Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Köpa dator.........

Hej!

Jag är en fattig student som ska använda mina sista besparingar till att köpa en dator som håller några år. Jag vill experimentera med virtuella servrar, tunna klientlösningar, olika distributioner och mer som jag inte kommer på just nu.
Jag har kollat på olika butiker i Stockholm med billiga erbjudanden som Datorprince, Netsuperstore och PC kompaniet. Jag kan lägga Ca 10.000:-.

Det här paketen är vad jag kommit fram till så här långt.

PC Kompaniet
Moderkort:
ASUS A7NX8 DELUX ATX NFORCE2 400FSB LAN AGP8X
1349:-
Processor:
AMD ATHLON 64 3800+ X"2 BOX
1899:-
Minne:
1024MB DDR PC-3200 (400/MHZ)NON ECC
2 * 1150:-
Hårddisk:
250 GB IDE ATA-133 7200RPM 8MB CACHE
2 * 849:-
Grafikkort:
RADEON 9250 128NB DDR AGP8X TV/DVD-OUT
499:-
DVD:
NEC DVD-BRÄNNARE +/- 16X IDE INTERN
499:-
Låda:
Codigen STANDARD MIDITOWER 300W TYST
599:-
Monitor:
Yakumo 19" TFT wide 8ms
2499:-
Summa:
11322:-

eller

Dataprince
Moderkort:
ASUS S775 IP965 DDR2 SATA2 R GBL 8CH HDA
1151:-
Processor:
INTEL CORE 2 E6600 2.4GHZ 1066/4M S775 *P*
2319:-
Minne:
1GB DDR2/533MHZ CL4 Kingston
2 * 741 = 1482:-
Hårddisk:
SAMSUNG 250GB SATA-2 NCQ
554:-
Grafikkort:
Asus GF6200TC (NV44) 256MB(64)
(64) DVI PCle
309:-
DVD:
NEC DVD-BRÄNNARE +/- 16X IDE INTERN
499:-
Låda:
COMPUCASE MIDI
184:-
ATX Powersuplier 450W bIGfAN
245:-
ARCTIC CPU Cooler S775 P4 4,4G
145:-
atx
Monitor:
SAMSUNG TFT 19" 920N SILVER 8M TCO99 *P* *PV25*
1660:-
Summa:
11368:-

Jag har i stort sätt ingen aning om vad all siffror och bokstäver betyder och hoppas på hjälp eller vägledning från någon på denna lista. En viktig aspekt är om paketen funkar med linux, Ubuntu, Fedora, Knoppix, SuSE..

Jag vore tacksam för svar

//Ola

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

lundatoks bild

Jag hade nog gått ner i nivå på processorn och satsat på mer minne om du ska meka med VMware eller liknande.

--
Ubuntu Linux

iaidokas bild

Ok, nu skall jag inte komma och säga något om kompabiliteten mellan moderkort, processorer och minnen, för det är ett attans mörker för mig. MEN jag ser att den nedre datorn har ett nVidia-grafikkort, och den övre har ett ATI. Du vill förmodligen ha nVidia, jag tycker mig se att det svärs mer över ATI-kort än nVidias vad gäller kompabiliteten i Linux.

Annars, snåla inte på nätdelen. Mitt förslag är att du väljer någon av Antecs lådor som kommer med nätdel, då får du bra valuta för pengarna, och rätt tysta prylar också.

---
"Linux är så kallad slackware, gratis, det bara
ligger och väntar på dig ute i cyberspace."
- Geir Nielsen

Test.

darus bild

Nvidia är att föredra när det gäller grafikkort, inte ATI. Vet inte hur bra stödet för PCIe är (Asus GF6200TC (NV44) 256MB(64)
(64) DVI PCle)?
Alla distrubutioner lär väl inte heller ha 64 bitarsstöd (AMD ATHLON 64 3800+ X"2 BOX).

Är väl främst tv-kort och trådlösa nätkort bland "vanlig" hårdvara man kan få kolla upp ordentligt i förväg sen.

sundmarks bild

När det gäller processorn önskar du köra virtualisering och då kan det vara bra att ha en processor som har inbyggt stöd för virtualisering. De två du valt har virtualiseringsstöd med AMD V respektive Intel VT. Detta gör att du kan köra omodifierade operativsystem ovanpå Xen-virtualisering. Om du väljer en annan processor är det bra att tänka på att detta stöd finns.

När det gäller grafikkortet kan det vara kul att kunna utnyttja 3D-grafik fullt ut och då även ha stöd för Xgl/Compiz. Jag har listat några supporterade kort här>>

--

Mikael Sundmark

 

Mikael Sundmark

Kamis bild

Som stark AMD vän vill jag rekommendera att du köper en AMD processor. Dock så tror jag att det är ett bättre val att köpa en dator med socket AM2.
Med AM2 kommer datorn att vara betydligt lättare att uppgradera i framtiden eftersom att du kan ha DDR2 minnen, dessutom så kommer AMDs nästa generations processorer till socket AM2+ vara bakåtkompatibla. Tor att det också är en bra idé att moderkortet ska stödja SATA.

Nu kan det vara så att jag är förvirrad men det ser ut som om det moderkortet du har valt i paket 1 är ett gammalt socket A kort. Så processorn som är en X2 kommer inte att fungera i det moderkortet. Men om det är ett paket så borde det ju å andra sidan fungera....

