Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

SUSE-skolan del 1 - Installation

Vi kommer under några veckor frammåt gå igenom hur du installerar och använder SUSE Linux 10.1 som skrivbordsdator. Skolan är uppdelad i sju (7) delar och kommer gå igenom installation, multimedia, konfiguration, surfa och maila, kontorsprogram, digitalfotografering och bildbehandling och slutligen uppgradering till en nyare SUSE version. Delarna kommer publiceras med ett intervall om en vecka, varje onsdag kommer en ny del.

Förberedelser

Du behöver ha ett installationsmedia för att kunna följa den här skolan, du kan använda 6 stycken CD-skivor eller en DVD-skiva som du laddar ner från sv.opensuse.org. Den version vi kommer använda i skolan är openSUSE 10.1 , och i sista delen av skolan kommer vi uppgradera till openSUSE 10.2.

Du behöver en dator med Intel eller AMD processor och minst 128 MB RAM, för att det skall fungera hyffsat bra behöver du ha minst 256 MB RAM, gärna mer. Du behöver också ha minst 4GiB hårddisk i datorn.

Installera

Vi använder en DVD-skiva för vår installation, om du valde att ladda ner de sex CD-skivorna istället för en DVD gör det inget. Installationen fungerar likadant, den enda skillnaden är att du får byta CD-skiva lite då och då under installationen.
Vi börjar med att starta upp datorn från DVD-skivan och får fram en meny.

Startmenyn, välj Installera
Installationen börjar

Välj att installera SUSE Linux.

VARNING! När du väljer att installera SUSE Linux kommer filerna på din hårddisk raderas!

Vi kommer inte gå igenom alla steg i installationen, läs vad som står på de olika stegen - det mesta är självförklarande. Vi gör inte heller en avancerad installation, så oftast skall du enbart välja Nästa.

Det första valet som kommer upp i installationsprogrammet är frågan om vilket språk du vill använda i SUSE Linux, vi väljer naturligtvis Svenska.

Val av språk
Val av språk

Du får frågan om ett licensavtal som du bör läsa igenom, om du inte accepterar licensavtalet kommer installationen att avbrytas. För att kunna gå vidare måste du alltså klicka i Ja, jag accepterar licensavtalet och klicka Nästa.

Nästa sida som kommer upp är frågan om installationsläge, vill du göra en Ny installation eller en Uppgradering från en tidigare version? Vi väljer Ny installation och klickar Nästa.

Därefter skall vi ange vilken tidszon vi befinner oss i, i kolumnen Område väljer vi Europa och i kolumnen Tidszon väljer vi Sverige. Du har också ett val där du anger om hårdvaruklockan (den klocka som finns inbyggd i datorn) är inställd enligt Lokal tid eller UTC. Vet du inte, prova att byta och titta till höger i fältet Tid och datum, vilket val som ger dig mest korrekt tid. Du kan också ändra tiden och datumet genom att klicka på Ändra. När du är klar med dina val klickar du Nästa.

Nu kommer du till val av skrivbordsmiljö. I Linux finns det inte bara en, utan flera olika skrivbordsmiljöer. Du kan anpassa hur ditt skrivbord skall se ut med helt fria händer. Vi brukar prata om två stora skrivbordsmiljöer i Linux: GNOME och KDE. De har båda sina fördelar och nackdelar, vi lägger ingen särskild vikt i detta utan bestämde oss för att använda GNOME i den här skolan, eftersom den står överst i listan av val. Markera Gnome och klicka Nästa.

Välj skrivbordsmiljö
Välj skrivbordsmiljö

Nu kommer du till en installationssamanfattning som berättar vad installationsprogrammet kommer göra. Titta igenom och se om det verkar stämma överens med vad du vill göra. Klicka Acceptera för att påbörja installationen. Installationsprogrammet berättar lite om vad SUSE Linux kan erbjuda för programvaror och hur lång tid som är kvar innan installationen är klar. Du kan klicka på fliken Detaljer för att se vad som händer i bakgrunden.

Installationsprogrammet
Installationsprogrammet

När installationen av filerna är klar kommer du till Basinstallationen slutförs. Här ställer SUSE in en del saker, för att sedan starta om datorn med den nya installationen.

Slutför installationen
Slutför installationen

När datorn startat om kommer installationen fortsätta och börjar identifiera hårdvara i datorn. Svara på de frågor som kommmer upp och gå sedan vidare.

