Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Från virusinfekterat Windows ME till strulfritt Ubuntu del 2

Förra veckan skrev jag om hur jag hjälpte en familj med att konvertera från ett buggigt och virusinfekterat Windows ME till ett modernare Ubuntu 6.06 LTS. Nu tänkte jag berätta lite om hur det har gått med detta.

Innan installationen
När datorn var uppstartad i Windows ME så såg jag en liten ATI ikon längst nere i högra hörnet av skärmen, bredvid klockan så jag antog att datorn var utrustad med ett ATI baserat grafikkort men jag kollade inte upp det noggrannare eftersom datorn hängde sig så fort man försökte göra något med den. Mer om detta lite senare.

Installationen
Ubuntuskivan plockades fram ur portföljen och installationen påbörjades men av någon anledning lade jag cd skivan i dvd spelaren i stället för cd brännaren, detta visade sig vara ett stort misstag då dvd spelaren endast snurrade med låg hastighet och med påföljden att både Gnome och installationsprogrammet gick väldigt trögt. Installationen tog P.g.a. detta närmare en timme. Detta var mitt första misstag denna kväll.

Mitt andra misstag var att lösenordet inte fungerade när jag skulle logga in efter installationen så det blev fram med cd skivan och installera om igen och den här gången gick det bättre eftersom jag stoppade skivan i cd brännaren som var betydligt snabbare än dvd spelaren och jag var mer noggrann med att skriva upp lösenordet exakt som jag skrev in det under installationen.
Ungefär tjugo minuter senare var installationen klar och uppdatering påbörjades, detta tog en bra stund.

Jag var lite orolig för att grafikkortet skulle ställa till med problem med open GL drivare så jag började söka lite på HP:s hemsida utan att hitta någon konkret information om just den datormodell, en HP Pavilion som jag satt vi, det visade sig att just den modellen fanns både med grafikkort från S3, ATI och Nvidia.
Fortfarande fullt övertygad om att grafikkortet var baserat på en grafikkrets från grafikkortstillverkaren ATI, började jag nu kolla loggfilerna för att se exakt vad det var för grafikkort. Jag hittade ingen tydlig information i dmesg eller med lspci men då kom jag på att man kan ju alltid kolla i /etc/X11/Xorg.conf vilket kort den har detekterat. Jag blev mäkta förvånad och glatt överraskad när det visade sig vara ett Nvidia Geforce2 MX kort som satt i datorn.
Sedan installerades Automatix och Nvidias open GL drivrutiner utan bekymmer, skrivaren, en HP deskjet 670C hittades och konfigurerades automatiskt liksom ljudkortet, nätverkskortet och Usb-portarna

Jag la till mediaspelarna Mplayer och Realplayer10 samt valde w32codecs, flashplayer, MC, Amsn och några andra småprogram i Automatix och synaptic. Men när jag sedan skulle testa om det gick att spela upp websändningar (wmv) från SVT visade det sig att något inte stämde. Mplayer försökte koppla upp sig men inget mer hände.
När jag istället valde Realplayer som spelare, gick det att få ljud men inte någon bild, så dessa problem återstår att lösa.
Förmodligen är det ytterligare någon codec som måste läggas till och kanske associeras för att det ska fungera.
Några spel ville de också ha, så jag installerade biljardspelet gtkpool, tuxkart och planet penguin racer.

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

fedors bild

Bra initiativ vi måste verkligen få bort alla gamla windwos installationer där ute!

Hur installerade du real player ?
Det vill inte installeras på en av mina datorer står något skit om xlibs
Har det på min huvuddator och där fungerar det utmärkt.

Det här med webbfilm format är ett problem för oss Linux användare.
Det ska gå med mplayer (även om det säkert är mer eller mindre olagligt) fått det och fungera en gång men senast jag testa fick jag samma problem som du Sad

sen skulle jag nog köra på ubuntu edgy 6.10 även om det egentligen inte är någon större skillnad men tycker att det är lika bra och köra på det senaste.

mauths bild

Det är otroligt vad installationen gått framåt. När jag för första gången installerade linux fick jag börja med att partitionera med fdisk. Ryser fortfarande när jag får flashbacks. Installationen av linux är nog idag enklare än dito i windows.

- "Den nyttigaste läxa livet lärt mig är att idioterna många gånger har rätt." Winston Churchill

pcfixarens bild

och instalerade det den vägen men jag fick bara ljud när jag försökte se en nyhetssändning från svt
i xandros som jag har här hemma så har jag fått mplayer att spela upp wmv filer efter att jag gick in någonstans och associerade filtypen med mplayer men jag kommer inte ihåg riktigt vart jag gjorde det och vet inte om man gör på samma sätt i ubuntu med gnome.

_______________

I Windows kan du göra allt det som Microsoft låter dig göra, i Linux kan du göra allting din dator klarar av att göra"

_____________________________________________________________________ Köp din Ubuntu-dator hos: http://ggsdata.se , http://compless.se, http://www.effbe.se http://www.ferni.se

Ubuntuforum på svenska www.ubuntu-se.org

pcfixarens bild

Jag har inte testat ubuntu 6.10 själv men vad jag har kunnat läsa mig till så var den rätt buggig när den kom, jag vet inte om det är fixat nu men jag ville inte installera något som jag inte har testat ordentligt innan för det är ju onödigt om kunden får ett intryck av att ubuntu skulle vara buggit.
Sen så är det ju long time support på 6.06, uppdateringar i tre år och den är ju inte så gammal eftersom den släpptes för bara ett par månader sedan.
Det kan hända att 6.10 har LTS också men det är mer än jag vet

_______________

I Windows kan du göra allt det som Microsoft låter dig göra, i Linux kan du göra allting din dator klarar av att göra"

_____________________________________________________________________ Köp din Ubuntu-dator hos: http://ggsdata.se , http://compless.se, http://www.effbe.se http://www.ferni.se

Ubuntuforum på svenska www.ubuntu-se.org

mindlights bild

Linux ligger före med en mängd grejor såsom att man kan flytta och krympa partitioner idag.
Vista har samma funktionalitet men med LÅNGT MINDRE valfrihet.
Du kan t ex inte välja vilken partition som bootar / innehåller bootmanagern vilket är ett grymt irritationsmoment när man kör GRUB (resulterar i att du i grub väljer windows eller Linux och när windows bootar får du upp Vistas val som är XP eller Vista och efter XP valts får du upp XPs Boot.ini. Skitkorkat men väl i linje med MS affärsmodell: Vägra alternativ som inte bär MS sigill)

Ubuntus Edgy har jag hittills bara fått att installera om jag väljer att ta bort befintlig partition och låter programmet själv partionera det "tomma" området. Mycket irriterande och skitkorkat med 2 swappar. Lite pill senare så är det en swap och en Ubuntupartition... dock betvivlar jag att min mor fixar det.
Jag ser visserligen detta bara som en bugg och är övertygad om att det kommer åtgärdas... eller så är det bara min edgyskiva som envsats med att bråka om detta på de tre olika datorer... och då är jag ensam i universum om detta... vilket iofs är rätt najs då jag faktiskt är unik på mitt eget lilla vis Laughing out loud

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

mauths bild

Inte i närheten av fdisk och fdisk var ingen bugg, tro det eller ej. Själv kör jag SuSE bara att stoppa in skivorna och luta sig tillbaka.

- "Den nyttigaste läxa livet lärt mig är att idioterna många gånger har rätt." Winston Churchill