Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Recensionsbank

Jag har tänkt starta en stor recensionsbank, eller rättare sagt jag hade tänkt recensera alla stora distrubutioner som finns där ute. Inte för att det är ont om recensioner, utan snarare för att de flesta är antigen för långa eller för korta, på engelska och går aldrig in på något djupare och framför allt är det av eget intresse.
Saker jag tänker kolla närmare på är
* Installation
* Fönsterhanterare/användarvänlighet
* Pakethantering
* Paketutbud
* Utvecklingsmodell (det är tycker jag det som skiljer distarna mest. Är det en enda gök bakom disten som i slackware eller en enorm community som gentoo. Hur lätt är det att göra nya paket)
* Att hjälpa till - hur lätt är det.
* Buggar och hur snabbt de fixas

m.m. Har ni fler förslag på vad jag ska ta upp?
Och sist men inte minst, vilka distar ska jag testa?
skriv dem i prioriterad ordning med det viktigaste först och gärna motivering till varför.

Recensionerna är alltså inte till för rena nybörjare eller som en guide till vilken dist man ska välja utan för de mer erfarna användarna som vill veta vad distarna faktiskt erbjuder

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

margus bild

Vi diskuterade detta för ett tag sedan och JB påbörjade en mall i wikin. http://wiki.linuxportalen.se/index.php/Testlabbet_mall
Ser fram emot en svensk distrowatch.

sunkpers bild

den ska jag ta hänsyn till. men vilka ska jag testa, jag kan ju omöjligt testa alla. Gentoo, debian, ubuntu, suse, slackware, crux, dsl, puppy, pclinuxos, gobolinux, archlinux, fedora, mandriva? flera?

sen undrar jag om ni vet nåt smidigt sätt att installera ett OS från ett annat så jag slipper bränna 100 cd skivor. Alltså med hjälp av typ Vmware starta en install-cd och installera på en partition, medan jag är inne i mitt egna system

mernils bild

Jag tror att linux i Sverige skulle ha bättre nytta om du riktade dig mot nybörjare. De flesta avancerade användare har nog iaf en känsla om vad de olika distrubitionerna har att erbjuda. Många över 50 år är urusla på engelska, och läget är inte bättre hos dom under 15 år.
________________________________________
Surrounded by mercy, protected by prayer

Kristians bild

VmWare finns i en gratis version för GNU/Linux

---------------------------------------

 

curiums bild

CD-RW finns ju alltid.. Men annars så VMware Server..
--

--

urbans bild

Ja, jag tror att fokus ska ligga på nybörjare. Första gången är valet av dist ett stort och viktigt val. Dessutom kan det vara avgörande för om man behåller Linux eller går tillbaks till Windows.

Därför är även supporten viktig, antingen det är kommersiell support eller "community support", måste den finnas och fungera.
_______________________________________________________________
Just like the mighty Penguin

_______________________________________________________________ http://ubuntu-se.org/drupal/blog/14

http://scibuntu.sourceforge.net/

battras bild

Om sunkper är motiverad att göra en guide för avancerade användare tyckar jag att han ska göra det! Jag tycker att det ska bli roligt att läsa!

Det hindrar ju inte att någon annan gör en guide som hjälper nybörjare att välja mellan Ubuntu, Suse, fedora och mandriva - det får nog också plats på internet!

Kristians bild

Så sant, VMWare är annars bra om man vill ta screenshots under till exempel installation eller konfiguration av saker och ting och använda till guider eller liknande

---------------------------------------

 

david.vikstroms bild

Jag håller med, kul initiativ! Om inte annat så har man ju något att utgå från när man skapar en "nybörjarguide till distarna", kanske något som passar bra in på strulfritt?

Jag tycker du skall testa lfs... Laughing out loud Mest för att jag inte har tid och ork att testa det själv just nu men är så jäkla nyfiken på det, men det kanske inte räknas som en dist...

curiums bild

Felet med VMWare Server är att det går så segt så man får ingen rättvis känsla av distens prestanda och så vidare.
--

--

Kristians bild

LFS vore en fantastisk väg att lära sig hur saker egentligen hänger ihop. Top-down kan saker verka svåra och komplexa, men börjar man Botton-up så växer komplexiteten med ens erfarenhet.

Egentligen borde man därför rekommendera alla nybörjare att börja med enkla* distar som lfs, slack eller liknande - här är du och här är linux och bash. Varsågod och börja resan uppåt Laughing out loud

Det finns en anledning till att man börjar flyga enmotorplan innan man ger sig på boeing Smile

* Där enkel betyder inga krussiduller, koll på läget, inget som stör eller är i vägen - rent och snyggt

---------------------------------------