Identifiera hårdvara
Identifiera hårdvara

Hostname and Domain Name, skriv in vad du vill att din dator skall heta. Du kan naturligtvis använda det namn SUSE föreslår till dig. Klicka sedan Nästa.

Lösenord för systemadministatören ("root"), här skriver du in det lösenord du vill ge root. Root är systemadministratören i SUSE och du behöver lösenordet du anger här när du vill ändra inställningar i systemet. Välj ett lösenord du inte kommer glömma!. Klicka sedan Nästa.

Ställ in nätverk visar en sammanfattning över hur SUSE kommer använda nätverket. Som standard väljer SUSE att använda DHCP (dynamisk tilldelad IP-konfiguration), har du fast IP-adress måste du in och ändra det här - klicka på Nätverksgränssnitt för att ändra konfigurationen för nätverkskortet. Du kan klicka på alla rubrikerna på sidan för att konfigurera om inställningar du tycker är felaktiga. När du är klar klickar du på Nästa.

Testa internetanslutning och uppdateringar. Här testar SUSE om du kommer åt Internet och frågar om du vill ställa in Online Update, väljer du att ställa in Online Update kommer det ta en stund för SUSE att kontrollera vad som finns att uppdatera. Håll ut, ibland tar det lång tid. Allt beror på din internetanslutning och belastning på servrarna. Online Update ser ut som nedan, och du behöver egentligen bara klicka Acceptera för att köra uppdateringarna. Du har naturligtvis valet att välja bort uppdateringar du inte vill ha, om du av någon anledning skulle vilja det..

Online Update
Online Update

Programfixnedladdning och installation visar hur det går för Online Update.

Authentisering metod för användare, här ställer du in hur dina användare skall authentiseras. Om du inte har LDAP, NIS eller en Windows Domän (du vet om du har det) skall du välja Lokal (/etc/passwd) här. Vilket är det normala för en hemdator. Klicka sedan Nästa.

Under Ny lokal användare skall du skapa en ny användare i systemet. Du skapade nyss ett lösenord för systemadministratören root och nu är det dags att skapa en användare som du vill logga in som i ditt dagliga användande av datorn. Markerar du Automatisk inloggning kommer SUSE att logga in som din användare med automatik. Glöm inte bort vad du väljer för användarnamn och lösenord här! När du är klar klickar du Nästa.

Skriver systeminställningar, här ställer SUSE in de val du gjort under installationen. Snart är installationen klar.

Versionsinformation berättar vilka förändringar som gjorts i den här versionen sedan den tidigare.

Hårdvaruinställningar listar vilken hårdvara SUSE har hittat. Ändra genom att klicka på rubrikerna och ställ in hårdvaran. När du är klar klickar du Nästa.

Det du väntat på är Installationen är slutförd, nu är det klart - din dator är installerad med ett av världens mest avancerade operativsystem: SUSE Linux. Klicka Slutför för att komma igång!

Resultatet ser du nedanför:

Skrivbordsmiljön GNOME
Skrivbordsmiljön GNOME

Hitta på skrivbordet

Det du ser på skärmen när du startat openSUSE kallas skrivbordet. Skrivbordet består av en bakgrundsbild, ikoner och en panel längst ned.

Panelen har Program, Platser, Skrivbord, Ett gult anteckningsblock, ett tomt fält och sedan en del ikoner till höger. Vi kommer att återkomma till vad de olika ikonerna är, men i den här delen tittar vi bara på Program, Platser och Skrivbord.

Skrivbordsmiljön GNOME
Panelen

Program är en meny med alla program som är installerade i din dator, vi kommer gå igenom flera av dem under kommande delar i SUSE-skolan, men tills dess kan du kika igenom menyn och prova lite olika program. Det är inget farligt. En kategori som borde uppskattas av många är Spel. I SUSE finns det nämligen flera spel installerade direkt efter installationen.

Platser är de lagringsplatser som finns kopplade till din dator. Du kan snabbt och enkelt öppna din hemkatalog härifrån till exempel.

I panelmenyn Skrivbord finns en del administativa saker, det viktigaste för dig just nu är Lås skärmen som låser skärmen, du måste ange ditt lösenord för att komma in i datorn igen. Bra till exempel när du går ifrån datorn ett tag. Väljer du Logga ut kan du stänga av datorn, starta om den eller bara logga ut.

