Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Quake4 tävling körs på SUSE Linux Enterprise Server

Söndagen den 26 november kommer Swedish National League, den professionella ligan för e-sporter, hålla en Quake4 tävling med 10 000 SEK i prispengar.

Svenska Novell kommer hjälpa SNL att sätta upp en SUSE Linux Enterprise Server som hostar Quake 4-servern i tävlingen.

Tävlingen körs på internetkaféet Inferno Online i Stockholm och du kan läsa mer på national-league.se.

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

lundatoks bild

I just FPS-spelens underbara värld är väl uppkopplingen och i det här fallet hårdvaran till servern mest intressant.

Att dom kör på Suse är mer som att konstatera att man kör bil när man tävlar i STCC. Wink

Linux har fungerat utmärkt som server länge, jag tror nog att CS fick sitt massiva genombrott lite på grund av enkelheten i att sätta upp en server på linuxburkar. Nu verkar det mer regel än undantag att man portar serverdelen till Linux. Synd bara att dom portar så få spelklienter till Linux bara. Smile

--
Ubuntu Linux

sundmarks bild

Det intressanta i sammanhanget är att vi även kommer visa hur Quake-servern kan köras virtualiserat på Xen under SLES 10. Det spel-grabbarna sedan kan göra är att ta den virtuella gäst-servern och lägga ovanpå även andra installationer av SLES 10 med Xen-dom0. Det blir ett enkelt sätt att skala upp och konfigurera nya servrar utifrån en virtuell grundmaskin.

--

Mikael Sundmark

 

Mikael Sundmark

sundmarks bild

Quake 4 servern i Windows kraschade så nu körs matcherna på en Dual Core maskin med 3 Gb minne under SLES 10 med Xen 3.0 virtualisering. Spelservern är virtualiserad och tar ca 3-4% av processorkapaciteten just nu. För spelarna är det ingen skillnad och de märker inget mot att spela mot en vanlig MS-server.

Självklart är detta den supportade versionen av servern som är avsedd för andra typer av affärskritiska tillämpningar i datacentret. Virtualisering är ju också för att öka resursutnyttjandet på hårdvaran och möjliggöra mobilitet.

För den som vill följa det pågående och kommenterade spelet live går det bra att titta på www.national-league.se.

--

Mikael Sundmark

 

Mikael Sundmark

thom_snls bild

Vi vill tacka Novell Svenska AB för deras medverkan till våran Q4 final!
Utan Er medverkan hade vi knappats kunnat hålla tidsschemat under dagen och finalspelarna sjävla valde efter tester just SLES 10 servern.

För er som undrar hur spelcommunityn tänker såväl på normal eller
professionell spelnivå gällande OS för spel. För hemanvändare kan man säkert med tricks och nötande få det mesta att fungera med faq och annat under linux i FPS-världen. Dock finns det ett stort behov av supporterat stöd för dem nya spel som släpps i framtiden. Och vi ser gärna att företag som supporterar klient OS för linux sammarbetar tillexempel med Activison, IDsoftware för att ge oss supporterat stöd till nya spel.

Det "ryktas" om att Activision:s nästa stora spelsläpp Enemy Territory Quakewars ska vid release även gå att köra på en linux desktop. Hur detta blir supportat efter release vet vi inte.

Denna Quake4 final som vi nu hade i Stockholm hade vi planer på att även köra klienterna på linux. Dock blev Novell inbjudna av oss i ett sent skede och dem kör endast windows på Internetcafet Infernoonline.
Dem har över 200 datorer på detta cafe och en maskin som medtogs av Peter från Novell räddade vår situvation iallafall då vi kunde köra Q4 servern på SLES 10. Tack!!!

Ps. Jag vill kunna välja OS för FPS-spel supporterat. Och i min smak, precis likaväl som vilket bilmärke jag väljer att köpa.

Event producer TGBF.tv | www.tgbf.tv

Har man portat servern så är det oftast inte så svårt att göra en klient.
Men tyvärr vill inte många game publishers ha linuxklienter.

lundatoks bild

Det låter lite som teknikfrosseri vilket i sig är underbart men ni skaffar er onödigt mycket arbete. Å andra sidan är ni givetvis välkomna att göra det hur komplicerat som helst för Q4-spelarna. Wink

En spelserver var/är enkel att duplicera, kopiera katalogen och ändra porten i konfigen så är du redo att starta en annan server. Jag har inte kört en Q4-server, dom har kanske gjort några radikala ändringar sedan Q3 på serversidan?

--
Ubuntu Linux

Det hade underlättat med en sop:// länk så det varit lättare att kolla från linux.
Din angivna länk ger mig bara att jag inte har sop programet installerat.
Nu kanske matchen är slut, men ange gärna saker som fungerar i linux eller länk till information om hur man får igång det.

Marcuss bild

Onödigt arbete?. Mja, jag ser det mer som en chans att verkligen visa the inbitna nördarna vad linux och xen går för


sundmarks bild

Ett tips till dig nästa gång då...
Högerklicka på web-sidan du får upp och visa källkod.
Leta lite nedåt (ca rad 18) och leta efter sop://
Koden är: sop://broker.sopcast.com:3912/14761

Länk till mer info om sop här>>

Voila!

 

Mikael Sundmark

lundatoks bild

Tror du verkligen att de riktigt inbitna cs-nördarna bryr sig om matchservern går på windows, linux eller i en fräsig ubervirtualisering-xen?

Om du läste mitt inlägg hade du sett att min åsikt är att ta steget över i virtualisering är helt onödigt eftersom det rör sig om att kopiera en katalog för att kunna starta en server till.

Det är ett PR-trick helt enkelt.

--
Ubuntu Linux

Jo klienten hade jag tankat.
Men valde den lata vägen och kollade bara "sidinfo" istället för "visa källkod" och missade det därför.
Men tack för svaret.
Hoppas att dom imponeras av att linux rullar på så bra som det gör.

Kanske bra att windows servern strulade så dom fick köra på linux istället. (inte för att dom märker någon skillnad men dom märker att det fungerar)

Marcuss bild

Du vet kanske bättre än mig om nördars vanor. Mångfalden kanske inte bryr sig precis som du säger. Men det kanske kan få upp ögonen hos några. Försök se möjligheterna istället för problemet.


sundmarks bild

Nu är du väl onödigt tråkig när man försöker ha lite roligt på söndagen och samtidigt visar på teknik i framkant. Det är inte meningen att de som kör skall märka något förutom att allt fungerar PERFEKT! Att sedan arrangören SNL är glada att vi hade en fungerande server att visa som sedan blev skarp spelserver var bonus.

God PR är det självklart och ett "trick" kan det tyckas vara, för en lundatok som kör linux i smyg på sitt kontor. Vi visar vad man kan göra med Linux och berättar gärna vad vi gjort för dem som använder tjänsterna.

Vi kommer fortsätta och göra roliga teknikgrejor med Linux. Inte alltid helt nyttiga kanske, men det uppskattas av de flesta. Tekniken med virtualisering i kombination med lösningar för hög tillgänglighet (HA) är något som även spelservrar kan ha nytta av. Vi låter oss inte nedslås av några negativa omdömen.

Vi vill samtidigt passa på att tacka SNL för inbjudan och den goda idén med en Linux-server. Dessutom självklart för tillfället att visa SUSE Linux in action på spelarenan.

 

Mikael Sundmark

sundmarks bild

Japp, speciellt glada var arrangörerna såklart. Vi snackade även med killarna om hur vi kan påverka speltillverkarna att göra spel för Linux. Det är inte helt otroligt att det kommer lite mer spännande Linux-spel framöver. Vi var alla eniga om att spel är vad som krävs för att markant öka Linux-skrivborden för hemanvändarna.

Det kommer att finnas inspelade filmer från dagens spel och jag skall ta ut några bilder ur kameran för att visa hur det såg ut.

 

Mikael Sundmark

lundatoks bild

Jag ser inga problem, jag är heller inte förvånad över att man väljer att köra Q4-server på linux. Som jag skrev i mitt tidigare inlägg, det är mer som att konstatera att man tävlar med bilar i STCC.

Nyheten är inget stort i sig, mer än kanske att Novell fått med sitt namn på ett hörn.

Att folk redan fått upp ögonen för att man kör en stabil spelserver på Linux ser man ju på antalet servrar som går att köra på plattformen...

En större kupp hade väl varit att låta alla tävlande köra på varsin Linuxburk?

--
Ubuntu Linux

lundatoks bild

Blipp!

--
Ubuntu Linux

Jo det skulle inte skada med flera spel till linux.
Just Q4 finns visserligen. (Timo gör ett bra jobb)
Problemet med vissa linuxportar är att vissa saknar endel funktioner.
Känns som om vissa portningsföretag inte gör så bra portningar.
Jag spelar mycket i linux och det fungerar bra men vissa spel är dåligt portade.
LGP gör extremt bra portningar även icculus, men runesoft kommer jag nog aldrig köpa flera portade spell från.
Mindware studios är en spännande speltillverkare som gör spel till linux coldwar är det dom släppt än så länge.
Det roliga är att dom även gör spelen i linuxmiljö.

Ojdå lite längre än tänkt och OT blev detta inlägg Tongue

sundmarks bild

Blupp!

Jasså, du ändrade ditt inlägg...

 

Mikael Sundmark

sundmarks bild

Kul att du tar upp skrivbords-Linux och spel på plattformen. Vi snackade faktiskt med Thom på SNL om detta också. Vi kom upp med en del spännande idéer om duktiga tävlingsspelare som kan visa hur de använder Linux i sitt spelande. Du skall nog få ditt lystmäte tillfredsställt.

Denna gång gällde det dock Linux på servern och att visa virtualiseringsteknik med Xen och vad den duger till i spelsammanhang. Tänk om pokerspelservrar skulle hostas på Xen med HA-lösningar för bättre tillgänglighetssiffror och skalbarhetsmöjligheter.

Det är inget stort med detta i sig kan jag hålla med om. Vi har levererat Xen-virtualisering på SUSE Linux Enterprise Server 10 sedan i somras så det är inget nytt. Dock är det första gången vi kör en spelserver med Xen i Sverige och det har ett visst nyhetsvärde.

 

Mikael Sundmark

lundatoks bild

Ja, jag kände att jag inte ville sänka mig till din nivå. Smile

--
Ubuntu Linux

sundmarks bild

Ha ha!

 

Mikael Sundmark