Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

nytt för idag (för mig): Blender och Tangent-tilldelning

Efter att ha segat i WinXP några dagar så var jag sugen på att sätta mig vid mitt älskade Kubuntu, och som vanligt så tänkte jag prova några nya program, samt konfigurera runt lite (oftast mest i inlärnings-syfte).

Blender har jag hört talas om innan men det var inte förrän idag jag bestämde mig för att installera det..
Jag har inte riktigt fått grepp om vad man kan göra eller hur man ska börja, så tips om nybörjar-öveningar eller liknande uppskattas. Hittade video-tutorials på Blenders hemsida men det gick inte att ladda ned. (alternativa mirrors någon?), vilket är lite synd, med tanke på att video-tutorials oftast är bäst för en otålig ung man som mig.
Jag är hur som helst inne på lite experimentella musikvideos och klipp och klistra-kollage, lite snabba bilder och animationer.. lite svårt att förklara, fast egentligen så intresserar all form av animation och elektroniskt framställd media mig. Smile
btw: bra videoredigerings-program med stort utbud av effekter och många möjligheter eftersökes också, gärna med stöd för många olika format.

En annan sak som jag har sysslat med idag, som jag är väldigt glad att jag lärde mig, är att komma på hur jag använder win-tangenten för att öppna K-menyn. Och att samma metod funkar för samtliga tangenter på tangentbordet är förstås väldigt bra.
Detta är säkert jätte-noob men det är en väldigt bra sak att kunna göra.
Bifogar länk till how-to (ubuntu/kubuntu): http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=153112

tack och hej för denna gången, och som vanligt en stor eloge till alla här på LP, för sin vilja att dela med sig av kunnande på ett trevligt sätt!