Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Öppen källkod gäller i domstol

Ett utslag i en tysk distriktsdomstol ger öppen källkodslicensen GPL en starkare juridisk ställning. För ovanlighetens skull avgjordes målet nämligen i domstol istället för i en uppgörelse mellan parterna.

Artikeln handlar om en tysk linuxutvecklare, Harald Welte, som drog hårdvarutillverkaren D-link inför rätta när det blev känt att de använde GPL-kod i sin apparat utan att följa GPLs regler för hur man då skall göra. Resultatet blev att han vann och GPLs ställning som licensform därmed stärktes väsentligt.

Läs mer i artikeln från Elektronik Tidningen

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

md2perpes bild

Harald Welte har drivit kampen mot fler fall av brott mot GPL och segrat i alla. De flesta har dock gjorts upp utan att gå till domstol. Fallen publicerar han på webbplatsen http://gpl-violations.org/.

6 + √64 = 10

kimjohanssons bild

Ny teknik hade i veckans nummer en artikel som var läskigt lik FUD från Redmond. Jag tror titeln var "Jurister varnar för öppen källkod". Jag återkommer om med mer information senare, om ingen annan hinner före.
I stort sett handlade det dock om att även open source-utvecklare godkänner ett avtal som ställer vissa krav, ni känner dem alla antar jag, och att det skulle kunna bli problem för firman om man inte mötte de kraven eller om man på ett felaktigt sätt blandade öppen och sluten kod. Artikeln skulle lika gärna ha kunnat handla om "Jurister varnar för sluten källkod"


jonasbjorks bild

Roligt att läsa! GPL fungerar alltså i domstol. Det är bra.

--
SUSE Linux
Jonas Björk - like.no.other

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

Kul att se fast jag har läst det tidigare.
Det roliga när jag läste det va att D-link ansåg att GLP inte gällde och att dom inte behövde följa GPL.
Kul att dom hade fel.

trappskis bild

Var det den här du menade?
http://www.nyteknik.se/art/47835
Ett par kommentarer där också. Känndes lite nonsens när man läste det.

mindlights bild

... det är en stor dag för open source och GPL...

Nu är det bevisat att GPL inte är något man kan köra över och behandla hur som p g a ekonomiska begränsningar och "De har inte råd att emöta oss i domstol"...

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

md2perpes bild

Dessutom bryter inte fri mjukvara (som oftast är gratis) mot konkurrenslagarna:
http://www.internetcases.com/archives/2006/11/open_source_wit.html

6 + √64 = 10

ekirs bild

Jag tycker det verkar stå rätt mycket skräp i det "politiska" innehållet i Ny teknik. Dom rent tekniska artiklarna kan dock vara intressanta Smile

mindlights bild

... de har ju rätt... Det är en juridisk fälla.
Om du tar en slutenprogramvara och smackar in i ditt system så kommer de stämma dig ekonomiskt och du kan lätt komma undan genom att betala ett skadestånd och licenskostnader och fortsätta använda programvaran...

... GPL gör din källkod öppen... och om din affärshemlighet bygger på att den är skyddad genom låst kod... så är den nu ute i det fria.

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...