Arbeta med lagringsenheter

Filhanteraren i GNOME heter Nautilus. På ditt skrivbord har du en ikon som ser ut som en mapp med ett hus på och heter Hem. Dubbelklickar du på den kommer du till din hemkatalog. I hemkatalogen finns de filer du själv sparar och arbetar med. I SUSE kan du inte lagra filer någon annanstans än i just din hemkatalog.

Ikonen Hem
Ikonen Hem

I din hemkatalog finns det ett par mappar som standard: bin som är tänkt att användas för att lagra program som du själv vill använda, Desktop som innhåller de filer du har på ditt skrivbord, Documents som används för lagring av dina egna dokument, Music innehåller din musik och public_html som är din personliga hemsida på datorn. Dubbelklicka på en mapp så öppnas den och du ser innehållet i den. Vill du skapa en ny mapp där du är klickar du på Arkiv i menyn och sedan Skapa mapp. Mappen skapas och du kan skriva in ett namn på den.

Hemkatalogen
Hemkatalogen

Vill du ta bort en mapp eller en fil markerar du den och väljer Redigera i menyn och sedan Flytta till papperskorgen. Filer du tar bort hamnar i papperskorgen, så du kan hämta upp dem igen om du ångrar dig. Gå till skrivbordet och dubbelklicka på Papperskorg-ikonen. För att hämta upp en fil eller mapp som du kastat markerar du den och drar den till den mapp i Nautilus där du vill spara den, du kan också dra filen till skrivbordet så den sparas där. Tömma papperskorgen gör du genom att öppna den och välja Arkiv i menyn och sedan Töm papperskorg. När du tömt papperskorgen är filerna som låg i den borta.

I verktygsfältet hittar du ett Hus med texten Hem, klickar du på den hamnar du i din hemkatalog. Det finns en dator med texten Dator under också, klickar du där får du upp alla lagringsenheter som finns i datorn. Dubbelklicka på dem för att utforska vad som finns i dem.

Verktygsfältet
Verktygsfältet

Vill du använda ett USB-minne stoppar du in det i en ledig USB-port, på skrivbordet hamnar en ikon som visar USB-minnet. Dubbelklicka på ikonen och arbeta med USB-minnet precis som du gör med hårddisken. En diskett använder du genom att stoppa in disketten i diskettstationen, dubbelklicka på Diskettenhet på skrivbordet och öppna/spara filer till den. CD-skivor och DVD-skivor hamnar på skrivbordet som ikoner när du stoppat in dem i CD/DVD-läsaren i datorn. Kopiera filer från enheter genom att markera dem, håll in vänster musknapp och dra filerna till den plats där du vill ha dem.

Vill du inte se dina filer som ikoner kan du välja att visa dem som en lista genom att gå in i menyn Visa och välja Visa som lista. Ångrar du dig går du in i menyn Visa och väljer Visa som ikoner.

I den vänstra kolumnen i filhanteraren kan du välja olika saker att visa. Den börjar med vyn Platser som visar de lagringsenheter som finns i din dator. Vill du arbeta med filer på en CD-skiva klickar du på CD-romskiva så öppnas den. En användbar funktion i GNOME är emblem som du får fram genom att klicka på Platser i den vänstra kolumnen. När du klickar där får du fram en lista, välj Emblem. Emblem är små bilder du kan använda för att markera filer och mappar med. Klicka nu på huset i verktygsfältet för att komma till din hemkatalog. Nu sätter vi ett emblem på mappen Documents. Vi väljer emblemet Häftig, bläddra nedåt bland emblemen för att hitta den. Klicka på emblemet med vänster musknapp, håll in vänster musknapp och dra emblemet till mappen Documents. Släpp musknappen och emblemet fastnar på mappen. Så här kan du göra på alla filer och mappar i din hemkatalog.

Emblem på en mapp
Emblem på en mapp

Det var allt för den här gången, nu kan du börja orientera dig lite grann i program-menyn och utforska vad det finns för program. Undersök också hur Nautilus fungerar. Nästa vecka går vi igenom hur du lyssnar på musik och ser på film med SUSE.

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

fedors bild

Bravo!

fråga: Har Suse stöd för krympning av windowspartioner under installationen som ubuntu?

freddegs bild

Det blir kanon med en guide för suse. Har tänkt att prova den men inte riktigt vågat. Jag kör ubuntu 6.06 på en gammal lapptop (700mhz, 320mg minne) så jag undrar vilken som är mest lämplig, suse eller ubuntu. Jag använder gnome och vill helst inte byta.
Skall väll passa på att tacka för den förträfliga trimm guiden i wikin.
Hoppas att du lägger in denna suse guide i wikin med.

abergmans bild

Härligt! har precis bestämt mig för att byta upp mig från ubuntu, verkar inte vara det mest optimala för att lära sig något. Funderar på Suse eller arch..
---------
Darkness reveals who we truely are.

