Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Internet censur. Nu även en realitet i Europa.

Den ryska webbplatsen Allofmp3.com säljer nedladdningsbar musik betydligt billigare än vad konkurrenterna gör. Företrädare för webbplatsen hävdar att man följer rysk lag.

Skivbranschens rättighetsorganisation IFPI har lyckats övertyga en dansk domstol att Tele 2 ska blockera den ryska mp3-sajten Allofmp3.com. Domen kan få långtgående för resten av branschen. Domen innebär i praktiken att det är internetleverantören som har ansvar för vad dess kunder gör på internet.

http://www.idg.se/2.1085/1.80063
http://www.flashback.se/showarticle.php?id=167

Teleopratör censur av internet har länge funnits i Kina och Nordkorea och har alltså nu blivit en realitet även i Europa. Stort tack till skivindustrin.

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

alberts bild

Jepp. Det var första steget. Vad blir nästa steg? Blockera sidor som skriver om demokrati och mänskliga rättigheter kanske?

Nej, det blir nog ett steg längre fram. Först blockeras nog sidor som t ex gnuheter som bevakar lagändringarna som inskränker våra fri- och rättigheter och sakta men säkert tillåter mer och grövre övervakning.

nahojs bild

Det var inte utan anledning jag röstade PP.

trappskis bild

allofmp3 är en laglig sajt(enligt ett kryphål i rysk lag men fortfarande laglig) som säljer låtar utan DRM. IPFI's agerande visar bara att man bara vill Skivbolagens bästa, Vilket är begränsade möjligheter frö konsumenten att köpa musik som man kan göra vad man vill med.

Kort sagt IFPI bevisar att hela Skivbranschen är full av idioter.

mernils bild

>> "Internet censur. Nu även en realitet i Europa."

Trodde ju för egen del att ryssland var en egen världsdel?
________________________________________
Surrounded by mercy, protected by prayer

jonasbjorks bild

Stort tack till skivindustrin.

Jag skulle hellre tacka piraterna som sett till att vi fått så fin teknik som DRM och begränsningar i våra nätverk. Tack alla pirater för att ni drivit tekniken vidare!

--
SUSE Linux
Jonas Björk - like.no.other

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

curiums bild

För att man anser att internet är viktiga än IRL..?
--

--

ekirs bild

Är det inte helt enkelt bara så att Allof har låga priser därför att priset är anpassat efter vad ryska konsumenter har råd med och brukar betala för musik?

fedors bild

Nej allofmp3 säljer mp3s utan upphovsinnehavarens tillstånd det är väldigt oklart om de ger några pengar alls till upphovsmännen.

I Europa är det olagligt att ladda ned upphovsrättsskyddat material därför censurerar danmakr sidan. Förövrigt bör man hålla sig till http://thepiratebay.org/ eller liknande.

iaidokas bild

Nå, om det inte funnits folk som sa "Nej, ni får inte!" så hade nog utvecklingen stagnerat.

Jag är inte säker på att man hade utvecklat Ogg Vorbis om Fraunhofer (sp?) hade släppt mp3-codecen helt fri. Men nu gjorde de inte det, och vi fick ogg, som dessutom låter bättre/tar mindre plats.

---
"Linux är så kallad slackware, gratis, det bara
ligger och väntar på dig ute i cyberspace."
- Geir Nielsen

Test.

curiums bild

Jag håller med faktiskt!
Men jag tror även att skivindustrin borde lyssnat på piraterna, ingen vill ha all den skiten dom pumpar ut och folk vill kunna göra vad dom vill med sina låtar som dom har köpt.

Tycker att det här med piraterna och skivindustrin är så löjligt att man inte vet om man ska skratta eller gråta.
--

--

mindlights bild

Fel Jonas. Det är film- och skivindustrins girighet som drev frågan om DRM... inte konsumenterna.
Branscherna har väntat på DRM sen 60-talet när ljudkassetten gjorde sitt intåg. Debatten fördess INNAN folk börjat piratkopiera.
Skivindustrin och senare filmindustrin har hela tiden hävdat sin egen undergång p g a piratkopiering... och alltid haft fel.

