Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Från virusinfekterat Windows ME till strulfritt Ubuntu

Jag har nyligen hjälpt en familj som hade virusproblem på sin Windows Me baserade dator att bli Ubuntu -användare istället. Det återstår att se hur detta kommer att gå eftersom de inte kan så mycket om datorer och vad jag vet inte har använt annat än windows tidigare.

De hade att välja mellan att köpa en licens till det nu fem år gamla windows XP för ca 2995:- plus moms (pris hos dustin.se), lägga in återställningsskivan för Windows Millenium som följde med deras 6 år gamla HP pavilion dator eller installera Ubuntu 6.06 som jag hade liggande i min portfölj.

Windows Xp hade gått att köra på deras dator men då det kräver ganska mycket underhåll och är ganska gammalt idag så tyckte varken jag eller dom att det var värt nästan tretusen kr plus moms.
Att uppgradera från en återställningsskiva ansåg jag av egen erfarenhet inte vara ett bra alternativ då det ofta leder till problem med inkompatibla drivrutiner och dylikt
Valet föll av naturliga skäl på Ubuntu och det visade sig fungera alldeles utmärkt både med nätverk, grafikkort och skrivare.
Det som nu återstår att installera är Open GL drivrutiner för att snabba upp grafiken, konfigurera e-post och installera diverse codecs, flash player, acrobat reader och lite andra saker som de behöver för att få en helt strulfri dator.
Jag vet inte exakt vad det är för ett ATI grafikkort som sitter i datorn men förhoppningsvis går det att få igång open-GL drivrutiner så att de även kan köra lite bilspel som Racer, Torcs och Triggerrallye och kanske några andra spel med.
Jag kommer att skriva mer om hur det har gått under kommande vecka eller nästa helg.

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

nlindblads bild

Kul läsning, hoppas de blir nöjda Smile