Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Fritt eller Gratis \\ Vad är skillnaden?

Skall precis gå till skolan för att hålla ett föredrag om med titeln

"Fritt eller Gratis
Vad är skillnaden?"

Så samtidigt tänkte jag sniffa runt här,

Är bibloteken i sverige Fria eller Gratis, motivera din åsikt.

Samt är det rätt att kalla Sveriges Television för Fri TV, även här motivera.

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

jonasbjorks bild

Biblioteken är inte gratis. De finansieras med våra skattemedel. Är de fria? Tja, de kan ta in böcker efter önskemål, du får låna hur många böcker du vill och kan förlänga dina lån.. En viss frihet. Vissa böcker tas inte in, böcker som kan uppfattas som stötande av en del individer. Men någonstans måste det dras en gräns, finns det ett allmänintresse för boken "101 sätt att ha sex på en rymdfärja" t.ex.?

SVT är inte Fri TV, dels för att det är staten som äger och driver SVT. Även om vi då och då kan se program som kritiserar staten kan jag känna att SVT knappast är Fri. Någon bestämmer innehållet och det är inte jag Sad Med Janne Josefsson har SVT kommit en bra bit på vägen. Trots att jag inte tror på samma saker som Josefsson gillar jag honom. Han vågar att sticka ut och tar upp saker ingen annan verkar vilja ta i. Hans serie om fusk med försäkringskassan gillade jag. Speciellt familjen som fick bidrag för vårdnaden av sin döda mor.

I övrigt tycker jag media är helt sjukt i sverige. Det är domstolarna i Sverige som dömer folk, men media verkar ha tagit det ansvaret på sig. Ibland upplever jag det som att folk verkligen vill se/höra om hur andra klantar sig. Finns det något nyhetsvärde i att veta (dag efter dag i veckor) hur den nya regeringen betalat TV-licens eller inte? Än värre är det när folk jag vet inte betalat TV-licens själva i hela livet har åsikter om de nya regeringsmedlemmarna: "Har du hört Jonas, den där nya (m)-politikern har inte betalat TV-licens på 20 år!! Det är fan skandal!!".

Man är väl sig själv närmst, antar jag.

--
SUSE Linux
Jonas Björk - like.no.other

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

alberts bild

Svt tycker jag kan kalla sig Fri TV med gott samvete eftersom svt inte behöver tillfredsställa några annonsörer och därmed är fria att granska precis vad som helst. Och det är det som är syftet med media i Sverige. Media ska vara den "tredje statsmakten", granska och informera allmänheten om sina resultat som vi, allmänheten, kan använda som grund när vi bildar våra "egna" åsikter.

De reklamfinansierade kanalerna är stympade eftersom de inte okritiskt kan granska sina egna finansiärer och annonsörer. Därför är SvT och SR de enda traditionella mediakanalerna som med rätta kan kalla sig fria.

Inte ens ansedda dagstidningar kan räkna sig som helt fria. De flesta stöttar sig på annonser för att finansiera sin verksamhet så man kan inte räkna med att de heller helt objektivt kan granska sina egna finansiärer. Det finns till och med de som anser att maktkoncentrationen (kring Bonniers) är ett allvarligt demokratiskt problem, och jag är beredd att hålla med. Därför måste vi vara väldigt rädda om public service! Det är det enda som skiljer oss från demokratiska U-länder som t.ex. Italien.

På senare tid har blogosfären tillkommit som potentiellt oberoende. Men den har inte blivit så stark att den kan konkurrera med de traditionella medierna än. Åtminstone inte som opinionsbildare.

alberts bild

Är det förresten någon som undrat varför alla medier drar upp samma nyheter samtidigt? Nej, det är ingen slump. Lobbying-organisationer som 5W Public Relations och Barbour Griffith & Rogers överöser nyhetsbyråer med nyhetsartiklar (som vinklar nyheterna så att deras kunder återges i ett positivt sken). Sen är det upp till nyhetsbyråerna (t ex TT och Reuters) att välja ut vilka nyheter de ska vidarebefodra till allmänheten.

För att ta ett konkret exempel. Just nu pågår förhandlingar om hur den sista delen av före detta Jugoslavien ska styckas upp, Kosovo. Den albanska sidan har hyrt in 5W och den serbiska sidan anlitar Barbour Griffith & Rogers. De flesta nyheter ni läser om Kosovo kommer ursprungligen via någon av dessa två PR-byråer. Som en utsvävning kan jag lägga till att spelet faktiskt är ännu smutsigare. Den serbiska sidan sponsrade republikanernas valkampanj vid det senaste presidentvalet i USA och den albanska sidan gjorde en helgardering, och sponsrade bägge sidorna. Här kan man prata om pragmatik. De här personerna har fattat att USA styr världen. Men istället för att bara gå och gnälla över det, så utnyttjar de istället saken till sin egen fördel..

Om jag vore miljardär och ville sprida budskapet om Linux och Open Source till allmänheten, så vore antagligen det effektivaste sättet att gå via en sådan här PR-byrå. Utan att någon skulle fatta hur det gått till skulle det plötsligt börja dyka upp radioprogram som nämner Linux och Open Source. Kända personer skulle "av en slump" nämna Linux i olika typer av intervjuer, som t ex Letterman show. Idol-Markus skulle ha en Linuxtröja på sig i finalen. Margot Wallström skulle rekommendera Open Office, Osv.

mindlights bild

Favoriten är väl Aftonbladets virusspridning via annonser på deras sida... IDG och andra medier rapporterar lite halvtyst om det (Det skulle ju faktiskt kunna drabba dem) men Aftonbladet som är grymt snabba på att flagga för phishing etc har lagt locket på...

Den dagen TV4s Kalla Fakta levererar smaskiga avaslöjanden om TV4s styrelse eller ägare kommer man kunna åka skridskor i helvetet.

SVT har åtminstone några självkritiska reportage varje år... även om de inte är ofelbara.

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...