Det hela är mycket enkelt. Skiv- och filmindustrin vill dra nytta av internet och den digitala tidsålderns tekniker men fortfarande driva affärer på samma sätt som man gjorde under industrialiseringen.

Man KAN INTE stoppa utvecklingen för att man hade det mycket bekvämare med monopol och färdiga system för att manipulera tillgång och efterfrågan.

Jag förstår att det är principen att man ska få betalt för sina verk men i själva verket försvarar du företag som gång på gång manipulerat lagstiftare och beslutsfattare att förändra reglerna som reglerar deras inkomster till att ge dem större inkomster.
Du försvarar m a o just nu ett tänk där HIF kan gå in och förhandla om reglerna mitt under pågående match för att de ligger under med 1-0 och tiden håller på att ta slut... Allt för att kunna vinna ännu en gång.

Vilket jävla skämt.

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

ekirs bild

Fast Allofmp3 censureras inte i Ryssland. Eller vad menar du?

Jag vet inte om det förekommer censur av internet i Ryssland. Om det gör det så har du ju rätt i att det redan finns censur i Europa sedan tidiagre (förstod inte vad du syftade på helt?)

kodefives bild

Ryssland är ett land som ligger delvis i Europa och delvis i Asien, inte en egen världsdel.

Det är mestadels ett europeiskt land eftersom huvuddelen av befolkningen bor i Europa.

Rent geografiskt så går gränsen vid Uralbergen, och den största andelen av arealen ligger öster om dessa, dvs i Asien.

Men som den första kommentaren på ditt inlägg påpekar så är allt detta irrelevant.

nahojs bild

Internet är IRL!

fedors bild

IRL och IRL de flesta använder internet i sitt liv vilket gör det till en stor politiskt fråga.
Förövrigt gav en röst på piratpartiet ingenting de kom inte in i riksdagen vilket var klart redan från början.

Klart sjukt det som hänt i Danmark man undrar vad som kommer hända här näst. Skulle vara intressant och veta om det är danska ”rasistiska partiet” folkeparti som står bakom det hårda klimatet i danmark.

trappskis bild

du vet väl att "There is no RL only AFK."

hoths bild

Betalar de alls något till upprättsinnehavarna? Gör de inte det så går det ju förståss att hålla låga priser...

----
Linux växer snabbast!

iaidokas bild

Tja, även om mp3-or av artister skulle vara gratis att ladda ner så skulle folk ändå "pirata" dem, om inte annat för att de tycker att de har en mer rationell distributionsform. Så att bara sänka priset är nog inte lösningen.

Själv skulle jag vara intresserad av att se lite faktiska siffror på hur artister som ger bort sin musik tjänar pengar. Det finns ju mängder av artister som gör det, men blir det mer än promotion för deras konserter?

För nått år sen så såg jag ett förlag som gav bort 128kbit mp3 med sina artister gratis, ville man ha högre kvalitet fick man betala några dollar så fick man tillgång till en länk där man kunde dra ner FLAC och högkvalitets-versioner. Länken fick man dessutom dela med sig av till två vänner så de också kunde tanka musiken, rätt juste deal IMO, men tjänar man pengar?

Visa Röster låter ju fansen kopiera deras skivor till nära och kära, och de har tom förlagor till folder och sånt om man vill göra en lite snyggare kopia till polaren. Att de tjänar pengar vet jag, eftersom jag har köpt två ex av varje skiva Smile men hade de tjänat mer om de hade haft en konventionell marknadsföring?

Ursäkt för trådkidnappningen. Smile

---
"Linux är så kallad slackware, gratis, det bara
ligger och väntar på dig ute i cyberspace."
- Geir Nielsen

Test.

mindlights bild

1. Det är moraliskt förkastligt av allofmp3 att inte ge upphovrättsinnehavaren någon ersättning. Helt klart. Precis som att det är moraliskt förkastligt att vi i europa subventionerar jordbruket HÅRT med skattepengar för att sedan dumpa vårt jordbruksöverskott i t ex Afrika till underpriser.
Sen skattas vi en gång till för att vi ska skicka ner bistånd till samma länder då de inte kan bli självbärande just på grund av första fallet med prisdumpningen.
(Det är såklart omöjligt att bedriva jordbruk och producera mjölk när europeiskt mjölkpulver kostar typ 30% av inhemskt producerad vara.)

