Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

jb: Bier danke

Satt på jobbet och klurade på lite hårdvarufel ikväll när jag fick SMS från en elev. "Kom och ta en öl med oss". Tja, varför inte.. Tog mig iväg till baren där de satt och tog en öl med dem, och en till.. Varför blir alltid "en öl" minst två?

Stället vi var på stängde 01.00 så vi gled vidare ner på Max och tog varsin hamburgare, pratade bort en del tid och drack kaffe. Sen händer det..

Det blev bråk inne på Max, jag reser mig upp och går mellan - precis likadant gör min elev. Det tragiska i det hela är att resten av besökarna sitter kvar på sina stolar och tuggar på sina hamburgare. Trots att en kvinna blivit kraftigt slagen så hon föll i golvet av en yngre kille (får man skriva att hans farmor och farfar med största sannolikhet inte föddes i Sverige?). "Den jävla horan kallade oss svartskallar" sa han, och mycket riktigt hade hon kallat dem för HIV-smittade svartskallar. Det hörde vi. Jag sa åt honom att sätta sig ner och lugna sig, sen gick jag mot den förbannade kvinnan och bad henne lungna ner sig. Hon var inte trevlig i orden hon heller.. Männen hon satt med måste älskat henne enormt mycket eftersom deras Supreme Mål var bra mycket intressantare än att hjälpa henne från 7-9 stycken gapande yngre killar. Det slutade bra iaf, de yngre killarna tog sin mat och gick ut därifrån, vilket jag iof tycker är fel. De hade liksom lika mycket rätt som mig, min elev och de andra besökarna att sitta där och äta.

Världen är sjuk mina vänner, mycket sjuk. En sak är säker iaf, vi får aldrig sitta tysta vid sidan om och se på när ondskan försöker ta överhand. Kärleken kommer segra om vi alla hjälps åt.

Nu skall jag ta en liten microsömn, imorgon (idag) skall jag köra upp till Jönköping, Dreamhack, och prata om Linux.

Sov gott sverige, var ni än är.

[ saknar dig Lasse ]

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

Kristians bild

Mycket starkt och modigt agerat Jonas!

För några år sedan kom jag åter till Helsingborg efter en trevlig vecka i Härnosand. Ganska trött stiger jag på bussen ifrån Knutpunkten, går några säten bak, slänger upp min väska och sätter mig.

Vid Burger King stiger det på en äldre dam, hon verkar lite darrig, hon betaler och väljer platsen precis bakom chauffören. Dock sätter hon sig alltför långt ut på sätkanten - och det blir plötsligt uppenbart vad som hända ska. Damen faller. Jag sitter på tredje raden och ser mannen framför mig (en rejäl karl kring fyrtio) sträcka fram armarna - och pustar ut en kort sekund.

Jag slår ner blicken av lättnad. Sekunden därefter tittar jag upp igen, och mannen sitter kvar och jag ser inte damen. Jag tittar ut i gången och ser henne ligga raklång längs denna.

Jag rusar upp, går fram till damen och ger henne min hand, sedan lyfter jag upp henne till stående. Även om damen är ganska lätt så är det ändå tungt att lyfta upp någon som inte kan hjälpa till själv. Halvvägs upp tänker jag att nu måste väl ändå någon komma och hjälpa till? Men nej. När hon står upp bär jag bort henne till hennes plats och sätter ner henne säkert.

När jag förvissat mig om att hon efter omständighetern mår bra, går jag bak till min egen plats och sätter mig. Mannen bakom mig ger mig en klapp på axeln och säger "Bra gjort". I övrigt hör och ser jag inga tecken på att händelsen någonsin ägt rum. Folk sitter där de sitter med tomma blickar, de stirrar framåt eller ut igenom fönstret. Kanske skäms de för att de inte gripit in själva? Kanske orkade de inte? Runt den fallande kvinnan fanns ett tiotal till synes friska människor mellan 18-40 år. Man är ju inte så stark i den åldern?

Jag var själv ganska mör efter min tågresa, men tvekan fanns inte någonstans i min värld.

Det komiska kommer halvminuten efter händelsen, det ligger nämligen några mynt och ett busskort som damen tappat i gången. Folk kring de första sätena böjer sig ner och samlar ihop mynten och kortet och ger dessa till den äldre kvinnan. Första nu, när händelsen är över kan de plocka upp några mynt!

Man blir så förbannad!!! Jag tog ingen risk med min insats på samma sätt som du Jonas, men jag känner igen känslan. Som offer är man tydligen inte mer säker bara för att man har fler människor runtom sig, då ytterst få är beredda att agera när sådana här saker inträffar. Det är så tragiskt och förjävligt, ja jag saknar ord....

-----------------------------
where my .emacs is, that's my home

---------------------------------------

 

abergmans bild

Jag instämmer med Kristian! Bra gjort.

Jo tyvärr så är det ju så att människor verkar ha blivit apatiska när det gäller att hjälpa andra, av någon anledning så verkar det inte existera att man hjälper någon annan än sina familj/vänner.

Det verkar ju va på modet att va religiös idag, jag har för mig att det står ngt i bibeln om att hjälpa andra, skenheligt är det enda ord jag kan komma på för det.

Lycka till på Dreamhack, se till att Stoffe_OG_14 fattar att det är linux som gäller:)
-------------------
Darkness reveals who we truely are.

 

 

curiums bild

Bråk inne på hamburgarställen är tyvärr inget ovanligt.. Sad
Som tur är finns det folk som går emellan!

Jag bara undrar, hur gammal var kvinnan?
--

--

Kristians bild

Själv är jag ganska ateistisk, det skulle vara "Church of Emacs" om något. Jag kör ju ett hyfsat fritt operativsystem - och det räcker för att kvala in, även om man syndar stundtals Wink

Man kan säga vad man vill om RMS, men om den mannen har predikat något bra så är det att vi alla har "the freedom to help our neighbour", om det så är personen i huset brevid, på bussen, på jobbet eller i skolan. "This spirit of good will is society's most important resource. we depend on this so that we can have a liveable society instead of a doggy-dog jungle". Ibland så undrar man om vi inte lever i det senare.

Det känns som att det räcker ganska väl vad gäller dogmor och predikningar. Var lite justa och hyggliga mot varandra, visa hänsyn och respekt. Allt det där andra extra bara segregerar människor - jag kan bara hålla med John Lennon i "Imagine".

----------------------------------
where my .emacs is, that's my home

---------------------------------------

 

curiums bild

Det verkar ju va på modet att va religiös idag
Var håller du hus? Där jag bor är det snarare tvärtom..
--

--

jonasbjorks bild

Åldern 40-45 kanske.

--
SUSE Linux
Jonas Björk - like.no.other

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .