Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Samba-gänget läxar upp Novell!

"The Samba Team" skräder inte orden när de säger vad de tycker om Novells "deal":

»Att Novell gör den här överenskommelsen visar på den djupa brist på respekt de har för fri programvara-samhället¹. Vi är faktiskt deras leverantörer, och Novell borde veta att de inte har rätt att träffa avtal som gynnar dem själva på bekostnad av andra och som är emot fri programvara-samhällets mål och ideal.«

¹Fri programvara-samhället=The Free Software community.

Hela pressmeddelandet finns här:
http://news.samba.org/announcements/team_to_novell/

Mina applåder till Samba för att de står upp för idealen, och inte fegar som många andra!

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

ekirs bild

Applåd till Samba teamet Smile

Applåt till dig som rapportera nyheten och översatte till svenska. Ett tips är dock att det nog är en bättre översättning med "fri mjukvarusamhället" än programvarumiljön ^^

Inte Applåd till Novell.

mindlights bild

Över hela världen höjer förespråkare för fri mjukvara sina röster och protesterar, mot det tidigare så hyllade, Novell...
Helt plötsligt börjar man ana lite varför Suses grundare lackade ur och lämnade Suse med orden "Det här är inte det företaget jag en gång startade"

Men här på Linuxportalen är ovanligt tyst från Novell-förespråkarna.

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

elwiss bild

Jag förstår inte riktigt debaklet runt Novell. Novell är ett företag, företag måste tjäna pengar och Novell har nog förstått att deras kunde kör blandmiljöer. Därför försöker Novell ge kunderna precis det de vill ha, eftersom det är så man tjänar pengar.

Om samba folket har moraliska betänkligheter må vara en sak, men då kanske de inte skulle släppt sin kod under den licensen. Om licensen inte medger vad Novell gjort lär väl en rättegång utvisa!?

Att måla Novell som en "bad guy" köper jag inte.

battras bild

Tack Smile

Ang. översättning så ändrar jag nog "fria programvarumiljön" direkt, eftersom det nog lätt misstolkas. Ditt förslag lät bättre än "programvarumiljön" som var förslaget i svenska debians ordlista. Själv hade jag helst skrivit "fria programvarusamfundet" men alla kanske inte känner till det ordet så bra.

mernils bild

I den aktuella kontexten bör ordet "community" tolkas som "rörelse". Därvidlag rekommenderar vakthavande språkpolis att ersätta "fri mjukvarusamhället" till "rörelsen kring fri mjukvara". Wink
________________________________________
Surrounded by mercy, protected by prayer

jonasbjorks bild

Jag har fortfarande fullt förtroende för Novell. Verkar tidigt att döma ut dem på grund av spekulationer. Låt framtiden visa oss hur vi skall ställa oss till Novell.

Gillar du inte Novell kan du ju visa ditt missnöje genom att ta bort delar av GNOME, Banshee, F-Spot, Mono med mera..

--
SUSE Linux
Jonas Björk - like.no.other

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

lundatoks bild

Som jag tolkar det så säger Novell: "Vi är dom enda som utvecklar kommersiell, fri, mjukvara. Vill ni inte oroa er för att er leverantör blir stämd, så köper ni våra lösningar. Gör ni inte det kan er leverantör stämmas när som helst av Microsoft, och det vill ni väl inte?" *nudge nudge* *know what I mean* *nudge nudge*

Bad Guy? You tell me.

Jag tycker dom vänder hela den rörelsen ryggen som hjälpt dom bygga GNOME, banshee, f-spot och Mono.

--
Ubuntu Linux

battras bild

Det låter också bra iofs, men om jag ändrade en gång till skulle jag framstå som en velpotta. Smile

Marcuss bild

Vilken kontring! Smile..

Go novell!

Jag bryr mig int så speciellt mkt om det faktiskt. Företag sammarbetar ofta. likaså länder. USA har ju sammarbetat med Bin Ladin och Saddam Hussein etc.


lundatoks bild

Det räcker väl med att inte köpa deras produkter? Smile

--
Ubuntu Linux

mindlights bild

"Jag har fortfarande fullt förtroende för Novell. Verkar tidigt att döma ut dem på grund av spekulationer. Låt framtiden visa oss hur vi skall ställa oss till Novell."