Ja... det är en orättvis värld vi lever i.Båda två exemplena handlar om girighet.
Personligen så sörjer jag mer det senare exemplet än det förra. VIlket sörjer du?

2. Det är olagligt att tillförskaffa sig och nyttja material utan upphovsinnehavarens tillstånd. Oavsett om det är mp3or eller filmer.
Dock medger rysk radiolagstiftning att allofmp3 utför utsändning av valda verk till sina kunder mot att allofmp3 betalar ersättning till rysslands motsvarighet till Stim (som absolut inte ger några pengar till utländska artister).
Alltså. Allofmp3 följer lagen i ryssland och så gör även du iom att du köper musiken i ryssland.

Så kontentan är att i USA jagar skivbranschen myndiga och omyndiga personer med hjälp av att tweaka lagen och tillochmed utanför lagen.
I Ryssland använder konsumenterna lagen till att få köpa (märk väl, vi pratar om BETALANDE konsumenter) musik i det format och den kvalitet de behagar.

mmmm... poetic justice.

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

jonasbjorks bild

Det enda jag försvarar är rätten att själv välja hur jag vill att mina verk skall distribueras. Det är inte upp till dig eller någon annan som fått för sig att CD-skivan "spelat ut sin roll" eller DVD-skivor är för dyra.

Börja respektera andra människors frihet att välja vad de tycker är rätt och sluta se till din egen girighet och egen plånbok. Eller var det ett EGO-samhälle vi ville bygga med Open Source? Det där med gemenskap och förståelse var bara en illusion?

--
SUSE Linux
Jonas Björk - like.no.other

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

curiums bild

- - Inga kommentarer - -

--

ekirs bild

Tja, bara Piratpartiets blotta existens gjorde ju att C, MP, och till viss del V byte åsikt under året. Så någon verkan måste det ju ha haft?

1 röst på ett riksdagsparti ger inget nytt mandat i riksdagen. Är den rösten då också meningslös?

ekirs bild

LoL Smile

jonasbjorks bild

Jag tar tillbaka det där, jag orkar inte ge mig in i debatten en gång till. Kopiera hur ni vill, det är era liv, era datorer och era val.

--
SUSE Linux
Jonas Björk - like.no.other

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

thanquols bild

Det var väl ändå till att gnälla!!!

Jag vill bestämma vilka som tittar på mig... det kan jag göra genom att stanna inne i mitt hem och släppa in dom jag vill ska se mig.

Ditt synsätt är passé! (liksom min rad ovanför)
Sälj till publiken det de vill köpa! En multikopierbar produkt är inte värd pengarna du ber om - vare sig du vill bestämma eller inte! Vill du bestämma vem som lyssnar och hur du distribuerar, gör det då! Håll hov i ditt hem - så har du KANSKE kontroll.

fedors bild

Både C och Mp har varit på rätt sida hela tiden långt innan piratpartiet kom med i bilden. Skulle inte pp startats skulle kanske fler partier drivit frågan i valrörelsen.

curiums bild

Vad är det för passé med att tycka att man själv ska få bestämma över sin produkt?
--

--

thanquols bild

Du kom alltså på att internet _faktiskt_ är en del av "IRL"!
Det du associerar till är en spelterm, där IRL är "livet utanför spelet", jag skulle vilja påstå att väldigt mycket av IRL har flyttat in på nätet! t.ex. så är den här konversationen "IRL".

Du slår på dig själv med ditt sätt att försöka idiotförklara föregående inlägg genom din kommentar: -Inga kommentarer-

mindlights bild

Dett sätt att se på demokrati och det politiska spelet faller väl in i USA politiska spel där man har två partier, demokraterna och republikanerna som enligt de flesta måttstockar i europa skulle klassas som konservativa partier.

Så att rösta på något annat än de etablerade partierna är meningslöst m a o???

