Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Red Hat vill inte ha Mono

Red Hat Enterprise 5 kommer inte ha Mono, enligt DevX News.

Mono är en Open Source implementation av Microsofts .NET ramverk. Utvecklingen av Mono drivs hårt av Novell som har Mono med i SUSE Linux.

Red Hat, som köpte JBoss 2005, satsar istället på JAVA.

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

sundmarks bild

Om RedHat avstår från att inkludera Mono i sin Enterprise-distribution missar de att kunna driftsätta .NET-applikationer på sin Linux-variant. Dessutom kan de heller inte köra ett antal applikationer som använder Mono-ramverket för skrivbordsapplikationer.

Några av skrivbordsapplikationerna de missar är:

Har ni föresten några andra favoritapplikationer som körs i Mono/GTK# som man bör prova?

---

Mikael Sundmark

 

Mikael Sundmark

Jag har testat en dc-client som använder mono DC#
http://mono.dcsharp.com/
Och dc kan användas till annat än upphovsrättsbrott.

aarnes bild

Jag tycker att det nog borde räcka (åtminstone för tillfället) med de bibliotek som finns idag.
Att introdusera _ännu_ ett blir lite pajas tycker jag. Biblioteken tar upp mer plats än applikationerna när man ska ha c, c++, java, qt, perl, gtk+ osv osv (du kan säkert lista ett antal till du har på din dator). Kan man inte skriva applikationer och utnyttja det som finns idag istället för att hela tiden haka på nästa hype....
Har svårt att se vad mono fyller för tomrum liksom..

Bli inte en Arne!!

Bli inte en Arne!!

danielhedbloms bild

De program jag har sett hittils som varit skrivna i Mono har varit minneshungriga och väldigt slöa, to.m mycket värre en java applikationer. Mono är säkert jättefint att skriva applikationer man kör och sen stänger av. Att göra delar av skrivbordet eller OS som skall vara igång jämt i Mono tycker jag är mycket dumt.

Mono är även ett minfält av patent som Microsoft närsomhelst kan få för sig att härja loss med i USA där dessa gäller. Eftersom Redhat baseras i USA är det naturligt att man hellre väljer Java som det vore omöjligt för Microsoft att stämma någon för.

Förmodligen är Mono det enda som Microsoft kan öht ha några patent på som finns i Linux. Det skulle förklara Novells överenskommelse med MS ganska bra iofs.

mikehers bild

Bra att RedHat satsar på java istället nu när Java goes GPL Smile

Bättre det än att eventuellt bli stämda av M$ för mono.

Dessutom finns det ju redan ersättare till ovan program skrivna i C

Tex. Tracker istf. Beagle Smile

Sen undrar jag om tomboy är skriven i mono?? Hade för mig att den är python baserad hmmm...

sundmarks bild

Bra att du påmminde mig om fildelning. Du kan även använda den Mono-baserade iFolder som är bra för dokumentbackup och fildelning också.

--

Mikael Sundmark

 

Mikael Sundmark

jan hedströms bild

Jo, det är väl lite tråkigt...
Men å andra sidan så håller vi oss till en mer öppen standard där även vi (Red Hat/Jboss) är med och utformar framtida förändringar, vi är inte en "svans" till någon annan aktör. Den främsta runtime-miljön, som oftast används som en referensmiljö, kommer att licensieras under GPL under nästa år. Och vi råkar ha några hundra Javakunniga utvecklare i bolaget.

...dessutom är nog risken att det slinker in något som Microsoft har copyright eller patent på minimal, vilket man inte kan påstå numera för Mono! Smile

Kristians bild

Många språk har wrappers men använder i regel C/C++-libbar i grunden - så så värst mycket extra blir det inte

----------------------------------
where my .emacs is, that's my home

---------------------------------------

 

sundmarks bild

What does this mean for Mono and its inclusion in non-SUSE distributions? Does Mono infringe Microsoft patents?

We maintain that Mono does not infringe any Microsoft patents. This agreement does not impact the rights and abilities of other distributions to bundle and ship Mono.

Novell is the leading contributor to Mono and we remain committed to the Mono project. Mono is a community project with many constituents and collaborators from companies, universities, governments and individuals.

The Mono project has a set of rules it uses to handle patents that might read on its implementation. The general policy is to work around, remove, or find prior technology on any patents that might read on any implementations in Mono. We continue to support this policy.
-------------
Läs även gärna om Patent & Mono

 

Mikael Sundmark

turbokapitalists bild

Det är inte möjligt att köra patent här på programvare, algoritm, formel, handelsmetod, literatur o s v. Det vill säga att alla snack där i USA om "infringement" är orelevant för användarna som befinner sig i EU:n. Dock vi måste jobba lite att behålla just den där friheten i fortsättning.

lundatoks bild

Vilken licens är iFolder släppt med?

--
Ubuntu Linux

sundmarks bild

Ja, Java är bra och vi har det självklart även i SUSE Linux också utan att stänga Mono-dörren. Målet är öppenhet och interoperatibilitet för detta ställningstagande. Vad jag förstår kan alla som har Fedora fortsätta med Mono och Mono-baserade applikationer vilket ju är bra.

Jan skrev:...dessutom är nog risken att det slinker in något som Microsoft har copyright eller patent på minimal, vilket man inte kan påstå numera för Mono! Smile

Är detta något du kan belägga avseende just Mono?
Alternativt är det sista bara för att sprida osäkerhet...

Bredvidläsning: Patent & Mono

---

Mikael Sundmark

 

Mikael Sundmark

sundmarks bild

iFolder är släppt med dubbellicensiering á la MySQL. Den öppna koden är under GNU General Public License (GPL) enligt pressreleasen då den släpptes 2004.

--

Mikael Sundmark

 

Mikael Sundmark

battras bild

Nja, det finns ju mycket diskussioner om mono iaf, t.ex.
http://www.gnome.org/~seth/blog/mono
och Mono och patent har ju nämnts flera gånger i den här soppan, både av Novell och MS, t.ex i pressreleasen: "Under the patent agreement, customers will receive coverage for Mono, Samba, and OpenOffice as well as .NET and Windows Server."