Jepp, och där skiljer sig din åsikt tydligen från "höjdarnas" inom Open sourcerörelsen.

Sen för att förtydliga mig, för av någon anledning bemötte du ju inte min kritik som du uppenbarligen kände dig träffad av:
Jag har aldrig påstått att du efter Novells avtalsjippo med Microsoft höjt Novell till skyarna.
Men jag har inte sett en tillstymmelse av kritik eller analys heller... Vilket är förvånande. Mycket förvånande.

Din sista mening tolkar jag självklart som en avsiktsförklaring från din sida om det nu visar sig att Novells "snedsteg" ligger i nivå med vad kritikerna befarar.

Själv kör jag blandad miljö, det bästa av alla delar och är nöjd med det.

Klarsynt som jag är så sitter jag inte och promotar företag som inte riktigt bestämt sig för om de ska hålla på med Closed Source eller Open Source...

PS. Ska hälsa Sambagänget att de kan sluta använda delar av Gnome, Banshee, F-spot, Mono med med...

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

battras bild

Visst kan man spekulera och måla upp mardrömsscenarier eller drömsscenarier för hur det här ska utveckla sig, men pressmeddelandet från Samba innehöll inte några spekulationer vad jag kunde se - det vände sig mot det svek som Novell redan gjort sig skyldiga till.

Jag tycker inte att det är någon anledning till att skrota all kod Novell-anställda utvecklare skrivit - de har inte gjort något fel, det är ledningen i Novell som har gjort en dålig grej. Däremot känns det inte så lockande att installera opensuse eller bidra till distributionen på något vis när Suse ägs av ett företag som beter sig på ett omoraliskt sätt. Hur det här drabbar Opensuse är förstås tidigt att säga, men när jag kollat på ett par suse-forum så har det varit flera där som skrivit att de tänker byta dist eller göra en suse-fork.

Ang. Mono tycker jag att det finns all anledning att hålla det borta från Linux - mono är ju ett försök att härma microsofts .NET och innehåller en kompilator för microsofts programspråk C#, så varför ska vi använda oss av slutna standarder som MS har utvecklat och där MS bestämmer vad som ska hända i framtiden? Dessutom skulle det mycket väl kunna bli farliga patentstrider med MS (om man inte går med i deras och novells klubb) om just mono, se t.ex. de här spekulationerna:
http://www.gnome.org/~seth/blog/mono

elwiss bild

Med den tolkningen låter det förstås elakt, men det handlar väl snarare om PR i form av trygghet. Novells kunder är säkert glada för dessa garantier vad de nu må vara värda. Och om Ms beslutar sig för att stämma någon annan så är väl frågan vad Novells skuld är i det, är det inte en grej mellan Ms och motparten och skulle det inte skett ändå? Spekulationer förstås.

Oavsett vad man tycker om moral och betänkligheter, är det lagligt så är det lagligt (om det nu är det) och är egentligen någon förvånad över att det skedde? Nu är det stora pengar i rörelse och stora spelare. Först Oracle och nu Ms, som skall kränga linux licenser? Nyp mig någon ..

ekirs bild

Dit förslag låter änu bättre Smile

kimjohanssons bild

Rykt ur sitt sammanhang
Torvalds says he's willing to work with Microsoft too. "If they start sending me patches, I'll take them as long as they have sign-offs."

Även om detta inte är vad det ser ut att vara alltid så vill jag nog mena att det är rätt stora ord, när man säger sig veta...
"Jepp, och där skiljer sig din åsikt tydligen från "höjdarnas" inom Open sourcerörelsen."

mindlights bild

I mina ögon så visar Novell relativt klart hur de behandlar OpenSource-rörelsen och även sina egna kunder med sin deal med Microsoft.

När alla (Linus är avvaktande och säger sig vara optimist... men så har han heller inga ekonomiska band till Novell) tongivande röster och visionärer inom open source fördömer, eller i varjefall kommenterar i negativa ordalag, Novells handlande så BÖR man faktiskt uppmärksamma och kommentera händelsen.
Även om man inte håller med dessa personer.

Sen angående att Microsoft skulle kränga Linux-licenser?
Inte en chans.
Det är snarare så att de vill kunna utnyttja patent som rör Unix (som Novell äger) för att anpassa NT mot sina enterprisekunder (dessa har ju arv från Unix som transformerats till Linux, det är där den största besparingen är när det gäller Linux, och dessa kunderna vill kunna köra vidare med dessa utan massa problem... så om MS vill sälja sina produkter i den miljön måste de kunna anpassa sig).

Har ni inget vettigt för er och känner att det här med avtal och jurudik är krångligt kan hoppa in på Groklaw som analyserar relativt lättförståeligt.
Mycket intressant läsning:
http://www.groklaw.net/article.php?story=20061107194320461

Sen att påstå att det är bäst att vänta med en kommentar... Ja... det är det få Open Sourceförespråkare som gjort... En klar majoritet känner sig tydligen kränkta.

Oavsett vilket så kommer jag läsa denna tråden och inte fortsätta kommentera.
Ändamålet med mitt första inlägg var att påpeka att Suse-förespråkarna helt plötsligt tystnat.
Inte dämpat sig. Utan helt tystnat.
Jag tyckte det var konstigt att ingen från "den sidan" uttalade sig.
Nu har jag fått svar på mina funderingar och jag väntar spänt på vad Novell gör i framtiden.
(Sen att jag är övertygad om att Novell de senaste åren och de närmsta åren bara gör sig redo för att köpas upp av IBM, Sun eller Oracle... det är helt och hållet min egna konspirations-teori Wink )

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

Marcuss bild

Jag fattar inte varför man kör samba överhuvudtaget faktiskt. Om nu ms e så jävla kassa ska man väll inte köra på deras nätverksprotokoll? förbannad dubbelmoral tycker jag. Samba om någon samarbetar ju med ms, inte på pappret men vad gör dem? skapar något som kommunicerar med ett stängt format som e tydligen e förbannat dåligt. gratis pr till ms.


mindlights bild

Självklart så var det inte Novell/MS-affären Torvalds kommenterade... men det visste du.

Sen citatet på slutet tolkar jag som att du menar att "höjdarna" inom Open Source INTE tycker att Novell/MS var något att kommentera?

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

elwiss bild

Hmm
"I mina ögon så visar Novell relativt klart hur de behandlar OpenSource-rörelsen och även sina egna kunder med sin deal med Microsoft."

Du menar att Novell gör något som deras kunder inte vill att de skall göra? De mässor jag varit på med Novell gav mig intryck av att flera av deras kunder tänkte hoppa på windows tåget om inte integration med Ms applikationstack blev bättre.

Ja vi får se vad framtiden utvisar. Historiskt har det sannerligen varit riskabelt att deala med microsoft, kanske var det bara en kortsiktig strategi för att få upp aktien i väntan på uppköp. Då var det förmodligen ett smart drag.

Sedan vet jag inte det här med att "svika rörelsen", man kan som sagt ha åsikter om det men licensen medger det den medger, därutöver är det lagbrott och Novell lär inte varit först eller sist.

jonasbjorks bild

SUSE-förespråkarna, är det jag det? Isf kan jag meddela dig att jag inte har för avsikt att lämna SUSE Linux vare sig på mina servrar eller mina laptops än. Jag har heller inte för avsikt att kasta ut SUSE Linux från den utbildning jag driver. Och inte heller från gymnasieskolans utbildning. Det krävs mer än att folk diskuterar om vad som kan hända för att jag skall ändra inriktning på min professionella verksamhet. Jag kan tycka, precis som andra, att det är skumt att samarbeta med Microsoft.. men vad vet vi vad Novells avsikter är? Kanske kommer det något gott ur det här?

Angående just SAMBA kan jag tycka att Novell har jurister som kan lagstiftning och licenser. Kom ihåg att Novell är ett av de företag som driver Open Source hårdast just nu, de har släppt mycket stängd kod som öppen redan och mer är på gång. Jag har ingen som helst anledning att tro att Novell har för avsikt att riskera att bli stämda, jag tror heller inte att de vill bli osams med communityn. Novell har ändå kämpat rätt hårt för att bli accepterade i linuxrörelsen.. Varför förstöra det nu?

