Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Måste Linux vara enkelt?

Sitter och slöläser lite BRA bloggar, f*n va ni är duktiga! Iallafall, mer än så får ni inte.

En tanke slog mig när jag satt i bilen. Måste Linux vara enkelt? När jag var liten och körde MSDOS 6.11 tillsammans med Windows 3.11 så mekade jag med vår dator. Jag mekade så mycket att min familj höll på att bli vansinnig.

Efter ett tag blev det Windows 98 SE som var lite mer sluten och sen åkte Windows 2000 in. Dom var inte direkt pillvänliga utan man skulle väl hålla sig på mattan, antar jag. Eller? Dom kanske var minst lika pillvänliga men vart f*n kunde man läsa om hur katten man pillade?

När jag pluggade i Göteborg fick jag tag på en skiva med Debian Slinky, som begangnades och vips hade jag hittat till pillarens himmelrike på jorden.

Redhat, SUSE, Slackware, Gentoo, Debian, FreeBSD avverkades i rask takt innan jag hamnade på Ubuntu. Jäklar vad tiden går när man har roligt!

Visst har det varit svårt! Det har varit så svårt att jag av misstag nukat partitionstabeller, sabbat filsystem, svurit och installerat Windows igen.

Men på något sätt kommer man ju alltid tillbaka?

Idag har jag Ubuntu installerat, men det är mest en bekvämlighetsfråga, terminalen finns ju ändå alltid där om man behöver meka. Det behöver man, pilla i terminalen där, kompilera datt, installera det där spelet.
OCH för att inte glömma, felsöka! Kanonverktyg! Inga kryptiska rutor med Error 1302 här inte. Gnome-terminal startade inte alls igår när jag fått igång Xinerama så jag fick försöka starta den i aterm, mycket riktigt fanns det en bugg, som redan var rapporterad t o m.
Aj lavv itt!

Jag gillar att jag lär mig när jag mekar med Linux, jag ogillar inte Windows på något sätt, men här hemma är Linux den perfekta leksaken. Lite som rubiks kub, till en början omöjlig, men sen börjar man fatta och efter ett tag går det riktigt bra. Antingen det eller så flyttar man klistermärkena.

Nog svamlat för idag! Kom ihåg, det ska inte vara enkelt, vem katten vill äta överkokt pasta?

Just det, jag surfar, mailar, kodar och kör lite gimp/inkscape också. Ville bara påpeka det. Wink

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

Kristians bild

Visst är gnu/linux kul å mecka med, å visst lär man sig av sina misstag (vilket man sällan gör i resten av livet Wink). En gång raderade jag en länk till min mp3-samling med rm -r, det var ju trots allt en mapp så då ska man väl använda -r Wink?

Som tur är låg allt på en fat32-partition, så det mesta gick att återställa

---------------------------------------

 

urbans bild

Inga kryptiska rutor med Error 1302

Ibland älskar man sådana rutor.

Det kom in en kines på jobbet för en tid sedan. Hans dator funkade inte. Jag bad honom visa vad som hände. Mitt bland alla obegripliga tecken kom det upp en ruta med ännu fler obegripliga tecken. Längst ner stod det Error 1302.

Googlade på Error 1302, det var trots allt det enda som var nästan begripligt. Hittade ett obskyrt forum där de rekommenderade att MSFUCKUP32.DLL eller vad nu filen kunde heta skulle bytas ut mot ett oförstört exemplar.

Gjorde sålunda, glad kines gick därifrån med fungerande dator...

Så till din fråga i rubriken. Nä, Linux måste inte vara enkelt. Men ibland kan det vara det. Det är oftast det du vill att det ska vara.

Vill du ha det enkelt gör du saker som är enkla att göra med Linux. Surfa, maila, ordbehandla kan inte bli enklare än i Linux. Jo kanske, men Linux är enklast idag. Installera OS - rätt komplicerat, men Linux är enklare än Windows i alla fall. Uppdatera operativsystemet - jämt skägg, men fördel Linux. Uppdatera alla andra program - Linux hästlängder före...

_______________________________________________________________
Just like the mighty Penguin

_______________________________________________________________ http://ubuntu-se.org/drupal/blog/14

http://scibuntu.sourceforge.net/

uffe_nordholms bild

Det finns olika definitioner på begreppet "enkelt". För vissa betyder det att de skall inte behöva göra annat än peka och klicka med musen. För andra betyder det att de kan välja bland ett (stort) antal verktyg som har olika styrkor och svagheter, beroende på situationen.

Jag själv använder grafiska verktyg för en del saker, men skulle inte klara mig utan min älskade konsoll.

Sedan är det också så att mängden 'pill och meckande' man är beredd att acceptera för att få något att fungera varierar också, liksom mängden kunskap man är beredd att samla på sig för att använda ett program. Vissa tycker att det är för krånligt att klicka "Nästa" 5-10 gånger innan man lyckas installera ett program i Windows, medan andra tycker att det är en barnlek att kompilera från källkod och den vägen optimera allt efter sin hårdvara.

magnusbergs bild

Man blir ju förbannad när det strular och man inte har tid eller känner för att mecka. Annars är det ju roligt att pilla sönder och sätta ihop igen bara för att testa vad som går att göra. Bara allt fungerar när jag vill det ska fungera.
Senaste halvåret har jag inte varit så intresserad av datormeckande men samtidigt har det varit mycket strul. Då bli man inte glad. Men när man väl bestämmer sig för att lösa problemen, och googlar och läser så ögonen blöder, så växer intresset för att mecka igen. Men vore det bara att installera ett nytt körklart system hade jag valt den lösningen och ägnat mig åt annat.

Och när det gäller enklaste vägen att lösa en uppgift så fick jag mig en tankeställare när jag skulle bygga en webbsida. Jag tänkte bygga den med Nvu. Men det visade sig att Nvu var så komplicerad alternativt avancerad att jag beslöt mig för att det var enklare att fräscha upp mina kunskapaer i HTML och CSS på www.webdesignskolan.com, och använda en texteditor, än att gå omvägen och lära mig Nvu.

Kristians bild

Vissa vill att linux ska vara coolt och därför gör de det svårt för sig

Jag vill att linux ska vara smidigt att använda, därför växlar jag vilt mellan terminalen och mer eller mindre grafiska program, beroende på vilken väg som löser mina problem enklast och bäst.

Ofta blir det dock terminalen, det blir ofta just simplare, snabbare och smidigare än att sitta och klura ut vilken hoppande silvrig flik jag ska trycka på för att komma till rätt hoppande silvrig knapp som efter ett tryck och en extra beskräftelseförfrågan slutligen gör det jag vill Smile

---------------------------------------