Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Nästan fungerande lösning för SLED 10 och NCL

Har rotat med SUSE Linux Enterprise Desktop senaste veckan. Mina försök att få LUM att fungera med Novell Linux Client har visat sig vara fruktlösa. Novell Linux User Management fungerar inte tillsammans med NCL helt enkelt, jag ger upp. Man kan ju tycka det är lite konstigt eftersom det är den metod Novell vill att man ska använda för att koppla linuxklienter till Novell Netware/OES.

Lokala konton fungerar alldeles utmärkt men så fort man försöker med ett konto som går genom namcd så går det åt pipsvängen.

Jag har lyckats få det hela att fungera med pam_ncp_auth.so modulen men den har sina egna problem. Te.x fungerar den inte med ssh eftersom sshd kräver att det finns ett lokalt konto vid autentisering. Nomachine NX är alltså då uteslutet om inte alla användare först en gång loggar in över xdmcp.

Detta är alltså en ren nödlösning som gör att vi tappar en del av de funktioner vi vill ha.

När jag har hunnit testa att allt fungerar även vid belastning tänkte jag lägga ut en beskrivning av hur jag löst allt för våra terminalservers.

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

jonasbjorks bild

Du kan ju authenticera användarna genom LDAP (eDirectory)? Kika på http://mylink.se/97573r där det finns en kort beskrivning om hur du gör.

--
SUSE Linux
Jonas Björk - like.no.other

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

danielhedbloms bild

LUM är Novells tappning av LDAP inloggning. Jag har inte provat ännu men andra jag pratat med verkar ha samma problem som jag har med LUM när de kör vanlig LDAP inloggning.

Jag måste dock prova tricket du länkade till på NCPFS imorron. Fungerar det vore det underbart. Annars har jag bara sett lösningar där man patchar och kompilerar om hela SSHD.

Skillnaden mellan LDAP/LUM och ncpfs är att ncpfs skapar ett riktigt konto lokalt på maskinen medans de andra bara fejkar lokala konton. Tills Novell har löst buggarna i NCL/micasad så är man nog tvungen att köra ncpfs så länge tyvärr.