Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

windows och linux på samma maskin

Hej! Gör något år sedan installerade jag linux på min dator. Jag trivdes bra med det men sedan blev jag bjuden på ett LAN av en polare och installerade därför windows xp. Nu har jag bestämt mig för att jag ska ha både xp och Ubuntu. Jag vet hur man skapar en partion. Men hur kommer datorn att boota om jag har windows först och sedan byter till Ubuntu? Kommer jag att hamna i windows direkt eller direkt i Ubuntu? Finns det någon sorts lista man kan göra som väljer vilket man bootar (till exempel en meny där man väljer antingen ubuntu eller windows men windows startas efter fyrtio sekunder?). En av anledningarna till att jag byter tillbaka är att min SO-lärare är nyfiken på linux och det är ett intresse jag gärna vill uppmuntra genom att visa honom fördelarna med linux. Anledningen till att jag kör windows idag är att jag har inköpt en mycket trevlig macbook som kommer om ett tag och eftersom det är så pass kort tid tyckte jag inte att det var lönt att byta tillbaka, dock så har en bluescreen övertygat mig om att linux är den enda vägen att gå.

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

sundmarks bild

Ubuntu-folket verkar inte vara på hugget idag så jag kan väl berätta hur man gör med SUSE. När du startar upp från SUSEs installationsskiva och startar installationen, kommer installationsprogrammet känna av att du har en Windows-partition på hårddisken. Om du har tillräckligt med utrymme ledigt på din Windows-partition så kommer SUSE föreslå en ompartionering av hårddisken. Accepterar du förslaget är det bara att klicka Next->> och fortsätta. Du kan även gå in i expertläget och skapa din egen partitionskonfiguration.

Efter omstart kommer du nu ha en uppstartsmeny (boot-meny i Grub) där SUSE och Windows finns med. Du kan även editera innehållet (exemelvis med YaST) om du så önskar och välja vilket operativsystem som skall vara förvalt.

Editering kan även ske i filerna (men det fungerar utan editering):

/boot/grub/menu.lst
/etc/grub.conf

openSUSE 10.1 kan du snabbt ladda ned från SUNET
---

Mikael Sundmark

 

Mikael Sundmark

battras bild

Du kommer att komma till grub-menyn när du bootar, där du får välja OS. Ubuntu kommer att vara förvalt och väljs om du inte trycker på någon knapp inom x sekunder.
Om man vill ändra något, t.ex. vilket OS som är förvalt, så gör man det i /boot/grub/menu.lst.

polters bild

GRUB autokonfigurerar det åt dig, och att ställa om vilket som bootar automatiskt är lätt genom att ändra i /boot/grub/menu.lst
(ex: sudo gedit /boot/grub/menu.lst)

kika runt lite till du ser något som borde se ut ungefär "Default 0"
och detta ska då ändra till den placering din windows-partition har.
tänk på dock att 0 är den första, och att den lilla listen där det står "other non-debian operating systems" (eller liknande) även räknas.

Detta blev ett krångligare inlägg än det skulle bli, men hur som helst. support på detta ämne lär inte vara speciellt svårt att hitta. Smile

lundatoks bild

Grundtipset är att alltid installera windows först, sen Linux som placerar en s k bootloader på rätt ställe.

--
Ubuntu Linux