Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Debian GNU/kFreeBSD

Efter allt snack om Debian på Linuxportalen den senate tiden fick jag en ingivelse att köra Debian på min bärbara igen. Samtidigt pajade min Ubuntu Feisty installation, så det kom lägligt när jag ändå höll på att greja. Partionerade upp disken på laptopen så att jag kan ha två lattjo-lajban distar parallellt med min stabila(ste) och kollade in Debians sida efter en lämplig iso.

Istället för Debian Etch drog jag ner Debian/kFreeBSD. Det är en ännu icke oficiell port där man använder FreeBSD-kärnan istället för linux. Har länge kännt behovet av att köra BSD, men känner mig inte riktigt bekväm med dess ports-system. Med Debian GNU/FreeBSD kan man köra BSD med ett hemmavant apt-system utan att vara otrogen mot GNU.

Installationen var helt textbaserad och betydligt mer opolerad än vad man är van vid från moderna Linuxdistar. Kändes inte riktigt färdig ännu. Men den fyllde sitt syfte och det gick bra att åtminståne installera ett minimalt grundsystem som man sedan kan bygga vidare på. Efter en reboot var datorn snabbt som attan igång med en loginprompt. Viss handpåläggning var nödvändig för att få igång nätverket genom editering av /etc/network/interfaces och restart. Pang tjoff så var apt igång. X var lite struligare. Fick komplettera med lite apt-gettande av fonter. Dessutom skiljer sig enhetsbeteckningarna lite från linux så för att få musen att funka var det nödvändigt med lite manualläsande, precis som förr!

Nu är allt uppe och jag är helnöjd med mitt coola operativsystem. Nu undrar säkert vissa varför man skulle vilja köra GNU/BSD. Vet inte, men det går och därför gör jag det.

BilagaStorlek
snapshot1.png144.18 kB

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

fredentofts bild

Kanske till och med en av de bättre =)

Argumentera aldrig med idioter.
De drar bara ner dig till sin nivå och vinner på erfarenhet!

-
För övrigt anser jag att trådindenteringen måste lagas
-
-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-

darus bild

"Vet inte, men det går och därför gör jag det."
Skön inställning! Laughing out loud

ibss bild

Ge ports en rejäl chans någon dag när du har tid över. Efter att jag lärde mig använda det har jag aldrig blickat tillbaka.

sysutils/portupgrade ger dig ännu fler kraftfulla utils för att hantera ports. Med de kan man t.ex. pkg_deinstall '>=2006-11-28' för att ta bort alla program man installerat den 28 September eller senare (+en massa andra intressanta saker). Detta gäller även binärpaket som man installerat med pkg_add.

På tal om färdigkompilerade paket. pkg_add -r gurkmos installerar "gurkmos" med dependencies, strålande om man i alla fall inte ska ha några speciella flaggor vid kompileringen. Snabbt och ack så sött!

Jag vill inte flama.. bara att ni ska veta att jag älskar pakethanteringen i Open/FreeBSD. Smile

magnusbergs bild

"Nu undrar säkert vissa varför man skulle vilja köra GNU/BSD."

Jag visste inte att Debian kommit så långt i utvecklingen av Debian/kFreeBSD. Det måste jag testa. Men det mäkliga, och som jag inte fattar, är att i "vanliga" Debian kan man installera och kompilera kFreeBSD kärnan. Men det jag inte förstår är om det sen går att köra den också i "vanliga" linuxmiljön med "vanliga" filsystemet. Det borde fungera eftersom det finns att installera men jag har inte brytt mig om att testa. Någon som gjort det???

För övrigt tror jag inte att BSD skulle vara ett sämre alternativ än Linux. När jag testade FreeBSD blev jag impad av hastigheten men kände mig lite vilsen så som man alltid känner sig när man testar något obekant.

jonasbjorks bild

Jag kan bara hålla med, BSD har en speciell plats i mitt hjärta. BSD är sann kärlek.

--
SUSE Linux
Jonas Björk - like.no.other

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

margus bild

Tycker det är lite kul att man kan byta ut kärnan i ett GNU-system och det är väl inte alls det är självklart att man framöver måste köra GNU/linux. RMS har rätt. Det är inte linux allena vi använder utan GNU/linux. Det känns skönt at veta att det finns andra fria kärnor att plocka in om linux av någon anledning skulle hamna i patenttrubbel eller något annat som vi inte kan förutse idag.