 

 

distens bild

Var är det för theme som suse använder??

tufftuffs bild

Vanligtvis brukar installationen funka bra, och det finns många finesser. Tex om jag ger den fast IP så slår den upp hostname i DNS:en, så det vart ett fält mindre att fylla i!

Jag har inte använt ISO:na, utan jag använder boot-skivan och installerar från FTP-arkivet, detta har jag först rsyncat hem (inte hela, jag har skalat av källkod och en del språkstöd). Installationen kan göras över FTP, NFS, SMB, lokal hårddiskpartition med flera. Om man har ISO:na på en disk så kan dessa loopbackmonteras, jag har inte provat detta men flexibiliteten är imponerande. Det jag saknar är installation från en LVM volym.

Nåja version 10.1 har bråkat en del, installationsprogrammet är MYCKET minneskrävande. Det gick inte att installera på en maskin med 256 MB minne! Visserligen hade jag med non-oss också. Men installationen kraschar strax efter partitionering av disken. Lösningen är att partitionera med rescuesystemet och montera swap-partitionen manuellt från en textterminal så tidigt som möjligt under installationen. Observera att installationsprogrammet inte frågar efter swap, kanske det felaktigt tycker att 256 MB är tillräckligt.

SATA är ett annat problem, vid partitionering från installationsprogrammet så skapas inga devicenoder för partitionerna. Det funkar dock med PATA. Återigen, man måste starta om installationen från början, eller om jag vetat om problemet tidigare, partitionera från rescuesystemet.

Kanske det funkar bättre med dom uppdaterade ISO:na? Man slipper iallafall problemen men patcharna då. Jag har på två maskiner råkat ut för att en uppdatering tagit bort alla filer för ett paket som ska uppdateras, och sedan sagt att det uppdaterade paketet är installerat. Filerna saknas dock, det blir intressanta fel, lite beroende på vilket paket som drabbats. Påminner mig lite om 8.1, första versionen med patch-rpm:er som trashade några paket, gick inte så bra att boota med sönderskrivt glibc... Men det mesta går att fixa med rescueskivan.

Sammantaget är mitt intryck att installation av 10.1 är lite skakig jämfört med äldre versioner (senaste jag provat var 9.3). Det har inte gått som tåget vid någon installation av 10.1 som jag gjort.

Ett tips: Om du har media för X86_64 och i586 och vill installera i586 på en 64-bitarsmaskin, så väljer man det på den första skärmen som kommer upp när du bootar skivan. Det är några menyer och funktionsknappar i nerkanten, kommer inte ihåg exakt just nu.

//TuffTuff

Finns det någon orsak till att suse skolan kör gnome medans ni har KDE skolan som kommer rätt parallellt.

Jag hade upplevt det rörigt om jag varit ny på linux tror jag.

anton kreuzers bild

Hej Jonas
Nu vet jag inte riktig vad jag skall välja-SUSE eller UBUNTU.Kan jag få lite hjälp? Vad är bäst för en nybörjare?

aK

polters bild

varför ligger inte detta på wikin?

edit: heh. oj. detta låg visst på wikin iaf. Smile My bad.

Marcuss bild

Ja, det finns stöd för krympning av din NTFS-partition under installationen.

pettssons bild

0.7Hz och 0.32mg ram?
slö o lätt Smile

In Coffea veritas - Sanningen finns i kaffet.

curiums bild

Om du vill lära dig något så ta istället typ Slackware eller Gentoo.
--

--

rolandfranss bild

Det finns alltid saker att lära sig, även om distributionen serverar det mesta. Debian, Suse, Slackware, Fedora o s v allt går att pilla i på djupet och lära sig lite mer om. Linuxdistros är, fast inte i negativ mening, same shit but different.

nope.. "sudo rm -rf" doesn't mean read manaul really fast...

mernils bild

Skillnaden mellan "lätta" och "svåra" distar är i princip bara hur gulligt installationsprogramet är. Även "svåra" distar har en massa ncurses-program där man kan göra sina inställningar och slippa att fippla med textfiler. Kan sedan inte en dist fixa de grundläggande inställningarna via installationsprogrammet är det enligt mig en ganska värdelös distribution.

En annan skillnad tror jag ochså är att ju mer användaren sedan vill optimera sin installation, destå enklare (primitivare) dist väljer denne. Då väljer man ofta den som känns mest "lean and mean".

Har man hållit på ett tag med Gnu/Linux får man ganska snart en känsla av, i vilken "klass", de olika distarna väger in i.
________________________________________
Surrounded by mercy, protected by prayer

algells bild

Det ser ut som man på screenshot-bilderna har använt tango-temat

jonasbjorks bild

Det är standardtemat i openSUSE 10.1 jag använder på bilderna. Under hela skolan kommer vi köra standard rakt igenom för att inte förvirra nybörjare - som är vår målgrupp för SUSE-skolan.

Varje onsdag i sex veckor till kommer en ny del publiceras. Lite härlig vinterläsning. Mycket av det vi kommer gå igenom kommer kunna användas i andra distar också. OpenOffice och F-Spot till exempel.

--
SUSE Linux
Jonas Björk - like.no.other

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

jonasbjorks bild

Ja, SUSE klarar av det. Men tänk på att göra kopior på viktiga dokument innan! Det kan gå fel.

--
SUSE Linux
Jonas Björk - like.no.other

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

battras bild

Freddeg: Ubuntu lär vara mer lämpligt än Suse för dig - när jag körde suse tidigare så var det mycket långsammare än ubuntu (bootning, start av program,..), vilket förmodligen beror på att default-ubuntu är mycket mer slimmat än default-suse. Att boota suse tog t.ex. uppemot två minuter på min dator, mot 35 sekunder för ubuntu, och under 20 sekunder för Arch.

curiums bild

SUSE kör väl Gnome som default?
--

--

jonasbjorks bild

Jag och Sebastian pratade om att skriva en SUSE-skola med GNOME. Berättade detta för marcus som blev sur (han älskar KDE) och bestämde sig för att skriva en KDE-skola.. Well, vi fick två bra skolor på LP. Allt gott.

--
SUSE Linux
Jonas Björk - like.no.other

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

fredentofts bild

Båda är bra, vad jag förstår, själv har jag ingen direkt erfarenhet av ubuntu på senare tid. Har du nån kompis som kör linux, kan det vara en tanke att välja det som den personen kan, eftersom du förhoppningsvis kan få hjälp av hennom när du stöter på patrull.
 
Argumentera aldrig med idioter.
De drar bara ner dig till sin nivå och vinner på erfarenhet!

-
För övrigt anser jag att trådindenteringen måste lagas
-
-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-

battras bild

Ubuntu såklart! ^_^
Kolla trådarna
»Varför är Ubuntu egentligen bäst?«
och
»Varför är SUSE egentligen bäst?« i avdelningen "Krig"
för neutral information i denna fråga!

jonasbjorks bild

Anton, både SUSE och Ubuntu är bra distar. Skulle jag välja åt dig skulle jag välja SUSE Linux. Anledningen till det är att jag själv kör SUSE så klart Wink

Det bästa svaret jag kan ge dig är att du installerar samma dist som dina kompisar kör (om de kör Linux). På så sätt kan de enklare hjälpa dig om du kör fast, sen när du blir lite säkrare på Linux byter du till SUSE Linux.

Här på Linuxportalen är det mest Ubuntu och SUSE användare, några kör Fedora och andra kör helt andra distar. Väljer du Ubuntu eller SUSE kan du enkelt få hjälp av oss här. Skriv gärna i din blogg på LP hur du upplever installation och miljön i den/de distar du provar. Alltid roligt att läsa hur nybörjare upplever Linux.

Lycka till!

--
SUSE Linux
Jonas Björk - like.no.other

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

sundmarks bild

Att väla mellan SUSE eller Ubuntu är ungefär samma fundering om man skall läsa Aftonbladet eller Expressen. Mycket handlar om tycke och smak. Båda är mycket bra distributioner för nybörjare och du kommer inte bli missnöjd vilken du än väljer. Även om jag är förespråkare för SUSE och använder den dagligen i mitt arbete, tycker jag det är kul oavsett vad du väljer.

För övrigt håller jag fullt med Jonas.

--

Mikael Sundmark

 

Mikael Sundmark

Kristians bild

Att installera gör man en gång, SEN kommer maintaining. Då vill i alla fall jag ha ett smidigt och enkelt pakethanteringssystem - Debians-apt är guld här. Jag har kört Arch lite och den har ett motsvarande system, även om utbudet av paket är avsevärt mindre.

