Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Fågelmatning?

När jag var på en kickoff med jobbet så pratade man om att riskera att bli passiv. Att förvänta sig att bli matad, man förväntar sig att allt som händer skall hällas ner i en tratt i halsen.

Visst är det en hemsk tanke?

Som linuxanvändare tvingas jag ofta att själv söka svaret, vilket i sin tur leder till att nästa gång har man lärt sig lite om vart man hittar svaren och gången där efter går det lite enklare att lösa problemen som tornar upp sig.
Helt plötsligt så har man som användare lärt sig tillräckligt mycket för att börja hjälpa andra.

Det är samma sak med små fågelungar som man gärna matar för att dom kan växa och bli starka. Men en dag så förväntas dom lämna boet, även om dom inte känner sig redo.
Jag kan känna lite på samma sätt, är man nybörjare så finns det en generell förståelse för att få fråga dom dumma frågorna. Efter ett tag kommer man trots allt till en punkt där man anses kunna hämta informationen själv.

Får man inte påpekanden om att man minsann kunde hämta informationen själv så kliver man aldrig ut i boet. Är det inte också lite respektlöst att förvänta sig att alla ska servera svaren när det ofta finns en eller ett par sökningar bort? Är det inte också lite respektlöst att ta tid från dom som är nybörjare, som kanske verkligen behöver ha svaren serverade?

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

curiums bild

Och om man inte hittar svaren därför att man inte vet var man ska leta..?
--

--

kimjohanssons bild

Vi tränar upp en ny kille på jobbet. Det har varit en lugn första vecka med genomgångar av alla moment. Sedan började jag köra med honom. Hårt. Han lade märke till det, och jag gav honom svaret:
-Fågelungar lär sig flyga, genom att hoppa från grenen, eller bli knuffade.

Och snart kan han nog flaxa tillräckligt för att kunna mjuklanda.
------------------------------------------

jonasbjorks bild

Jag tror man skall vara lite tuffare mot folk, jag är det mot mina barn t.ex. Livrädd att de skall bli som dagens ungdomar som är vana att få allt serverat på silverfat. Jag är knappast en curlingpappa, men trots det är jag väldigt rädd om dem och beskyddande. De får testa sig fram och lära sig av sina misstag. Så lärde jag mig och se hur jag blev Wink

Ingen människa kommer kunna bli smart om hon hela tiden matas med informationen om hur saker fungerar. Genom att lära sig hur man upptäcker saker kan människan också komma på nya saker och sätta saker i sitt sammanhang.

Passiviteten hos dem faller sig väl rätt naturligt efter 18 år med MTV och Nintendo som bästa vänner.

Lär dig hur du lär dig saker! skulle vara min slogan som utbildningsminister i Sverige.

--
SUSE Linux
Jonas Björk - like.no.other

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

lundatoks bild

Känner du dig träffad? Wink

--
Ubuntu Linux

curiums bild

Livrädd att de skall bli som dagens ungdomar som är vana att få allt serverat på silverfat.
No offence men hur vet du att alla ungdomar har det så..?
--

--

annes bild

Jag trodde inte att pingviner kunde flyga?

curiums bild

Ja efter hur det har varit i forumet den senaste tiden när jag återigen började fråga lite så.
--

--

jonasbjorks bild

Det kan jag naturligtvis inte veta. Jag baserar mitt uttalande på det faktum att jag varit aktiv och verksam inom den svenska gymnasieskolan de senaste fyra åren. Där har jag haft kontakt med eleverna vilket gett mig den uppfattningen. Jag kan naturligtvis inte säga att 100% av alla ungdomar är likadana, det finns undantag.

Det finns de som söker efter kunskapen själva även om det är en mycket liten grupp, ofta samma grupp som får de högre betygen i olika ämnen. Det finns de som skriver fel på kommandoraden och ropar "HJÄLP" direkt, oftast samma elever som sitter inne med de lägre betygen. Hur kan detta komma sig? Ta en titt på betygskriterierna för de olika kurserna i gymnasieskolan. Ett G får du när du fått handledning, ett VG/MVG kommer från att du själv löser problemen och ifrågasätter varför saker och ting är som de är. Dvs, du använder din hjärncell.

Självklart generaliserar jag massor här, men vad vet jag? Min erfarenhet inom skolan är knappast mer värd än andras åsikter om "så här borde det vara".

--
SUSE Linux
Jonas Björk - like.no.other

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

kimjohanssons bild

Jodå, Det krävs bara lite mer, som en katapult t ex.


curiums bild

Sådär ja, nu låter du lite mer nyanserad. Smile
--

--