Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Källkoden till FONs nya router La Fonera släppt!

Som tidigare utlovats av FON så har nu källkoden
till La Fonera släppts. Alla ni hackare där ute som har idéer, ladda ned källkoden och kom gärna med feeback/idéer till Iurgi.

Alla förslag är varmt välkomna! Laughing out loud

Texten stulen ifrån http://blog.fon.com/

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

jonasbjorks bild

Kalasbra ju!

--
SUSE Linux
Jonas Björk - like.no.other

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

cuberts bild

"Källkoden är enbart släppt för att uppfylla kraven som ställs på La Fonera iom användandet av program som omfattas av GNU Public License v2.

Routern är dock trots det helt låst, all firmware är signerad, och det finns helt enkelt ingen möjlighet att använda källkoden för att modifiera något i routern.

Visst, det är mycket trevligt att dom gör som man ska och släpper koden, men eftersom dom låst ner hela systemet så har man ingen större användning av den.

Alltså, oavsett hur många idéer vi har så är vi fortfarande bakbundna och kan inte implementera dom.
#############
Tack för din kommentar Sousumi!

Det är helt sant att firmware är signerad vilket omöjliggör att man själv släpper en egen release. Alla typer av idéer/patchar tas dock lika tacksamt fortfarande emot av iurgi@fon.com. FON vill dock även fortsättningsvis behålla kontrollen kring släppandet av nya firmware releaser."

antoniks bild

Detta är varför GPLv3 krävs.

Möjligen bryter man även mot GPL, eftersom man bryter mot en av de fyra friheterna, nämligen att göra vad man vill med koden, köra den hur man vill.

Kristians bild

Det är exakt det här som är DRM

----------------------------------
where my .emacs is, that's my home

---------------------------------------

 

Marcuss bild

man ska nog inte förvänta sig något av en gratis router. Om alla hackat den lite som de velat hade troligen de flesta stängt av funktioner för FONnätverkets utdelning.

Jag är på deras sida i detta fall


hoths bild

Här är det inbyggt i hårdvara. Det är hårdvaran du inte "får" använda. Du kan fortfarande göra vad du vill med koden, dock i annan hårdvara. Det borde väl vara enligt reglerna?

Tvingas GPLv3 igenom och den förbjuder saker som detta så är det orsaken till att ingen GPL-kod eller Linux kan användas. Förbjuder GPLv3 att kommersiellt licensierad mjukvara körs så innebär det dödsstöten för företags utveckling av kommersiell programvara som körs på Linux. Det kan knappast vara till fördel för Linux och oss användare.

GPL är mindre fri än t.ex. BSD. Med GPL så MÅSTE du dela med dig av koden. För BSD får du göra precis vad du vill. Inklusive INTE dela ut den.

----
Linux växer snabbast!

lundatoks bild

I så fall kanske FON skulle använt en annan mjukvara än en som måste distribueras fritt?

--
Ubuntu Linux