Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

KDE-Skolan - Del 1 - En titt på Konqueror

Vad är konqueror?
Konqueror är KDEs standardfilhanterare, webbläsare och FTP-klient. Du kan styra det mesta i KDE med hjälp av Konqueror utan några större hårslitningar. Att skriva ner allt som Konqueror kan göra skulle bli väldigt mycket, därför kommer jag bara ta upp de mest använda och viktiga komponenterna.

Med konqueror kan du använda dig av flikar, som fungerar likadant som dem i Firefox etc. Detta fungerar precis lika bra om du kollar på linuxportalen.se eller om du kollar dina filer i din hemkatalog. Konquerors två främsta användningsområden är som webbläsare och som filhanterare.

Webbläsaren
Konquerors WebbläsareKonqueror är en ypperlig webbläsare. Den är tillochmed så bra på att visa webbsidor att Apple tog Konquerors motor och använde som grund till sin webbläsare Safari. Tillsammans har Safari- och Konquerorutvecklarna lagt ner såpass mycket arbete i motorn att den numera klarar av Acid2-testet som är ett test utformat för att mäta hur bra en webbläsare är på att visa webbsidor. För att jämföra kan nämnas att varken Internet Explorer eller Mozilla Firefox klarar testet.
Länk till acid2-testet: http://mylink.se/36yas9

Precis som alla moderna webbläsare sköter Konqueror bokmärken, historik, ändring av teckenkodning, arkivering av webbsidor och liknande, men Konqueror har även flera mer avancerade funktioner för användare med lite mer krävande behov.
För er som skriver webbsidor uppskattas säkert den smarta lilla funktionen att kunna kontrollera om en webbsida följer de webbstandarder som finns via ett enkelt musklick. Andra funktioner som är väldigt bra att ha är exempelvis automatiskt uppdatering av en sida på ett satt tidsintervall eller möjligheten att översätta en webbsida från ett språk till ett annat.
Men en av de mest uppskattade funktionerna måste ändå vara den lilla smarta uppfinnig som håller reda på vilka webbsidor du besökte i det osannolika fall att Konqueror skulle krasha. Då kan du enkelt få en lista på de sidor du besökte och öppna dem igen.
Du kan även högerklicka på en länk och välja ”Skicka länk”, och genom den få fram ett fönster från Kmail för att skicka länken med E-post.

FTP-klienten
Konquerors ftpklientKonquerors Ftp-klient påminner mycket om den som finns i windows. man får fram ett fönster som liknar precis ett vanligt filhanteringsfönster där du kan dra mappar mellan olika fönster för att kopiera. Vill du inte ha många olika fönster uppe samtidigt finns det en smart inbyggd funktion i konqueror som låter dig kopiera filer genom att högerklicka på mappen/filen du vill ha och sedan välja ”Kopiera till” och sedan markera dig fram till den mapp du vill kopiera till och välja ”Kopiera hit”. Väldigt enkelt och användbart Självklart kan du även bläddra dig fram via ett annat fönster om du känner att du vill skriva över en fil/mapp med ett annat namn etc.
Men det absolut smartaste sättet att använda Konqueror som FTP-klient är att dela Konqueror i flera vyer och skicka filer däremellan. Via menyn ”Fönster” -> ”Dela fönster” kan du dlea ditt Konquerorfönster i flera. Självklart kan du använda detta läge när du flyttar filer runt i din egna dator eller när du surfar på webben. Det är bara din fantasi som sätter stop för vad Konqueror kan göra!

Filhanteraren
Konquerors filhanterareKonquerors filhanterare visar verkligen styrkan av vad man kan göra med en filhanterare. Tack vare den enorma integrationen med resten av KDE kan du enkelt ställa in det mesta av ditt system via filhanteraren. Byta skrivbordsunderlägg, Byta musik i amaroK. Komprimera och extrahera filer utan externa program. Dela upp fönster i olika vyer. Ändra listtyp till olika vyer som ikonvy, trädvy eller detaljerad vy för att nämna några.

Även här kan du använda högerklickningen för att kopiera eller flytta filer mellan mappar. Använda dig av flikar för att navigera dig fram utan att ha massa fönster öppna. Emulera din terminal eller förhandsgranska filer i inbäddningsbara program.

Sammanfattning
Konqueror är verkligen en stark filhanterare, webbläsare och ftp-klient. Eftersom konqueror är så otroligt integrerad med de andra programmen i ditt system kan du skippa att ha väldigt många olika program öppna då den klarar av det mesta du kan begära av den. Starta Konqueror och klicka runt lite i programmet. Du kommer upptäcka att där finns mycket mer än det jag beskrivit i denna guide.

BilagaStorlek
web4.png63.01 kB
web.png197.16 kB
web6.png109.62 kB

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

kimjohanssons bild

Och för den nyfikne, kolla vad du kan göra med följande i adressfältet i Konqueror...
fish://
gg: sökord

leviaos bild

Orsaken till att jag stör mig på konqueror är att jag inte tillåts välja min egen visningsprofil för de olika lägena vid utforskning av filsystemet, och inte ändra de förinställda.

jeffs bild

Lugn, lugn. Sånt kommer du få lära dig på torsdag Wink
_______________________

------

tufftuffs bild

fish: är min absoluta favorit.

Marcuss bild

Har du lagt in det som förslag till Konquerors utvcklingsteam?. Kanske kan bli integrerat i kde 4 då? Smile

norlins bild

fish:// vad skall hända, ser inget direkt som händer, gg: funkar dock, betyder det att jag bara är ½dum? Wink
________________________________________________________
Hur kan man ha ont om tid, när det hela tiden kommer ny?

 

Hur kan man ha ont om tid, när det hela tiden kommer ny?

jeffs bild

Tips på att snabba upp Konqi - check! Jag skriver med lite sådant i fördjupningsguiden. Ett direkt tips är att preloada konqi.
_______________________

------

kimjohanssons bild

Kristians bild

I gnome funkar ssh:// Wink

----------------------------------
where my .emacs is, that's my home

---------------------------------------

 

jeffs bild

fish:/ är KIO.slaven för SSH. Kolla senare idag (torsdag) så kommer en fördjupning som förklarar sådant upp på portalen.
_______________________

------

fsns bild

Det gör den i KDE också. Och den gör rätt sak, den öppnar ett terminalfönster mot den host du anger i URLen så att du kan logga in. Vad ssh:// gör i Gnome vet jag inte, men accessar den filer så är det Fel Svar. sftp:// finns också som protokoll (kio-slav) i KDE.

fish:// är en egen lösning, och är egentligen litet av ett "hack". Kio-fish loggar in via ssh, alltså öppnar en terminalsession, och sedan skickar den filer via pipear och allsköns annan magi. Men det kräver vissa förutsättningar, bland annat är den beroende av att inloggningsskalet är ett bash-liknande skal. Skulle ssh-servern släppa ner en i Windows Command.com så skulle fish:// troligen inte fungera. Fördelen är att fish:// fungerar även om administratören har stängt av sftp i ssh-servern.

scp:// finns inte. scp är bara ett tunt ssh-skal runt rcp, så den skulle exempelvis inte stödja fillistningar, såvida man inte gjorde nåt hack som fish:// gör.