i Windows XP ibland, jag försöker hålla mig uppdaterad på vad som händer på den sidan också - trots allt kommer jag i kontakt med folk som använder XP dagligen och jag förväntas ju kunna ge support på det också. Berättar jag för linuxfolk att jag använder XP får jag ofta höra att jag är en svikare, en förrädare eller något annat otrevligt. Det är ju roligt, eller hur?

Ett tag körde jag på en Powerbook G4, MacOSX är det bästa OS som någonsin gjorts - ni som är av en annan uppfattning har inte provat det och sett vilka möjligheter som finns i det OS:et. Bakom allt lull-lull finns en oerhörd kraft som ärvts från BSD. OSX är dessutom ett bevis på att Linux skulle kunna se snyggt ut och vara användarvänligare än Windows. om folk slutade fokusera på tekniken dvs..

Linuxanvändare är rätt roliga personer egentligen. De blandar ofta in politik och religion i sitt användande av Linux. Linux är knappast religöst. Att använda Linux är inte heller ett politiskt ställningstagande. Att använda Linux är ett val man gör, det valet kan komma från i princip vad som helst. Jag vet många linuxanvändare här på LP som är vänsterpolitiska och många andra som är mer på den högra sidan. Linux kan inte vara kommunistiskt! Linux är ett bevis på att människor faktiskt kan samarbeta och få saker att fungera.

Det finns en del som tjänar pengar på Linux, det finns en del som tycker det är fult att tjäna pengar på Linux. Det finns de som använder Linux som server, men ändå kör XP på skrivbordet. Det finns de som tycker OpenOffice.org är tillräckligt bra för deras behov, medan andra behöver funktioner som bara finns i MS Office 2003. De finns de som upptäckt att GIMP faktiskt är ett kompentent program och kunde avinstallera den där piratkopierade Adobe Photoshop. Kanske kändes det skönt för samvetet. Det finns de som aldrig ger tillbaka något alls, det finns de som ger och ger och ger men knappt får något tillbaka. Linuxanvändare finns i många olika skepnader och varianter. Jag är en av dem, en jobbig sådan - jag vill vara jobbig. Jag älskar att skrika "UBUNTU SUGER" för det känns bra - för mig. Det är mitt val och min frihet att tycka så. En ubuntuanvändare kommer säkert bli förbannad på mig och tycka att jag är en stor idiot och inte acceptera mitt val, kanske kommer hon till och med inskränka på min frihet. Jag har också gjort mina val i livet, jag valde att gå ifrån Debian GNU/Linux och sålde mig till Novell. Jag hade mina anledningar, men ingen förstod varför. Jag valde att kasta ut Debian GNU/Linux från mina servrar och installerade SUSE Linux Enterprise Server på dem. Jag hade mina anledningar, men folk ifrågasatte min frihet att välja vad jag vill köra på mina maskiner. Det finns linuxanvändare som jag älskar, som jag ser upp till - det finns också dem jag helst av allt skulle vilja ignorera för alltid. För det måste få vara mitt val att välja vem jag vill kommunicera med? Vill jag svara på en fråga i forumet som är ställd av någon jag inte orkar med? Skall jag tvingas till det? Friheten jag har baseras på vilken frihet gruppen ger mig. Inte den frihet jag själv satt som mål.

Alla gillar när någon satsar resurser i att starta ett projekt. Ubuntu skickade ut sina CD-skivor till världen och folk beställde mer än de klarade av att sprida till sina vänner/bekanta. Men varför inte beställa 200 skivor? De är ju gratis, så vad fan? Ta 300 ändå när du är på gång. Alla gillar gratis skivor. Vad har du gett tillbaka till Ubuntu, du som fick skivor från dem? Mer än "ubuntu är den bästa disten som finns, ffs".

Linuxanvändare är, generellt, inte självkritiska för fem öre. När de väl fastnat för något är det bara det som gäller. Må vara Ubuntu eller SUSE - KDE eller GNOME - Banshee eller Amarok.. Du skall köra Ubuntu/GNOME/Amarok!!! Japp, det handlar om frihet. Din frihet att tvinga folk att köra det du tycker är bra.