...hur förklarar du att miljöpartiet ens sitter i riksdagen idag och har gjort så ett bra tag???

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

thanquols bild

Vilken planet bor du på?

Påstå att de är och varit på "rätt sida"?!

Om du inte har allt får kort minne så skulle du komma ihåg att de var med och genomförde lagstiftningen som vi idag har! De var även ivriga påhejare till den regering som gjorde tillslaget mot TPB. Att påstå NÅGONTING annat är bara löjleväckande!
Att sen komma in med enskilda motioner som de ändå inte vill driva igenom är bara röstfiske!

Piratpartiet är det enda parti som inte kompromissar bort idealen!

thanquols bild

Därför att den är exklusivt din tills du väljer att låta andra höra på den, varefter den inte är exklusivt din något mer... liksom det jag skriver här inte är exklusivt mitt något mer.

fedors bild

Jag anser inte det är fel att rösta på små partier.
Jag har bara inte mycket för piratpartiet deras ända åsikt är att vara emot övervakning så alla kan få tillgång till musik, spel med mer gratis. IT-Politik handlar om mycket mer faktiskt.

curiums bild

Piratpartiet är ett stort skämt och inget annat.
--

--

fedors bild

Det var med och stödde regeringen men det är inte samma sak som att hålla med regeringen. De var emot den nya lagen men sa inte mycket om det då tyvärr.

btw så är det väl piratpartiet som sagt att de samarbetar med vilket parti som helst bara de hjälper till och driver pps frågor.
vilket betyder att piratpartiet skulle kunnat stödja en regeringen med ett parti som inteförde dödstraff och kärvapen i Sverige

curiums bild

Utveckla.
--

--

mauths bild

Om jag förstår dig rätt så tycker du att om jag tar upp en liftare i bilen så har han rätt att sedan disponera min bil i all framtid?
Eller är det moralen produktspecifik?

- "Den nyttigaste läxa livet lärt mig är att idioterna många gånger har rätt." Winston Churchill

thanquols bild

Vilken otur du hade fedor!

Jag menar... att du tänkte så fel!
Men du får en chans till, tänk en gång till så kanske du har bättre tur!

nahojs bild

Det må man tycka. Härligt med åsiktsfrihet... =)

thanquols bild

Den som tiger samtycker! Jag är inte mycket hjälpt av att de knöt näven i fickan och samtidigt godkände lagändringen!

Du har en intressant tolkning där!

För att få den situation du beskriver så krävs att nästan 50% av befolkningen aktivt röstat för kärnvapen och dödsstraff.
Omvänt kan jag väl säga att samma partier som beskrevs tidigare bara skulle fortsätta att knyta näven i fickan och sedan godkänna dödsstraffet & kärnpuffarna...

thanquols bild

Förutsatt att bilen du beskriver är oändligt reproducerbar till ingen kostnad, utan att du blir av med din bil - Ja!

thanquols bild

Jag kan inte förhindra att du använder det jag skrivit här, det skulle dessutom vara fel att göra det om jag kunde det. Vill jag behålla mina ord så ska jag inte dela med mig av dom.
Däremot är det förmodligen intressant att återkomma till källan för att få ta del av ytterligare "ord".

kimjohanssons bild

Inför lönerörelsen kanske arbetsgivarna tar till en annan strategi, eftersom artister skall lägga ner ett antal timmar på att skapa ett verk som de sedan inte skall få betalt för om de inte säljer t ex t-shirts, ( som enligt pro-piraterna, skall kunna tillverkas och säljas av vem som helst, utan att ersättning utgår till artisten, då all copyright är av ondo) eller ge konserter ( helt klart den bästa inkomstkällan, om man inte räknar bort kostnader för uppåttjacket som behövs för att orka med turnélivet.) så vill man att svetsarna skall svetsa utan lön eftersom de också borde kunna ge liveframträdanden, där de svetsar för glatta livet inför en hänförd publik. Föresten skall ju inte författare ha betalt heller, de får tjäna pengar på att läsa upp sina alster inför publik.


curiums bild

Så du menar att om jag skriver en bok och sen ger ut den så ska alla få skriva av den och dela ut till sina nära och köra och jag ska få inget? Inte ens få bestämma över mitt verk?
--

--

mauths bild

Pengar är oändligt reproducerbara till ingen kostnad, hur påverkar ditt resonemang ditt förhållande till dina långivare?
Det är bara en liten del av pengamängden som är representerad av sedlar.

