Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Windows är inte för alla

Av olika skäl levereras de flesta datorer med Windows. Det är bra för vissa användare OK för andra men passar mindre bra för en rätt många av oss.

En del av oss saknar avancerade funktioner. Ett vettigt kommandoradsgränssnitt, vettiga utvecklingsverktyg, mer att pilla på och anpassa.

Andra plågas av strulet med att hålla sin dator uppdaterad, leta efter drivrutiner på diverse ställen, hitta program på andra ställen uppdatera sitt antivirus på åter andra ställen. Ett tu tre har man missat något och datorn är full med virus, spionprogram och annat elände.

Åter andra söker av ekonomiska eller ideologiska skäl alternativ till slutna program, monopol och höga priser.

Många av dessa användare kommer självmant att hitta Linux - inte så få har redan gjort det, men vi kan och bör ge fler chansen. Vi bör höras och synas och ta väl hand om våra nybörjare.

Även om vi når ut med vårt budskap kommer dock många att hålla fast vid Windows länge än. Man har program utvecklade för Windows, man har investerat tid i att lära sig just dessa programs kortkommandon och arbetssätt. Man har data fastlåsta i proprietära format. Man är låsta av regler och policies, eller man är helt enkelt lat och feg och tycker att det man har får duga. De som vi kommer att ha svårast att ändra sig är de som är rätt duktiga på Windows och som behärskar något eller några windowsprogram relativt väl.

För andra skulle Ubuntu eller SuSE lika väl kunna heta Windows XP Service pack 3. Några detaljer är ändrade och nu fungerar det mesta som förut fast mycket bättre.

Vi ska inte skämmas över Linux. På många sätt är det klart överlägset det där andra operativsystemet. Berätta om det! Vi ska inte heller tvinga eller lura någon. Alla system har begränsningar!

Fler linuxanvändare kommer att leda till ännu bättre hårdvarustöd. Fler program att välja på. Bättre acceptans för öppna standarder osv. Fler som hjälper andra på LP och liknande ställen. Fler som berättar om Linux för sina vänner.

Vi ska inte heller vara rädda för om kommersiella slutna program kommer till Linux. Jag har tillgång till PhotoShop i Windows på jobbet, men jag använder hellre GIMP, både för att det är fritt och för att jag begriper mig på det betydligt bättre. Hemma är över huvud taget PhotoShop inget alternativ. Jag lägger hellre pengarna på hårdvara om det nu skulle bli några pengar över...

Vi kan fördubbla antalet linuxanvändare! När vi har gjort det kommer Linux att vara bättre och vi är dubbelt så många som sprider budskapet. Då kan vi fördubbla det igen och igen och igen!

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

rickards bild

En självklar men ovanlig vinkel.

mauths bild

Jag får en misstanke att det är ett svar på min blogg "Linux är inte för alla"
http://www.linuxportalen.se/node/4043
kan det vara så?
Kul var det i alla fall.

- "Den nyttigaste läxa livet lärt mig är att idioterna många gånger har rätt." Winston Churchill

urbans bild

Ett visst samband kan det väl finnas... Ingen har påstått att Linux passar alla. Men det passar många fler än de som har hört talas om det nu. Vi har alltid plats för en till!

Windows passar definitivt inte för alla.
_______________________________________________________________
Just like the mighty Penguin

_______________________________________________________________ http://ubuntu-se.org/drupal/blog/14

http://scibuntu.sourceforge.net/

mauths bild

Sant

- "Den nyttigaste läxa livet lärt mig är att idioterna många gånger har rätt." Winston Churchill