Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Fånge i windows

På förskolan där jag jobbar är IT-kunnandet bland arbetskolegerna väldigt begränsat, och ofta ett irritationsmoment. En stor del av problemen är långt i från mina, men jag rådfrågas hela tiden "- Kan du hjälpa mig att skriva ut bilaga" eller "- Kan du hjälpa mig att lägga till "Lotta" i bland e-post kontakterna".

Dessa enkla frågor är lätta att hjälpa till med, värre är när de förväntar sig att man ska hitta filer som ingen vet vad de heter eller ligger. Jag blev ombedd att hitta barnlistan för höstterminen 2006, vid närmare sökning så visade sig att excel dokumentet hette "barn 2004.xls" och fanns i katalogen som tillhörde en fd föreståndare.

Jag skulle väl iofs kunna sitta och strukturera om alla kataloger och filer så att det blir mer logiska namn. Sedan är det e-post helvetet i MS outlook. Jag är ingen god vän med outlook. Jag vet inte om jag har missat något men jag tycker att man lätt borde kunna kopiera utvalda medlemmar i en "kontaktgrupp" till en annan. Nåja det är inte mitt problem, så jag får lösa det när jag har tid (troligen aldrig)....

//Fredrik Persson

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

uffe_nordholms bild

Är det inte självklart att en fil som heter "barn 2004" innehåller listan för 2006?

Jag har själv råkat ut för en del lustigheter. Jag höll en kurs i FrontPage (för att jag ville ha pengar, inte för att jag gillar programet). Då märkte jag att detta program från MS automatiskt väljer filslutet ".htm" om du inte anger något annat. Hur mycket trassel tror ni inte att mina elever fick när IE automatiskt frågar efter "index.html"?

Och sedan WXP kom så har det blivit i stort sett omöjligt för vissa att hålla reda på sina filer. Vissa program sparar i mappen "Mina dokument" om du inte själv ändrar detta. Andra program använder en annan mapp, och då blir användarna förvirrade när de i ett program inte kan komma åt något de skapat med ett annat, tex när de skall ha in en bild i sitt Worddokument. Och självklart har ju någon (troligen MS ensamt, men det kan vara i sammarbete med andra) sett till att det är näst intill omöjligt att hitta mappen "Mina dokument" från de program som inte använder den. Hur de stackarna som är nybörjare skall lära sig förstår jag inte.

När det gäller Outlook är det väl ingen som är 'kompis' med det? Eller ens gillar det? För egen del kan jag inte förstå att man väljer att använda det alls. Bara en sådan enkel sak att jag måste klicka "Skicka/Ta emot" för att kolla om jag har mail. Det är något som datorn väl kan göra automatiskt, en gång i minuten.

Jag råkade själv ut för en lustig incident för några år sedan. En mellanstadieskola där jag arbetade. Jag kom in i datasalen (med skolans tre datorer) och fick veta av en annan lärare att skrivaren hade lagt av, men hon hade ringt efter kommunens tekniker. Han skulle komma om 3 dagar. Jag frågade vad kollegan fått för felmeddelande, öppnade locket på skrivaren och drog ut det papper som fastnat, stängde skrivaren igen och så var allt igång igen.

lundatoks bild

Jag är nästan övertygad om att Eva på avdelning två också skulle kunna slarva bort sina filer på ett Linuxbaserat nätverk... Wink

Hoppas dom är nogrannare med barnen som dom ska hålla redan på. Tongue

--
Ubuntu Linux

fredrikperssons bild

Det ända jag efterlyser är att man har en katalogstruktur som är ren (alla användare (ca 4st) kör med en och samma inloggning på samma dator i detta fallet), så man kan komma åt allas filer (vad är säkerhet?). Dessutom hade det varit trevligt om man hade utnyttjat "spara som" och döpt om filerna till mer aktuella namn med jämna mellanrum, dessutom kan det ju vara bra att kunna gå tillbaka till gamla filer och dess innehåll i bland.

Nu skulle jag kunna gnälla lite på Openoffice, men det är en annan blogg en annan dag.

----------------------------------------------------
Det som inte går att göra med C++ är inte värt att göra.
Fredrik Persson

 

//Fredrik Persson

mindlights bild

"Då märkte jag att detta program från MS automatiskt väljer filslutet ".htm" om du inte anger något annat. Hur mycket trassel tror ni inte att mina elever fick när IE automatiskt frågar efter "index.html"?"

Är du säker på att inte det är webservern som förutsätter att failbacken är index.html istället för index.htm om användaren inte pekar ut en specifik fil att ladda?

"Och sedan WXP kom så har det blivit i stort sett omöjligt för vissa att hålla reda på sina filer."
När du inte hittar "Mina Dokument" som är ett "virtuellt" objekt så beror det oftast på att applikationen är gjord för en tidigare version av windows än Windows 98.
Jämför gärna med när du låter Gnome mappa upp en Samba-resurs och sedan inte kan öppna den resursen i en applikation för att den applikationen inte "förstår" att det är Gnome som mappat upp och inte det "vanliga" sättet via mount / fstab.
Sedan att det är rörigt att hitta ibland kan jag hålla med om.
Dock känns det som att det är datorovana med i bilden, skrivbordet i Gnome / KDE är inte heller jätte enkelt att hitta i många programs filfönster.

