Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Suck, pust och stön.

En nybörjares blogg!
Jag har aldrig skrivit blogg förut, men det är ju en sådan sak som måste göras innan man dör. Detta kommer inte att bli någon "bra" blogg där andra kan läsa och lära sig. Nopp, detta kommer att bli min helt egna personliga klagomur. Jag har suttit på/i Fedora core 4 och sedan 5. Nu har jag lyckats göra slarvsylta av hela operativsystemet. Kde... någonting har krashat. När något kraschar i Fedora kommer det upp jättefina meddelande om att jag ska kontakta min admin. I mitt fall är väl min admin min sambo. Just det, inte att glömma bort, jag har helt förstört mitt filträd. Jag hittar inget i datorn längre. Jag har bokstavligen förlagt filer i min egen dator.

Just nu sitter jag på sambons gamla dator (en intel) min gamla amd har gjort sitt och ska få gå i pension hos svärfar. Tyvärr med win 2000. Det känns hemskt att göra så mot min älskade dator men, men. Nu har jag XP och jag har alltid känt ett mindre förakt mot xp. Inte på ett smart och välgrundat sätt som många andra. Jag gillar inte systemet det är bökigt och svårt att greppa, det är allt. Så en ny installation ska göras för att bli kvitt XP. Jag pratade med en kompis som har Linux på sin server. Han testade Fedora core 6 och det förstörde hans dator. Han rev sitt hår och provade Ubuntu. Han gillade det så det får det bli för mig nu. Han pratade om att testa med cd-skiva först, men det är inget för mig. Jag kastar mig med huvudet först in i allt nytt, så även detta. Gillar jag inte Ubuntu ska jag testa Red Hat sedan. Det ska tilläggas att det inte är jag som installerar utan min sambo. Han är inte riktigt på det klara med mina planer ännu men det han inte vet det lider han inte av ännu.

Fortsätter det i denna takt, ja då har jag suttit bredvid så många installationer att jag kan göra dem själv. Andra kvinnor "kräver" omtapetseringar och nya garderober. Jag "kräver" nya distar.

Jag har suttit i Windows i 10år va mitt liv. Jag känner ett litet förakt mot min annars så rara datalärare som jag har på gymnasiet. Varför lärde inte han ut något alternativ till Windows? Jag lärde mig inte mycket mer än vad jag kunde innan Windows-kursen.

Nu ska jag gå och fortsätta adventpynta vårt hem. Det är något jag kan göra själv utan att sambon måste göra allt det krångliga. Jag ska göra några egendesignade skarvsladdar och sätta upp några stjärnor.

Trevlig första december.

/Maja

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

mauths bild

Lite lär vi oss ändå. T.ex. att du inte tänker installera ditt linux själv.. Mitt råd till dig är att installera själv. Prova openSuSE.

- "Den nyttigaste läxa livet lärt mig är att idioterna många gånger har rätt." Winston Churchill

ekirs bild

Jag skulle rekommendera (som talaren ovan) att du installerar din dist själv. Det är faktiskt inte så krångligt. Det gäller bara att komma igång så ser man ofta vad man ska göra - och om inte annat lär man sig något Smile

För att installera Ubuntu krävs bara att du startar datorn från CDn, sen klicka installer iconen på skrivbordet och välja språk o.s.v.

You can do it! Smile

Ubuntu är förövirgt ett enormt bra val Smile.

martinos bild

Jag har kört Ubuntu i två månader nu.
Det är det bästa val jag gjort. Min installation gick helt smärtfritt från Live-Cd:n
Vad jag förvånar mig över är alla fina program. T.o.m. inom mina snäva intresseområden som släktförskning och astronomi.
Skulle du få problen, så räkna med en support som du bara kan drömma om i den komersiella världen.

desirees bild

Installera själv eller tillsammans och gör samma sak med pyntandet så gör jag och mina döttrar
Lycka till!
Désirée
ingen kan allt men alla kan något

Désirée ingen kan allt men alla kan något

curiums bild

Prova att installera och använda Ubuntu eller openSUSE, det är mitt råd. Smile
--

--

Varför inte be din "admin" fixa det som strular?
Trivs du inte i din dist så kan du byta men trivs du så laga den istället.
Det är oftast inte så svårt att laga en strulande linux-dist.
Och jag lovar att du kommer lära dig massor och kommer förstå vad som strulade.
Om du frågar och beskriver dina bekymmer grundligt så kommer du nog få hjälp.
Sedan är det alltid bra att ta reda på vad orsakat felet så det kan undvikas i framtiden.
Om du bestämmer dig för att installera nytt så gör det själv, visa vad du kan istället för att be honom.
I linux behöver man sällan vara rädd att göra fel då det går att återställa.
Det finns dock saker man inte ska skriva som root.

Jag önskar dig lycka till vad du än väljer.

Kristians bild

Varmt välkommen!

Det var många bud här Tongue

Jag tror inte att det var Fedoras fel att hans dator "förstördes", förmodligen valde han fel partition vid installationen eller något liknande. Jag har själv gjort liknande tabbar, och det är sånt man lär sig för livet av Smile

Om du har gjort säkerhetskopior på allt du vill spara på datorn så kan du glädjeligen stoppa i olika distskivor, prova att installera, använda och utvärdera.

Vill du få en känsla av hur gnu/linux funkar och känns utan att installera så skaffa en så kallas "live-cd", vilken du kan köra direkt ifrån skivan utan att på något vis påverka hårddisken. Knoppix är ett bra val här.

De flesta här kör Ubuntu eller OpenSuse, så väljer du någon av dessa så finns det många som kan hjälpa dig

Lycka till!

----------------------------------
where my .emacs is, that's my home

---------------------------------------

 

kimjohanssons bild

Lurigt dock, en fedorautgåva hade en bugg som kunde sabba cd-läsaren. Tror det var FC3 eller FC4.