Nej, nu har jag spytt galla för länge över det här. Jag återgår till WinXP/IE6 och surfar vidare på LP, för det är min dator, min tid, mitt liv och mitt val. Just nu väljer jag att köra XP/IE6. Tack!

--
SUSE Linux
Jonas Björk - like.no.other

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

battras bild

Jag anser att det finns ett egenvärde i att Linux växer och får fler användare:

* Dels för att jag tror att det gör samhället bättre att folket inte är beroende av ett monopolistiskt företag som vill göra profit.

* Dels för att vi är beroende av att hårdvara fungerar, och om Linuxanvändarna är så få att marknaden struntar i oss hamnar vi på pottkanten - se t.ex. på bluray och liknande där det verkar bli problem, vad händer när dvd-formatet försvinner och folk vill kunna se filmer på bluray och använda bluray-discar till backup? Om Linux-användarna däremot börjar bli i majoritet kanske det kan bli lätt att gå och köpa en laptop med linuxbios och utan windows-tangenter på tangentbordet vilket skulle vara trevligt.

mauths bild

Det har inte hänt något på en vecka på den här tråden och jag ser den väl lite som avslutat.
Jag ville bara tacka alla som varit med och bidragit till diskussionen. För att summera så är det några som tycker att det är ett egenvärde att sprida linux till så många som möjlig och andra som inte håller med.
Det var väl ingen överraskning.
Jag har uppskattat den trevliga tonen och sakligheten i argumentationen. Det ledde väl inte till konsensus i den framtida marknadsföringen av linux men det är alltid roligt att få ta del av andras åsikter.
Tack ska ni ha.

- "Den nyttigaste läxa livet lärt mig är att idioterna många gånger har rätt." Winston Churchill

david.vikstroms bild

Är det valfrihet om du som datorkonsument har att välja mellan nio datorer med winXP och en med macosX i affären? Jag anser inte att jag när jag informerar mina nära och kära, och andra som kommer i min väg ( Smile ) om linux, att jag tvingar på dem det. Däremot så anser jag att många av dem inte har haft någon valfrihet, utan blivit påtvingade winXP. Om de sedan testar linux och sedan gör ett aktivt val att fortsätta använda XP, så låter jag dem självklart göra det.

dannos bild

Jag kan hålla med om att Linux inte är för alla, åtminstone inte alltid.
Den största gruppen datoranvändare, verkar vara de som skaffat nya fina hem-PC,
optimerade för multimedia, spel, osv.
Jätteimponerande hårdvara, som klarar allt utom kaffekokning, och som de betalar runt 20-30K för i slutändan.

Naturligtvis levereras dessa datorer med Windows.
Vad används dessa häftiga burkar till?
Flera i min bekantskap/släkt använder sina datorer till att surfa och maila. That's it.

Vad ”skall” dessa användare ha för system?
Jag brukar naturligtvis rekommendera Linux (Ubuntu som jag själv kör).
Jag brukar även råda dem till att INTE gå in i en butik och köpa det nyaste/dyraste/häftigaste de kan hitta. De kanske först skulle kolla annonser för begagnat.

Jag brukar upplysa mina vänner om de tre punkterna som Urban nämnde.

Sedan har vi Piraterna.
Inte de som sprider saker, utan de som helt enkelt utgår från att jag i egenskap av nörd,
installerar MSoffice, Photoshop, mm.
I dessa fall berättar jag om OpenOffice.org, och GIMP.
Oftast får jag installera dessa istället, och de går med på att ”testa ett tag”.
Ingen har senare ersatt dessa program.
Jag har också fått en del att byta webbläsare och e-postprogram.

När det gäller att ersätta Windows, blir folk lite rädda.

De här användarna är inte ett dugg intresserade av filosofin och idéerna kring öppna/fria program.
Det som tilltalar, är att de dessutom är gratis.

Vill någon att jag installerar Microsofts, eller andra ofria program, brukar jag säga att:
Jag har inga licenser för dessa.
Vill de då att jag laddar hem, och installerar ändå, berättar jag om alternativen.
Gäller det Windows, talar jag om att de inte får tillgång till uppdateringar mm.