Vad gäller 64 bitars spelar det ingen roll då en Athlon 64 kan köra 32 bitars också.

johan_pirates bild

jag vill bara påpeka att datorprince är de kassaste enligt mig. jag köpte en dator där och de tog tre veckor för mig och få hem den.

hemskt.

-------

olas bild

Jag tackar för alla snabba svar och kommentarer. Det stämmer att jag inte vet mycket om vad som sätts ihop och moderkortet som jag la till i första exemplet var bara en chansning.....
Som nedan ser listan ut efter dom nya råd jag fått.
Det som återstår är vilket moderkort som jag ska välja. Jag antar att just den komponenten kan strula och ingen handlare vill ge några garantier. Kan någon ge ett tips?

Moderkort:
???

Processor:
AMD ATHLON 64 3800+ X"2 BOX

Minne:
2 * 1024MB DDR PC-3200 (400/MHZ)NON ECC

Hårddisk:
2 * 250 GB IDE ATA-133 7200RPM 8MB CACHE

Grafikkort:
Supporterade NVIDIA-kort

* GeForce 7800 GT
* NV43 [GeForce 6600 GT]
* GeForce 6200 TurboCache(TM)
* GeForce 7300 GS
* GeForce 6100
* Quadro FX 1500
* GeForce 7600 GS
* NV34 [GeForce FX 5500]

Låda:
Codigen STANDARD MIDITOWER 300W TYST

//ola

iaidokas bild

Jag håller med, nästan oavsett vad du vill göra med datorn så är minne bättre än processor. Och idag är alla processorer "tillräckligt" snabba, det är ingen poäng att gräva ner en massa slantar i en ultrasnabb processor om man inte vet med sig att man skall göra något specifikt som faktiskt behöver den.

---
"Linux är så kallad slackware, gratis, det bara
ligger och väntar på dig ute i cyberspace."
- Geir Nielsen

Test.

iaidokas bild

Det går utmärkt att köra 32-bit linux på 64-bit proppar, jag gör det själv. Stabilt och bra på min AMD64.

---
"Linux är så kallad slackware, gratis, det bara
ligger och väntar på dig ute i cyberspace."
- Geir Nielsen

Test.

lundatoks bild

Sen är det väl trevligt att kunna utnyttja sitt grafikkort fullt ut, eller hur?

Jag hade personligen köpt ett grafikkort som stöds fullt ut, alltså ett nVidia.

--
Ubuntu Linux

olas bild

Det var precis på håret att jag bestämde mig för Dataprince, men säljaren ville inte säga bu eller bä om linuxkompabilitet utan föreslog att jag skulle googla själv......
När jag gjorde det så dök det bara upp klagomål och svarta listor som varnade för just Dataprince Smile

Tur i oturen

//ola

Kamis bild

Jag kan rekommendera att du tittar efter delar på till exempel www.komplett.se då allting där är sorterat efter vilken socket det är. Sen är det bara att ta ett moderkort under rubriken AMD socket AM2 och para ihop med valfri processor från AM2 under rukbriken processor. Sen kan du ju köpa de delar du hittat där det passar.

Vilket moderkort som passar beror mycket på vilka applikationer man vill använda. Ifall jag har förstått dig rätt så kommer du inte att köra väldigt tunga grafiska saker vilket gör att vi inte behöver stöd för mer än ett grafikkort och följdaktigen inte behöver mer än en PCIe 16x kontakt. Kort som har PCIe kontakter har dock nästan aldrig AGP kontakter (som är den gamla grafikkortskontakten) så man får akta sig så att man inte köper fel.
Man bör också tänka på att moderkort med SATA kontakter oftast inte har mer än 2 IDE kontakter så ifall man har många gamla diskar man vill kunna koppla in samtidigt så får man se upp även med detta.
Vilket BIOS som kommer med moderkortet kan också vara intressant ifall man vill till exempel ”överklocka” sina komponenter. Jag utgår dock från att du inte har några speciella sådana ambitioner.

Jag tycker att till exempel http://www.komplett.se/k/ki.asp?sku=325483&view=detailed ser lämpligt ut. Är dock ingenting superspeciellt med just detta men det har nog allt du behöver. Men du kan köpa nästan vilket som helst med likvärdiga kontakter bara du kollar att det stödjer minneshastigheten du väljer. (Vill påpeka att detta kort endast stödjer två IDE diskar samt saknar AGP).
Om du köper detta så skulle jag dock vilja se DDR2 minnen istället för DDR. Kanske någonting i stil med http://www.komplett.se/k/ki.asp?sku=310794 . Dessa kommer att vara snabbare än de DDR minnen du har listade.

Med risk att vara övertydlig vill jag bara säga igen att kolla att processorn verkligen är till socket AM2. Athlon x2 finns även till socket 939 och om är ovanligare vill man inte köpa fel.

Svarar gärna på fler frågor om det var oklart eller någonting nytt kommer upp.

/Fredrik

darus bild

ja självklart. Mena bara att han kan få vara beredd på att inte kunna utnyttja processorn fullt ut.

johan_pirates bild

vad var de jag sa Laughing out loud

------

Kamis bild

Såg att du hade en DVD brännare där uppe också som är IDE. Det kommer inte att gå med det moderkort jag skrev om ova om du ska ha två IDE diskar också. Så antingen får du ta ett annat moderkort eller titta på SATA-disk eller brännare.