- "Den nyttigaste läxa livet lärt mig är att idioterna många gånger har rätt." Winston Churchill

thanquols bild

Det vore väl moraliskt förkastligt att bidra till deras narkotikamissbruk...

Du blandar korten, och jag förstår inte varför?
Läs på lite innan du uttalar dig, läs om mönsterskyddet. Det är dessutom ingen pirat som vill frånga upphovsmannen den respekt han förtjänar. Sen, givetvis så skulle det vara fullt tillåtet att oändligt reproducera potatisen och ge det till exempel till alla svältande även om det gick ut över potatisodlarna... Men nu går det inte att reproducera varken potatis eller svetsfogar oändligt till ingen kostnad.

Det är inte på det jag skriver jag lever av, utan på det som jag ännu inte skrivit... Alltså, jag lever på min kunskap, inte på de här raderna. Kunskap kommer alltit att belönas, fråga Lagoona, Linus Torvalds eller andra!

Sen verkar du och jag ha en avvikande åsikt!
Jag tycker visst att författare ska få sälja böcker i butiker om de vill! liksom artister får sälja skivor i butik om de vill!

thanquols bild

Fråga myndverket om det är "till ingen kostnad".
Förresten, vill du också ha "medborgarlön"?

thanquols bild

Försök hindra dom.
Jag tror att de finner flera mervärden i att köpa boken och ge bort den som en gåva - tror inte du det?

mauths bild

Förstod att den invändningen skulle komma därför la jag till det sista på förra inlägget.

Jag repeterar:
Endaste en liten del av pengamängden representeras av sedlar.

Det betyder att den största delen av de pengarna inte finns som sedlar. T. ex när man köper ett hus så byter normalt inga fysiska sedlar ägare.
Det är sådant man får lära sig i skolan.

- "Den nyttigaste läxa livet lärt mig är att idioterna många gånger har rätt." Winston Churchill

curiums bild

Jag tycker visst att författare ska få sälja böcker i butiker om de vill! liksom artister får sälja skivor i butik om de vill!
Men dom ska inte själva få bestämma om dom vill att verket ska spridas på nätet..?
--

--

kimjohanssons bild

"Du blandar korten, och jag förstår inte varför?"
Jag drar paralleller.. du behöver inte förstå varför.

"Läs på lite innan du uttalar dig,"Det har inte slagit dig att jag kanske har läst på, men helt enkelt har en avikande åsikt?

"Det är dessutom ingen pirat som vill frånga upphovsmannen den respekt han förtjänar."
Säga vad man vill, men det är djävligt svårt att äta respekt, kom gärna med kokförslag.

"Men nu går det inte att reproducera varken potatis eller svetsfogar oändligt till ingen kostnad."
Alvarligt talat, så går det få ner kostnaderna rejält, så till den grad att det kan anses som ingen kostnad, inom många områden. Men det är inte det det handlar om. För kostar inte bandbredd, kostar inte lagring? Även om konsumenterna själva betalar för det i piratkopieringens namn så, vem har tjänat pengarna? Skulle de ha tjänat de pengarna utan material som piratkopierats? Material som människor skapat på tid som de kunde ha använt till att odla potatis, så de fick mat i magen?

"Sen verkar du och jag ha en avvikande åsikt!"
Var inte så säker på det, jag kanske bara djävlas med dig, för mitt egna höga nöjes skull.

"Alltså, jag lever på min kunskap, inte på de här raderna."
Tur det, du skulle ju svälta ihjäl med det underhållningsvärdet som de erbjuder.

"Det är inte på det jag skriver jag lever av, utan på det som jag ännu inte skrivit"
Som du i sin tur inte heller kommer få betalt för eftersom även de raderna skulle gå att kopiera i all oändlighet. Hoppas potatisskörden blev bra i år.