Det skall tilläggas att jag inte är Windowshatare.
En gång var Windows bäst, enklast, och mest prisvärd.

Har personen ifråga en laglig kopia, hjälper jag gärna denne att installera.

Vi skall absolut inte tvinga någon till en viss dist.
Gör vi det, kommer Linux så småningom att hamna i samma sits som MS idag.

Vi skall upplysa, förklara och hjälpa.
Framför allt låta användarna välja.

curiums bild

Instämmer, det är ju först när alla med kör öppna standarder och patantfria filformat som det verkligen blir en frihet för att att kunna köra vilket OS man vill. Det skulle inte vara helt fel om lite fler av dom stora programmen (Photoshop, MS Word) blev portade till Linux och *BSD osv. Det tror jag alla skulle tjäna på då marknaden för tillverkarnas program bli större!
--

--

mauths bild

Det jag är rädd för är att de kommersiella mjukvarutillverkarna kommer att tränga ut hackarna som idag har byggt linux,*bsd, internet och all opensource. All distarna är så bra som de är i dag beror på att användningen av opensource har nått en hög volym och att många nerdar testar och bugg rapporterar till hackarna. Om fler använder kommersiell mjukvara minskar buggrapporteringen eftersom den kommersiella mjukvaran tar marknad och som följd kommer kvaliteten på opensouce att sjunka.

- "Den nyttigaste läxa livet lärt mig är att idioterna många gånger har rätt." Winston Churchill

curiums bild

Vi måste ju kriga och tävla lite! Om vi nöjer oss med att säga "nej det är nog bra som det är" händer ju inget! Vista snor saker som Mac har haft länge och även Linux har. Vi borde göra samma sak, sno från varandra! Ta det bra och stoppa in det i Linux. Ta det bra från SUSE och stoppa in i Ubuntu. Ta det bra från OSX och stoppa in i Arch linux.
--

--

mauths bild

Har aldrig provat OSX men det är fler än du som säger det är bra. De bästa jag stött på är de kommersiella unixarna, HU-UX och Sun Solaris. Detta trots att de på den tiden var utrustade med CDE, men vem är intresserad av ett GUI när man får peta i ett riktigt unix.
Det är trevligt med långt och svamligt svar på ett långt och svamligt inlägg. Det är stimulerande med olika tankar.

- "Den nyttigaste läxa livet lärt mig är att idioterna många gånger har rätt." Winston Churchill

curiums bild

Jag tror inte vi kan skylla samhällets alla problem på företag från Redmond.
--

--

mauths bild

Punkt ett: Jag tror att profit är bra. Det som saknas är konkurans. Så där håller jag med dig.

Punkt två: Vi har ju kommit så här långt varför tror du inte att vi kan komma vidare?
Vi var betydligt färre förr.

Det är inte fel att antalet linuxanvändare växer men det jag menar är att man inte ska jaga kvantitet om det leder till försämrad kvalitet. I mitt inlägg pekar jag på att en del ser kvantiteten linuxanvändare som primärt mål och jag anser att det vi bör sträva efter är att sprida linux med lite förstånd. Alltså kan de som bara vill surfa, skriva brev och spela spel få ha sitt XP ifred. Linux är till för folk som är datorintresserade av olika orsaker.

Summa summarum: Att antalet linuxanvändare växer är inte särskilt intressant men de vi rekommenderar linux som ett alternativ bör vara intresserade av att pilla lite i datorn. Jag ser inget egenvärde i att linux får fler användare.

- "Den nyttigaste läxa livet lärt mig är att idioterna många gånger har rätt." Winston Churchill

nahojs bild

Vad har du gett tillbaka till Ubuntu, du som fick skivor från dem? Mer än "ubuntu är den bästa disten som finns, ffs".

Administrerat Ubuntu Sveriges forum... Wink

nahojs bild

Exakt.

mauths bild

Du tvingar ingen men tjatar och skapar då överdrivna förväntningar på linux hos någon som kanske inte är intresserad av datorer. Om den du upplyser är intresserad av datorer så känner han till linux utan vår övertalningkampanj, då behöver han bara hjälp med teknikaliteter. Jag tror att du hjälper till att skapa ryktet om det ”svåra linux” för varje användare som går tillbaka till XP.
Låt barnen komma till oss.
Det fanns gott om alternativ men marknadskrafterna valde windows och kommer att välja andra OS i framtiden. MS är inte det första företaget med en sådan här marknadsställning och inte heller det sista.

- "Den nyttigaste läxa livet lärt mig är att idioterna många gånger har rätt." Winston Churchill

mauths bild

Bara för att de portar programmen för linux innebär inte det att det blir opensource, kolla MatLab som alltid funnits för unix och som funkar under linux. Man kan inta säga att det är gratis.
Min åsikt är att vi som använder linux idag förlorar på att de kommersiella tillverkarna portar sin program till linux.
Själv är bäste dräng.

- "Den nyttigaste läxa livet lärt mig är att idioterna många gånger har rätt." Winston Churchill

Kristians bild

Givetvis har vi nytta av storföretag - glöm inte vem som skapade OpenOffice (donerat av Sun via StarOffice), Mozilla Firefox (ursprunget ur Netscape), Novell ligger bakom mycket av Mono:s framsteg senaste åren, Red Hat har även de pumpat in rejält med pengar i skrivbordsmiljöer. Slutligen har vi IBM som donerade VisualAge -vilket utvecklats till Eclipse.

Var vore vi utan Mozilla Firefox och OpenOffice?

---------------------------------------

 

Kristians bild

Vad var så underbart med HP-Unix och Sun Solaris?

---------------------------------------

 

fredentofts bild

Jag kan inte se att de som idag föredrar opensource-programvara ev en eller annan anlednnig helt plötsligt skulle byta till kommersiella alternativ bara för att de kommer. Detta gäller givetvis både för de som tittar på prislappen och de som tittar på filosofin.

-
För övrigt anser jag att trådindenteringen måste lagas
-
-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-

battras bild

Curium: Även om inte alla samhällsproblem skulle lösas automatiskt av att Linux blev det dominerande operativsystemet så tror jag faktiskt att det vore ett litet steg på vägen mot en bättre värld.

mauth: Jag skulle vilja säga att frihet också är viktigt. Idag är jag fri vad gäller mjukvara iom att jag använder Linux. Jag tror att det vore bra att fler hade den friheten. Jag tror inte att det är bra att så mycket makt är samlad hos ett företag.

Att hårdvarusituationen är okej idag, tom bättre än för några år sen, betyder inte att vi kan vara för säkra - det här är en fråga som är aktuell varje gång ny hårdvara eller nya format skapas, och trenden skulle närsomhelst kunna bli att det blir mer slutna drivare och Linux blir utestängt (bluray är ett aktuellt exempel som sagt), och dessutom är jag inte riktigt nöjd som det är nu - jag vill inte ha datorer som är "designed for windows XP" med win-tangenter på tangentbordet - jag vill kunna gå till närmaste elektronikbutik och köpa en laptop med ett "designed for Linux"-klistermärke, med wifi-kort som har ordentliga linux-drivrutiner, med linuxbios och meta-tangenter och compose-key på tangentbordet, och då krävs det att vi blir fler.

nahojs bild

Jag förstår inte varför du antar att linux är svårare än windows. Eller har jag uppfattat dig fel?

curiums bild

För det första, OSS och gratis är två olika saker.

Varför skulle vi förlora på att en kan använda sitt kära Photoshop i Linux och därför kan välja att köra Linux istället för att han måste sitta i Windows såvida han inte vill köra Photoshop via CrossOverOffice, vilket ändå bara är onödigt krångel eftersom att han fick med Windows när han köpte datorn?
--

--

Kristians bild

Om fler företag börjar använda linux därför att deras kommersiella favoritprogram kommer till linux och de därmed slipper pröjsa Windows-licens så kommer de ställa krav / pumpa in pengar i andra fria program som Gnome/KDE osv. vilket gynnar oss alla.

---------------------------------------

 

curiums bild

Äsch, nano och lynx är allt man behöver om man ska dema Linux! Smile
--

--

mauths bild

Visst är det som du säger, men det är inte någon naturlag att vi kommer att ha nytta av dem i framtiden.
Min favorit i sammanhanget är att IBM släppte DB2, vilken licens det släpptes under kommer jag inte ihåg men det var gratis att tanka ner för linux.
Mycket av det som kommer ut på det här sättet är dödsdömda produkter som MS har kört över eller kommer att köra över på ett eller annat sätt.
Det är en sista marknadsförings ploj. En mycket effektiv ploj. Risken är att om Sun får luft under vingarna igen kommer utvecklingen av OO att avstanna.
Det går inte att ta betalt för Firefox för vi tror att IE är gratis.
Det finns en massa sådana skäl till att de kommersiella mjukvaruföretagen släpper saker gratis och går över till opensource men vår bekvälighet eller att de är snälla är inte med på listan av

- "Den nyttigaste läxa livet lärt mig är att idioterna många gånger har rätt." Winston Churchill

mauths bild

Det var i slutet på 90-talet. Det största skälet till att jag kommer ihåg den är konkurenterna, Win -95,-98, NT Red Hat 4.3-5.3.
HP-UX:arna hade ofta dubbla 20" skärmar. Solarisarna var lika HP-UX utom i admin-verktyget men jag kan inte komma ihåg någon med två skärmar.
Det var frågan om utveckling för industrier och burkarna var ganska tungt bestyckade med programvara för utveckling. Vi busade ganska mycket med varandra , la in lite skript, program, sparkade ut varandra och stängde ner varandras datorer kort sagt lite skojfriskt hackande.
De var då där Linux är idag. Hur det ser ut nu vet jag inte, har inte haft dator på några år och jobbar inte längre med sådant.

Jag kom just ihåg att tillgängligheten på HP-UX var 99.97% och något mindre på Solaris. HP-burkarna hade 64-bits RISC. JAg minns att inköpspriset var 300 ooo-500 000 kr/burk, smakar det så kostar det.

- "Den nyttigaste läxa livet lärt mig är att idioterna många gånger har rätt." Winston Churchill

mauths bild

Kan inte annat än att instämma i det. Det är friheten som vi ska värna i första hand på de sätt vi tycker är bäst. Jag har inte påstått att alla linuxanvändare ska bilda en hemlig sekt, inte släppa in någon mer och ta över världen, om det verkar som om jag tycker att vi ska vara en exklusiv klubb så har jag uttryckt mig dåligt. Alla som vill ska få hjälp särskilt nybörjare. Min blogg går egentligen ut på två saker.

1. Om linuxanvändarna blir en stor grupp kommer de kommersiella mjukvaruföretagen tränga ut opensource. Det är egentligen inget att göra något åt.

2. Jag ska inte pracka på en massa människor linux bara för att jag tycker det är bra. Det måste vara till nytta för den som som jag rekommenderar det för. Annars blir det inte bra för den nya användaren och han/hon blir missnöjd och ryktet om det svåra linux förstärks.

Dessutom gillar jag en bra debatt.

- "Den nyttigaste läxa livet lärt mig är att idioterna många gånger har rätt." Winston Churchill

mauths bild

Visst är det lika enkelt att klicka på en ikon på linux som på win men jämnför t. ex. de två standard editorena, vi och den där notebook/notepad eller vad den nu heter i windows.
På nittiotalet startade inte det grafiska gränssnittet efter installation, utan man jobbade i runlevel 3 och då var det en kille som berättade för mig att han startade om datorn för att komma ur vi. Självklart lyckades han inte spara det han gjort heller.

Med ökad komplexitet kommer också ökad svårighetsgrad.
Om man använder datorn till att surfa, skriva brev och spela spel är det XP som passar bäst.

- "Den nyttigaste läxa livet lärt mig är att idioterna många gånger har rätt." Winston Churchill

mauths bild

Risken är att utvecklingen av gimp och liknande blir lidande. Gimp finns för windows också men hur många windows-användare använder gimp istället för ett crackat photoshop. Om en liknande situation uppstår för linux kommer med största sannolikhet utvecklingen av opensource att sakta ner.

- "Den nyttigaste läxa livet lärt mig är att idioterna många gånger har rätt." Winston Churchill

mauths bild

Jag kan inte förstå varför inte fler företag redan gått över till linux. Det är dock osannolikt att företag pumpar in några större summor pengar i projekt de inte har kontroll på. Om företagen på allvar går över till linux kommer det antagligen komma ny programvara som kommer att vara så lik windows-applikationer som möjligt. Jag har svårt att se att vi får någon större nytta av det.

- "Den nyttigaste läxa livet lärt mig är att idioterna många gånger har rätt." Winston Churchill

Kristians bild

Ni hade stora skärmar och härlig stämning på jobbet?

Det låter härligt, men jag tror dig inte riktigt vad gäller att Solaris hade vad gnu/linux har idag...

---------------------------------------

 

curiums bild

I dagsläget kan inte Gimp ersätta Photoshop. Och jag tror att mentaliteten hos Linux-användare gör att dom håller sig till Gimp istället för att pröjsa 10000:- eller vad Photoshop nu kostar, det ända som jag tror skulle hända är att fler företag skulle kunna byta till Linux. Jag tror att knappt ingen av oss som redan är Linux-frälsta skulle börja använda en crackad version av Photoshop om det blev portat, istället tror jag att om tillräckligt många program blev portade till Linux skulle det göra att fler vågade prova Linux, om än med sina crackade program MEN då spelar vi på hemmaplan! Då kan man ju tips dom om att i menyn finns Gimp som duger minst lika bra som Photoshop osv.
--

--

curiums bild

Jag har svårt att se att vi får någon större nytta av det.
Ingen kommer tvinga dig att använda dom heller.
--

--

mauths bild

Självklart inte. De hade inte allt som finns till linux idag men jag menade tekniskt, flops, mips och stabillitet och sådant. Jag tror till och med att de var bättre, men de var state of art och det är inget sånt för mig idag. Så jämnförelsen haltar, man har ju hört om prestandan på dessa linuxkluster som de håller på med.
För att få någon som helst koppling till mitt ursprungliga inlägg så tror jag att om man vill pyssla med datakluster så är linux överlägset allt annat.

- "Den nyttigaste läxa livet lärt mig är att idioterna många gånger har rätt." Winston Churchill

hellstroms bild

håller med mauth om att linux är svårare, inte bara att programmen är uppbyggda på ett annat sätt. Ofta händer det att hårdvara inte funkar i linux, och man får hålla på med deamons för att få igång det. det som är bra med det är att man lär sig mera om hur datorn fungerar, än om du skulle köra winXP:s click and play.
Man är så van med win att linux känns som svårt och anorlunda. linux har redan en stämpel som "något för datakunniga". men jag tycker att man ska utveckla det åt det hållet som gör att det blir till för alla. Inte hela men någon dis tex suse

_____________________________

frihet är att kunna göra det du vill

hellstroms bild

håller med mauth om att linux är svårare, inte bara att programmen är uppbyggda på ett annat sätt. Ofta händer det att hårdvara inte funkar i linux, och man får hålla på med deamons för att få igång det. det som är bra med det är att man lär sig mera om hur datorn fungerar, än om du skulle köra winXP:s click and play.
Man är så van med win att linux känns som svårt och anorlunda. linux har redan en stämpel som "något för datakunniga". men jag tycker att man ska utveckla det åt det hållet som gör att det blir till för alla. Inte hela men någon dis tex suse.
det kan aldrig vara dåligt för linux att flera använder det.ger mer pengar och utvecklingskraft

_____________________________

frihet är att kunna göra det du vill

hoths bild

...så vann Linux/PC mot Solaris/SPARC med en faktor 6 avseende pris/prestanda i en intern utvärdering på företaget. Som ett resultat av detta bytte vi omgående till Linux på x86/PC! Skillnaden har snarast ökat med åren än minskat!

----
Linux växer snabbast!

mauths bild

Ja det stämmer säkert, de var rejält dyra burkar det där.
Skulle vara kul med lite mer info om den utvärderingen.

- "Den nyttigaste läxa livet lärt mig är att idioterna många gånger har rätt." Winston Churchill