Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

säkerhet

Jag behöver skapa mig en datamiljö för säker hantering av sekretessmaterial (i väntan på Profdoc). Allt är Microsoftbaserat på jobbet. Jag har en bärbar dator (HP Compaq nx 7400) med XP och ska få en lokal skrivare. Jag kan alltså sitta off-line när jag hanterar sekretessmaterial. Jag har också ett USB-minne på 2 Gb för att lagra sekretessfiler (funderar på om det är en bra eller dålig idé att göra backupfiler i mobiltelefonen). Minnespinnen går att kryptera, men jag är avrådd till det av vår IT-chef då XP har en bug som kan ställa till det så att det blir osäkrare än utan kryptering.
Min tanke är då att installera Puppy på pinnen. Kruxet är att Puppy per default körs utan lösenord. Kan nån hjälpa mig att konfigurera Puppy så att den kräver lösenord för inloggning på användarkonto och rootkonto?
Är det här nåt jag kan ha nytta av?: Nån som kan hjälpa mig förstå?
http://www.murga-linux.com/puppy/viewtopic.php?t=11151&highlight=password
/Mikael

Kör Ubuntu hemma

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

iveqys bild

hurvida det är lösenord på disten eller inite har ingen betydelse för din del. Man kan komma åt datan på usb minnet utan lösenord, genom att helt enkelt boota från hårddisken istället. Strunta i lösenord och lås in minnet istället.

jonasbjorks bild

Själv kör jag GPG (PGP) för att kryptera känsliga dokument. Det fungerar bra och är vad jag vet oknäckt idag. Jag tolkar ditt inlägg som att du kör Windows XP på maskinen och PGPDisk kanske är något för dig? Läs mer på http://mylink.se/5f2z7t (PGP.com).

--
SUSE Linux
Jonas Björk - like.no.other

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

wuweis bild

Tack för era kommentarer och tips. Jag ska kolla upp Slax och pgp. Om det inte hjälper med lösenord för att skydda filerna så är ju kryptering vad som behövs. Jag är mycket ute och rör på mig var vör inlåsning inte är något tillräckligt alternativ. Det finns alltid risk att man tappar bort pinnen när man är ute. Men, Jonas, jag behöver bara kryptera minnespinnen - inte hela hårddisken. Och minnespinnen kan jag troligen få lov att köra linux på. Det är klart värt att undersöka ändå. Återkommer.
/Mikael

Vi måste vända på året! lära oss se skillnad på ansvar och skyldighet och inse våra begränsningar

wuweis bild

Det blir så här: IT-chefen fixar en kryptering på min mapp på servern som jag kan kopiera över till minnespinnen. Helt OK lösning för mig. Bootbar linux på pinnen blir därmed både överflödigt och krångligt. Jag fortsätter att köra linux hemma och ska börja propagera för linux på jobbet så smått (nytt jobb sen en månad).
Tack för er hjälp i alla fall!
/Mikael

Vi måste vända på året! lära oss se skillnad på ansvar och skyldighet och inse våra begränsningar

sillen102s bild

Kostar inte PGP en massa pengar?

jonasbjorks bild

PGP kostar pengar ja, men fråga dig vad din information är värd. PGPDisk är fruktansvärt enkelt att jobba med i Windows (vilket han körde).

--
SUSE Linux
Jonas Björk - like.no.other

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .