Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

säkerhet

jag börjar funderar på tre saker:

1. adware på olika internetsidor, kan de infektera linux?

2. de finns virus till linux, men dom är ofantligt små men om man vill skydda sig ändå vilket program bör man använda?

3. förslag på en bra brandväggsmjukvara.

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

jonasbjorks bild

1. Ja, om de byggs för Linux. Mest troligt är att du får det genom att du använder Internet Explorer genom WINE. Sannolikheten att du får adware i Linux är mycket liten.

2. Ja, det finns virus för Linux, men de är inte många. Däremot får du tänka på att du kan få ett windowsvirus i en fil i din mail. Du infekteras inte, men du kanske skickar filen vidare till en kollega som kör Windows och du har hjälpt till att sprida viruset. Det finns två bra antiviruslösningar till Linux, F-Secure och Panda. Du har också ClamAV som är en open source produkt.

3. I linuxkärnan finns en brandvägg som heter Netfilter. Du konfigurerar den med kommandot iptables. Det finns flera program som hjälper dig med det, i SUSE Linux har du SuSEfirewall t.ex. Firestarter är ett annat bra program för att konfigurera din brandvägg. Se till att inte köra nätverkstjänster som du inte behöver, kolla vad du kör med kommandot "netstat -a".

--
SUSE Linux
Jonas Björk - like.no.other

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

johan_pirates bild

de svaret tackar jag för Laughing out loud

----

Visit Xubuntu.org

ein.anderssons bild

annars så säger nog "netstat -p" lite mera om du vill veta vilket program som har öppnet vilken port
-

Denna text får användas enligt CCommons BY-ND 2.5 med undantag från att den inte får kopieras, sändas eller distribueras utan att informera mig