Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Xterm och elever

Säga vad man vill om eleverna men de är väldigt engagerade, dom flesta i alla fall. Nu håller vi på med den "mystiska kommandoraden". De flesta använder fönsterläge för att kontrollera i nautilus eller konqueror om filerna verkligen flyttas, ändras, kopieras, eller om det bara är en virtuell verklighet i xterm. (På tal om annat så är Second Life lite roligt när det faller människor från himlen)

Jag försökte förklara att det är som dos och win 3.11 med terminalen och x-windows. Jag kan säga att de hade ingen aning om vad dos och 3.11 var. (Känner mig lite gammal)

Vi har gått igenom texteditorer också. Välj vilken ni vill sa jag. De flesta använde Kedit Wink Men de tyckte bättre om NANO än VIM.

Det var inte lätt med CHMOD kommandot heller, vad betyder 600, men dom strävar och är duktiga. På frågan vad gör ni om xwindows kraschar får man svaret installerar om eller frågar läraren. Lär er kommandoraden så behöver ni kandske inte installera om.

PS Är det någon som installerat SUSE på en IBM xSeries 345 får ni gärna höra av er. (Det skall bli vår nya webbserver)

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

iaidokas bild

Lyckas du lära dem att sätta filrättigheter octalt så får du fem beundransvärd-pedagog-poäng från mig. Själv lärde jag mina elever uoga+-rwxs istället, det var som enklare.

---
"Linux är så kallad slackware, gratis, det bara
ligger och väntar på dig ute i cyberspace."
- Geir Nielsen

Test.

hoths bild

Jag har använt x-term länge och den fungerar bra. Nu för tiden är väl nästan konsole standard på Linux. Den kan allt som xterm kan och lite till. Skall man peka på en enda finess så är det flikarna. Att ha många terminaler i ett och samma fönster är helt suveränt. Datorskärmen blir inte nerlusad med xterm-fönster.

Att lära dem rättigheter med oktala talkoder är också bra för att förstå hur det fungerar, egentligen. När de kan det så kan man gå vidare, som nämnt, och även vidare genom att visa att det även går att göra direkt genom Konqueror i dess filhanterings-vy. Lite som att lära sig räkna med papper och penna innan man börjar med mini-räknare.

Att de tyckte nano var bättre än VIM var inte förvånade. Vad som helst, i stort sett, är bättre än VIM... :-/
(jaja, experter har säkert en annan åsikt... Wink

----
Linux växer snabbast!

jonasbjorks bild

Har du upptäckt vår wiki? I den finns mycket information och jag har själv antecknat hur jag satte upp en utvecklingsserver i Ubuntu (C++, vim som editor, inloggning via SSH) på Skola:Programmeringsserver.

--
SUSE Linux
Jonas Björk - like.no.other

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

urbans bild

Inte helt självklart att det ger pedagogpoäng att göra saker på svårare sätt - men om eleverna lär sig saker mer ordentligt och djupare så gör det det.

Själv kör jag bokstavsvarianten

Hittar eleverna hit än? Det ger poäng!
_______________________________________________________________
http://scibuntu.sourceforge.net/

_______________________________________________________________ http://ubuntu-se.org/drupal/blog/14

http://scibuntu.sourceforge.net/

jonasbjorks bild

Jag lär mina elever 0,1,2,4 . Sen när de fattar hur man gör.. ja, då visar jag genvägen via ugo Smile

--
SUSE Linux
Jonas Björk - like.no.other

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

trappskis bild

Oktalt som är så mycket bekvämare än bokstäver.
själv använder jag oftast oktalt. ibland blir det en a+x iofs.

iaidokas bild

Hmm.. gnome-terminal tror jag är standard på min maskin som kör Ubuntu.
Men när jag startar för hand blir det xterm, gamla hundar osv. Smile

Förr blev det mycket xvt och rxvt, så man kunde spara minne. När man körde X på 8MB RAM så gällde det att spara minne där det gick. Smile

--
"Linux är så kallad slackware, gratis, det bara
ligger och väntar på dig ute i cyberspace."
- Geir Nielsen

Test.

ekstedts bild

Tanken med att lära eleverna 1 2 4 är att vi kommer att hålla på med binära tal i datokommunikations kursen på vårterminen, subnät och sånt. Då ger det förhoppningsvis något. Men faktum är att de flesta kommer över tröskeln och lär sig 1 2 4.

mauths bild

När jag läste matematik har jag för mig att läraren sa att det ska vara med en 3:a där någonstaqns..

HAHaha.. ha
Det lät roligare i mitt huvud. Lovar igen att inte försöka skämta nåt mer.

- "Den nyttigaste läxa livet lärt mig är att idioterna många gånger har rätt." Winston Churchill