Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

NOVELL - bit ej den hand som föder dig

Microsofts syn på linux har väl aldrig varit en hemlighet, detta kan man nog säga befästes med Steve Ballmers senaste utspel. Att Novell ingår ett avtal med Microstoft måste väl sägas vara sensationellt och inte minst märkligt. Att tänka att microsoft skulle ha en baktanke med detta var väl nästan naturligt snarare än konstigt, att tro att Microsoft på något sätt skulle vilja gynna communityn med detta vore väl minst sagt naivt att tro.

Så vad motiverar ett företag att liera sig med någon som egentligen öppet utger sig för att vilja förgöra ens egen marknad, novell??? Dumhet??? Avtalet är ju inte offentligt så något annat än teorier kan varken novell eller microsoft förvänta sig. Men om man (novell) förväntat sig en positiv reaktion på ett avtal med Microsoft kan detta bara förklaras med.. just det. dumhet. Så som det beskrivs och talas om det på nätet (http://www.novell.com/linux/microsoft) skall det bl.a innebära ökad möjlighet att blanda windows med linux i drift miljöerna som jag förstår det, och därmed öka stöd för olika format mm mm. För detta krävs samarbete mellan företagen eller linux/windows för att koda nya, alternativt commita kod till projekt som exempelvis openoffice mm.

Inte långt efter att avtalet tillkännagjorts säger Steve Ballmer något som åtminstone jag uppfattar som att han menar att linux "snott" kod/teknologi från microsoft och att alla som kör linux är skyldiga microsoft. Skyldiga vad, och för vad??? Skulle detta innebära att det i praktiken blir omöjligt att i enlighet med GPL använda kod submittat av novell till projekt, efterssom bara novell inte kommer att bli stämda för att använda den??? Kommer microsoft vara så "snälla" och submitta kod själva (genom) novell för att få detta att hända??? Kommer detta att splittra communityn, eller än värre förgöra den, och lämna en självdöende spillra som lever kvar dödsryckande på att inte bli stämda???

Allt ovan är bara spekulation och fantasi, men är det möjligt??? Kan vi åtminstone vara överens om att microsoft aldrig velat linux väl, att microsoft helst ser att linux dör ut. Kan vi vara överens om att linux är och alltid har varit ett resultat av ett enormt sammarbete som varit dess hela funamentala styrka och framgång, och att om detta community skadas så skadas linux. Kan vi vara överens om att alla som tjänar pengar på linux då kommer att drabbas, och att tar linux skada kan inte en ensam aktör helt plötsligt klara sig ensam.

MVH /Carl aka r000t

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

danielhedbloms bild

Den enda som kan skadas av detta samarbete är Novell om det går åt fanders. Linux är inte beroende av Novell för att överleva.

Novell har blivit bitna av Microsoft förr och jag är säker på att man vet vad man gör. Dessa två har mer eller mindre samarbetat till och från sedan långt tillbaka.

Vad Ballmer försöker göra är bara att försöka få Linux att verka vara olagligt och innehållande andras tillgångar. Ren skrämseltaktik bara för att försöka hindra folk från att migrera till Linux.

mindlights bild

... att om några år kommer det bara finnas plats för 2 stora Linuxdistar...

Debian är självgående och jag blir inte förvånad om t ex HP går in på stort och skeppar servrar och tar ett helhetsansvar för förinstallerad Debian.

Jag tror tillochmed att det är så att Novells ledning har samma syn på saken och att de satsar hårt för att bli en av de där två.

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

mauths bild

Var det samma visa man som sa att det fanns marknad för fem till sex datorer i världen, han var hög chef på IBM? Eller var det han som var chef på amrikanska patentverket i slutet på 1800-talet som med bestämdhet hävdade att nu var allt redan uppfunnet så det var lika bra att lägga ner patentverket?

- "Den nyttigaste läxa livet lärt mig är att idioterna många gånger har rätt." Winston Churchill

mindlights bild

Nope.

Men bara en pessimist kan ha pinpointat ut de mest kända missberäkningarna i världshistorien...

Uppenbarligen så måste en hel del korrekta beslut och antaganden gjorts för att världen och mänskligheten skulle ta några steg framåt.

Men som sagt... time will tell.

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

mauths bild

Vadå pessimist, bara för att inget är så jävligt att det inte kan bli värre, vill jag inte ses som en pessimist.

Jag ser inte en framtid med ett par dominerande aktörer som en möjlighet för linux/GNU då hela idéen med opensource går stick i stäv med en sådan utveckling.

Som du säger, time will tell.

- "Den nyttigaste läxa livet lärt mig är att idioterna många gånger har rätt." Winston Churchill