Räcker det som ett uttalande från en SUSE-förespråkare?

--
SUSE Linux
Jonas Björk - like.no.other

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

kimjohanssons bild

Jag har funderat på det många gånger själv. Undrar just om samba-projektet som mest handlar om att lista ut hur halvdokumenterade funktioner fungerar, så man kan skapa något som hjälpligt hänger med, ligger i vägen för ett riktigt öppet alternativ?


kimjohanssons bild

Riktigt, citatet är visserligen i en artikel om novell-ms-historien, men är av tidigare datum. Jag vill minnas att jag sett det tidigare i vart fall.

Så du menar att jag skulle falla till föga och själv legitimera en åsikt genom att hänvisa till en anonym massa? nej då, du missade poängen. Jag menar att du borde gett oss namn på ett antal personer, och för att styrka resonemanget retoriskt skulle du ha lagt till enstaka namn på personer med avvikande åsikt.

Alla som leder större oss-projekt osv kan inte ha samma åsikt. Linus Torvalds är t ex för DRM på linuxplattformen, bara som exempel.

Att sedan just samba-utvecklarana känner sig manade att ropa varg blir man ju inte så förvånad över.

mindlights bild

Sveket i det hela handlar om att Novell går in med sina mjukvarupatent och ger Microsoft tillåtelse att använda dem....

Men vänta nu här!?!?!?

Var det inte just mjukvarupatent som var ett hot mot open source...?

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

mindlights bild

Ja, där ser man.

Det var väl inte så svårt.

Och jag förstår verkligen inte varför du från början drog upp "sluta upp att använda delar av Gnome etc" och "sluta köra SUSE på servrar".
Helt irrellevant.

Undrade bara varför det var så tyst från Suse-hörnan.

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

battras bild

Jo, det är ju möjligt, men samba-grabbarna är mina hjältar ändå, tack vare att de kommer med så djärva pressmeddelanden!
Fast min poäng ovan var egentligen inte att det var dåligt med hemma-hackade lösningar för att få kompatibilitet med de som inte vill släppa dokumentation - däremot tror jag att det kan vara bra att akta sig för att bygga egna saker på något som man inte har full kontroll över, dvs mono (se skräckscenariot på gnome-bloggen ovan), och även om jag inte kollat på c# så tycker jag att man gott kunde nöja sig med något av de programmeringsspråk som det inte är MS som hittat på för att skriva program till Linux.

jonasbjorks bild

Jag vet inte varför jag tog upp det om GNOME.. tänkte väl att om man inte gillar Novell får man ju vara konsekvent. Plocka bort all Novell-contributed kod och kör utan Novell. Eller passar det med att använda en del saker de gör trots att det är ett ont företag? Jag vet inte.. det bara flög ur mig.

Tystnaden kan bero på att jag har fullt upp med annat arbete, dessutom är det "Snälla Jonas-månaden" nu. Jag skall inte kriga/föra oväsen alls under hela November. Försöker hålla mig så långt det går Smile

--
SUSE Linux
Jonas Björk - like.no.other

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

kimjohanssons bild

Jag pratade just med Tomten, det blir ändå en kolbit om man inte skött sig hela året. Smile

mantonos bild

November? Var du tvungen att välja just november av alla månadder? Wink Finns ju ingen månad som är så svår att vara snäll i som november.

----------------------------
Öppna format

----------------------------

Öppna format

mindlights bild

... är det jobbigt att leva utan syre.

Alla vet att Ozon är livsnödvändigt... men få verkar veta att det är giftigt att andas in.

Sååå... ska vi undvika syre eller omfamna det... eller köra med "låt oss använda de delar som är bra".

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

jonasbjorks bild

Jag önskar mig ett Playstation ju! Jag är snäll! ... på riktigt!

--
SUSE Linux
Jonas Björk - like.no.other

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

jonasbjorks bild

det är det som är utmaningen Wink

--
SUSE Linux
Jonas Björk - like.no.other

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .