Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

mail server gui

hejsan!

Inte helny på linux men var evigheter sedan jag sysslade så väldigt skakiga kunskaper! Gillar verkligen vad som hänt de senaste 3 4 åren med användarvänlighet etc!

Jag har nyligen bytt ut operativsystemet på min 2200+ ~700meg minne 800 gig hd 5800+

Den agerar nämligen filserver samt email server, eller gjorde innan jag böt bort windows... just nu fungerar den bara som filserver vilket är lite katastrof Tongue

hursomhelst min fråga, och det jag behöver hjälp med, finns det något bra gui eller sådant för att installera en mail server? Den skall bara serva mig med typ 10 användare så behöver inte vara något fancy, gärna web login men det spelar ingen roll.

Jag har försökt i evigheter nu att hacka configfiler allt från mysql postfix till sendmail... och jag får det bara inte att funka... vilket nu börjar göra att jag tyvärr lutar till att installera in xp på den igen och köra mdaemon vilket är en helt suvären och lätt konfigurerad mail server... meeeeen xp = ca 10002008 gånger så segt som linux! Sad

Hjälp mig, jag kör kubuntu men kan byta till ubuntu om det är mycket enklare där... Tipsa gärna om bra walkthroughs, men helst inte sådana som ligger på 4 A4 med fontstorlek 3

förövrigt älskar jag min linux maskin så otroligt mycket snabbare och slimmare!

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

iveqys bild

lättast är att leta upp en guide just för ubuntu. Annars vet jag att exim4 som finns till ubuntu/debian har ett fint ncurses gränssnitt när man installerar det via pakethanteraren.

jonasbjorks bild

I SUSE Linux finns det ett grafiskt konfigurationsprogram för e-postservern postfix. Den finns i YaST2, en bild på hur YaST2 ser ut kan du se här. YaST2 gör administrationen av en linuxmaskin så mycket enklare om man är lite ovan med Linux.

YaST2 är fri och kanske kan användas i Ubuntu också?

--
SUSE Linux
Jonas Björk - like.no.other

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

lundatoks bild

Ubuntu == Kubuntu, bara olika framsidor, kör det som du trivs med! Smile

Vad sägs om:
http://www.howtoforge.com/perfect_setup_ubuntu_6.10

--
Ubuntu Linux

lundatoks bild

Allvarligt talat Jonas, vem 17 vill ha in Yast i sin dator? Är man suseanvändare kanske man är piskad till det, men andra...?

Förresten, är det officiell byt-distmånad nu igen? Trodde vi hade den i somras?

--
Ubuntu Linux

jonasbjorks bild

Jag försöker hjälpa till och berättar helt korrekt om vilken programvara jag anser vara enklast att använda för att konfigurera en mailserver. YaST är dessutom fri för vem som helst att använda, och att du inte gillar YaST betyder ganska lite i sammanhanget när tusentals andra använder YaST för sin administration.

Du testade YaST i openSUSE 10.1 i somras då du upptäckte att pakethanteringen var långsam - vilket den var men har förbättrats i senare uppdateringar. YaST är inte bara pakethantering, det finns så mycket mer i YaST som du aldrig ville upptäcka. För en nybörjare anser jag att YaST är ett mycket bra verktyg för att snabbt kunna ställa in sina tjänster så de fungerar. Du kan fortsätta med ditt korståg för mer konfiguration i textfiler så lär jag nybörjare hur man enklare kan klicka sig fram till en fungerande konfiguration utan att behöva läsa manualsidor och howtos i flera nätter innan de fått igång en enkel e-postserver för fem användare. Fair deal?

Peka gärna på vart i mitt inlägg jag menar att hans val av dist är felaktig så skall jag lära mig av det. Jag tror den slutsatsen kommer från ditt vanliga muttrande om "ubuntu är bra, trots att jonas inte kör det".. Jag har sagt, flera gånger, att Ubuntu är en bra dist. Jag har bara inte valt Ubuntu som den dist jag använder, jag har valt SUSE Linux, av skäl du aldrig kommer kunna förstå.

--
SUSE Linux
Jonas Björk - like.no.other

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

lundatoks bild

För det första, jag tycker att installation av Yast på Ubuntu bör vara ett större åtagande än att installera och konfigurera en webmail med tillhörande posttransport och sqldatabas.
Det är där du gick snett imnho.

För det andra, ja jag körde Opensuse i somras och så sent som i onsdags så menade du själv att yast var segt och blir segare ju fler moduler man laddar in. "Går och hämtar kaffe..."?

Jag hade stora problem med pakethanteringen men dom problemen hade väldigt lite med Yast att göra vad jag kommer ihåg. Det hade väl mest att göra med att hela pakethanteringen var trasig, eller? Det löste sig på ett föredömligt sätt med hjälp av lite terminaltrixande *gah*, SMART installerades och det verktyget fungerade nästan lika bra som synaptic, utan Yast. Så, om ett verktyg i sig är så långsamt att man som användare söker vägar runt det så tycker jag att man har kommit fundamentalt snett i sin utveckling.

Personligen anser jag att en av Linux stora styrkor ligger i just textfilerna, inte bara i konfiguration utan även i loggar. Men det är ju jag det. Man gör sig själv en stor tjänst om man tar sig tid och
har tålamod med terminalen som Linuxanvändare, anser jag.

Dina skäl till att du kör Suse är dina egna, jag har bara dåliga erfarenheter av SUSE Linux 9.? och nu senast av Opensuse 10.1. Samtliga erfarenheter av min sommar med suse samlade jag i en tråd som går att läsa här på portalen. Jag tänker inte gå in i den matchen igen.

Puss!

--
Ubuntu Linux