----------------------------------
where my .emacs is, that's my home

---------------------------------------

 

turbokapitalists bild

Hoppas att till och med Koffice får några rader.

Marcuss bild

I installationsprogrammet finns där både gnome och kde att välja på vid Skrivbordsmiljö. Inget av dem är förvalt.

Ok det klar gjorde mycket och jag håller på Marcus.
Jag anser att KDE är en bättre miljö att komma till som nybörjare frå windows.
Och gnome om man kommer från mac.
Men som tur är kan man ju välja själv vad man vill ha.
I vilket fall som helst tycker jag skolorna är bra.

lundatoks bild

Glöm inte min exakta och knivskarpa avhandling i ämnet:
http://www.linuxportalen.se/node/3270

--
MöLUG
Svenska OSS-bloggar

mauths bild

Vad pratar ni om SuSE vann ju dom trådarna. Den undermåliga disten med fult namn fick ju storstryk i samtliga trådar.

- "Den nyttigaste läxa livet lärt mig är att idioterna många gånger har rätt." Winston Churchill

curiums bild

Okej, det var bara vad jag hade hört..
--

--

curiums bild

I KDE har du menyn på samma ställe som i Windows och i Gnome uppe istället för nere..?
--

--

lundatoks bild

Usch, vilken otrevlig linuxtyp, måste vara en SUSE-användare.

--
MöLUG
Svenska OSS-bloggar

För mig är skillnaden betydligt större än var menyn sitter.

mauths bild

Kram på dej.
(Till alla andra: lundatok är uppenbarligen förvirrad, helt väck, och behöver vårt stöd och uppmuntran så skicka lite värme åt det hållet.)

- "Den nyttigaste läxa livet lärt mig är att idioterna många gånger har rätt." Winston Churchill

curiums bild

KDE är lika bloated som Windows och Gnome är lika sjyst som MacOSX?
--

--

lundatoks bild

Kramar tillbaka!!

Du verkar behöva en kram, det verkar inte vara lätt att vara en en gammal bitter suseanvändare.

--
MöLUG
Svenska OSS-bloggar

mauths bild

Skillnaden är att KDE är fult och Gnome är snyggt.

Vad gäller menyer så sätter man där man vill ha dem. Det är därför vi använder linux.

- "Den nyttigaste läxa livet lärt mig är att idioterna många gånger har rätt." Winston Churchill

mauths bild

Det som är lite jobbigt är att man måste undervisa en massa mindre vetande barn om livet, annars är det helt ok. Gammal och bitter är bara din upplevelse av verkligheten. Då du använder en undermålig dist med fult namn upplever du verkligheten lite snett. Jag är erfaren och vis.
Och dig och andra användare av den undermåliga disten med fult namn undervisar jag gärna om livets glädjeämnen, alltså SuSE.

- "Den nyttigaste läxa livet lärt mig är att idioterna många gånger har rätt." Winston Churchill

lundatoks bild

Det kan man iofs i windows också, men det är inte därför vi inte använder windows.

--
Ubuntu Linux

lundatoks bild

Dina hårdnackade försök att försöka klanka ner på en annan dist för att din inte duger är någonstans mellan patetiskt och tragiskt. För att inte säga osmakligt.

Fult namn häver du ur dig som ett mantra, ful gubbe säger jag.

Kryp nu tillbaka under bron.

--
MöLUG
Svenska OSS-bloggar

mauths bild

Ok..
Berätta varför använder du windows och hur känner du dig då?

Oroa dig inte för det här, vi ska nog kunna bena ut dina preferenser och du ska se att det inte är något fel med din läggning.

Förutom att jag har för mig att du brukar tjata om kalsonger hela tiden men det är säkert helt naturligt.

- "Den nyttigaste läxa livet lärt mig är att idioterna många gånger har rätt." Winston Churchill

mauths bild

Fult namn skriver jag för att den afrikanska disten har ett fult namn, undermålig skriver jag för att alla ska veta vilken dist som avses.
Dina förolämpningar och bristande takt tillskriver jag att du är barnslig och/eller född i en formsvacka.
Jag klankar inte ner på den undermäliga disten med fult namn jag försöker bara hjälpa dig växa upp.

- "Den nyttigaste läxa livet lärt mig är att idioterna många gånger har rätt." Winston Churchill