"Bara en sådan enkel sak att jag måste klicka "Skicka/Ta emot" för att kolla om jag har mail. Det är något som datorn väl kan göra automatiskt, en gång i minuten."

Tyvärr är det uttalandet baserat på okunskap. Om du vill tanka ner mail och skicka med jämna mellanrum så finns inställningar för intervallet att göra. Du kan även ställa in intervall för situationer då Outlook befinner sig i offline läge.
Om användaren bara har behov av mailklient är Outlook en lösning som går att jämföra med att jaga mygg med kanon.
Outlook är groupware. Inte bara mail.
För mailhantering rekommenderar Microsoft Outlook Express, eller om man är en sund människa som inte vill vara låst: Mozilla Thunderbird.

Anledningen till att jag "försvarar" Microsofts produkter i ett forum för open source är att vi på LP ska vara proffsiga i vår kritik och våra omdömen.
Microsoft har gjort mycket skit men de står också för många bra produkter och lösningar.
Sen är det ju det gamla vanliga med pest och kolera som gäller.

För övrigt så har ju Outlook grava idiotmoment som t ex att du inte kan radera filer i IMAP genom ett musklick eller en knapptryckning. Trycker du delete så markeras mailet som raderat och raderas inte förrän du går in i menyerna och väljer "Purge".
DET suger däremot.

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

curiums bild

Man kan ju skapa olika inloggningar..
--

--

jonasbjorks bild

Vad är säkerhet? Behöver de säkerhet alls i den datorn? Om de ändå låter fyra användare använda samma inloggning, ja då har man valt bort säkerheten. Troligen för att de inte behöver skydda sina dokument alls. Så de behöver ingen säkerhet Smile

En funktion jag använder mycket i MS Word är versionshanteringen, varje gång jag sparar ett dokument hamnar det i samma fil, men med en ny version. Jag kan när som helst gå tillbaka till en tidigare version av dokumentet. Den funktionen hittar jag inte i OpenOffice Writer. Kanske bara är jag som varit blind?

--
SUSE Linux
Jonas Björk - like.no.other

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

jonasbjorks bild

Damn, nu är jag imponerad. Du har helt rätt i det du skriver och jag tänker likadant ofta när folk gnäller över Microsoft. Allt Microsoft gör är inte dåligt, Outlook 2003 är en förbannat bra klient för att hålla koll på e-post/kalender och kontakter t.ex. Jag kör Outlook 2003 mot en GroupWise server nu, skall dema det för en kund på måndag. _Jag_ är imponerad.

Att Internet Explorer inte hittar index.htm är inte IE:s fel, utan ett fel i webbservern. I Apache lägger man till det i "DefaultPage index.html index.htm index.php index.jonas" eller nåt sånt. Hur skall en webbklient kunna gissa sig fram till vad sidan heter om du skriver http://www.server.com/bilder/ ? Heter den .htm, .html eller kanske .php ?

Det där med att den inte tar bort filerna förren man valt Purge .. tja, vad säger man? Jag har inte heller hittat en inställning för det.

--
SUSE Linux
Jonas Björk - like.no.other

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

curiums bild

Anledningen till att jag "försvarar" Microsofts produkter i ett forum för open source är att vi på LP ska vara proffsiga i vår kritik och våra omdömen.
Han låter precis som en som är ny på Linux och som är MS-frälst och därför har inställningen att "det ska inte fungera".. Smile
--

--

curiums bild

Kanske bara är jag som varit blind?
Det vet man aldrig, funktionerna i OOo brukar vara väl gömda..
--

--

kimjohanssons bild

Tja, Kolla Arkiv->Versioner.
Blir aktiv efter att man sparat filen.

fredrikperssons bild

Är det Arkiv->Versioner du letar efter i OO-writer?

----------------------------------------------------
Det som inte går att göra med C++ är inte värt att göra.
Fredrik Persson

 

//Fredrik Persson

mindlights bild

Man kan ju egentligen ställa det hela på sin spets:
Ska versionshanteringen hanteras och lagras i filformatet eller på lagringsytan (filsystemet).

Jag misstänker starkt att Microsoft slängt in versionshantering i Word-formatet på grund av sunkiga arv i FAT och NTFS...

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...

curiums bild

Att Internet Explorer inte hittar index.htm är inte IE:s fel, utan ett fel i webbservern.
Mysko fel, jag hade inget problem med det när jag läste webbdesign.. :/
--

--

mindlights bild

Att jag inte tar för givet att Outlook 2003 är den bästa groupware-appen där ute.
Jag tycker den är helt okej och faktiskt rätt smidigt FÖRUTSATT att du kör den emot Exchange OCH SharePoint... Annars kan du lika gärna köra en äldre version av Outlook eller satsa på en mindre bloatad och klumpigare emailklient som t ex Thunderbird Laughing out loud

---------------------------
Q: What is the difference between Bill Gates and Batman?
A: Batman beat the penguin...