Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

KDE-Skolan - Del 2 - Grunderna i Amarok

Amarok, eller amaroK som man från början valt att döpa den för att länka ihop den med resten av KDE är en fantastisk musikspelare och tillhör en utav, om den inte redan är världens bästa musikspelare.

Denna utsökta musikspelare har en rad smart funktioner som automatisk hämtning av sångtexter, wiki-information om artisten, Hämtning av albumfodral, stöd för portabla mediaspelare som iPod etc och mycket mer. I denna guide ska vi gå igenom grunderna för hur Amarok fungerar.

Huvudfönstret
Här ser vi grundfönstret som Amarok oftast är inställt på att visa (alternativt kan man få det att se ut som en annan känd mediaspelare. Winamp. I denna guide kommer vi använda oss av originalet)
På höger sida ser vi själva spellistan där vi ser den musik vi valt att visa. I detta specifika fall blev det Nirvanas senaste album ”With the lights out”. Under spellistan har vi de vanliga kontrollerna för att Spela/Pausa, Stoppa, Föregående/Nästa spår samt en Volymkontroll.

 

Längst till vänster har vi ett antal flikar:

Alla dessa flikar kommer ha hand om fönstret som är till vänster om din spellista. Sammanhang som är markerat just nu har tre stycken egna flikar: Musik, Sångtext och Artist.

Musik
Musik är informationen om den nuvarande låten som spelas.
Här kan vi se hur ofta vi spelat låten, Vilka album som vi har med samma artist, Sånger som har samma genre med mera.

Trycker vi på ett album kommer det automatisk trilla ner vilka låtar som finns i detta album. Trycker vi sedan på en av låtarna i den listan kommer den direkt att börja spelas upp.

 

Nästa flik är Sångtext. Den talar ganska mycket för sig själv vad den gör. Med hjälp utav sidan Lyrc (http://lyrc.com.ar) kan vi enkelt hämta texten för just sången och sjunga med. Skulle det vara så att texten inte finns på lyrc har du möjlighet att skriva den själv genom att trycka på knappen Redigera, skriva din text och sedan trycka på Lägg till för att ladda upp texten till Lyrc för att dela med dig av låttexten. Där finns även möjligheter att söka på en sångtext ifall att lyrc inte hittar automatiskt. Detta kan vara bra om du har en ”Akustisk” version av en sång med precis samma text, eller om du har Taggen fel på din sång men inte vill ändra den av något skäl. Du har även en möjlighet att öppna sångtexten i ett externt fönster om du ska skicka länken till en vän över någon Instant messenger klient.

Den tredje och sista fliken är Artist
Denna funktionen är verkligen intressant och användbar om du vill veta mer om artisten du lyssnar på. Vad den gör är att den ansluter till Wikipedia och hämtar informationen om artisten. Oftast finns artisten med om inte bandet är väldigt ”underground”. Här kan du sedan läsa informationen om artisten du lyssnar på samtidigt som du njuter av musiken som strömmar ur dina högtalare.

Dessa tre flikar kommer uppdateras automatiskt när låten byts mot en annan. Du behöver alltså inte tänka på att sitta och uppdatera.

Nästa flik på vänstersidan heter Samling och är en lista på vad du har i ditt bibliotek. Din samling kommer automatiskt uppdateras med jämna mellanrum. Vid din första start av Amarok kommer programmet att fråga dig var du har din musik någonstans. Efter att du valt mapparna kommer Amarok direkt att börja söka igenom alla mappar samt dess undermappar för att få tag i din musik.

I detta fönster kan du söka efter Artister, Låtar, Album eller Genre för att få fram ett resultat på vad Amarok hittat. Du kan även välja olika grupperingar av din samling. Med flera utgångspunkter.
Du kan även välja olika vyer. Trädvy, Enkel vy eller iPod-vy.
En annan smart funktion med din samling är att du kan välja att endast lista de låtar som blivit inlagda samma dag till exempel.

Spellistor
Spellistan i Amarok är väldigt enkel och vanlig, men innehåller ändå ett par smarta funktioner som skiljer sig från vanliga spelare.
Tittar vi på de olika mapparna har vi Spellistor, Smart spellistor, Dynamiska spellistor, Radioströmmar och Podströmmar

De flesta talar för sig själva men vi går igenom dem ändå.
Spellistor är just de som du själv skapat eller har hittats i en Mapp du har i en dator (ofta betecknade som .pls) Och innehåller musiken som finns inskrivet att finnas där.
De flesta talar för sig själva men vi går igenom dem ändå.

Smarta spellistor är spellistor du valt att skapa själv som automatiskt uppdaterar sig själva genom att då och då söka igenom din samling efter de sökkriterier du angivit att ha din smarta spellista som.
Exempelvis så kan du välja att söka efter ”Artist = Nirvana” ”Genre = Grunge” och så vidare. listan kommer då leta upp låtar med artisten Nirvana och genren Grunge och visa dem när du väljer att spela dem.

I Dynamiska Spellistor kan du låta Amarok sköta hur du vill att låtarna ska spelas. Vi kan spela upp låtar efter hur de relaterar till varandra exempelvis. Eller bara välja att de ska slumpa lite hur som helst. Du kan även skapa egna Dynamiska Spellistor.

Radioströmmar samt Podströmmar talar ganska mycket för sig själva. Radiströmmar är Radiokanaler på nätet som man kan koppla upp sig mot och lyssna på. RixFM har en radioström etc. Digitally Imported är en annan.
Podströmmar är ”prenumererande avsnitt” av radiosändningar som man kan lyssna igenom olika avsnitt på. http://radio.linuxportalen.se är en sådan.

Filer
Filer är inte mycket mer än en vanlig utforskare av dina mappar på din dator. En smart funktion i denna rutan är dock att du kan söka igenom alla mappar och dess undermappar efter en låt som du känner att du vill lyssna på men som du inte har i de mappar du valt att söka igenom automatiskt.

 

 

Mediaenheter
Den sista fliken heter Mediaenheter och är Mp3-spelare som du kan koppla till amarok för att automatiskt uppdatera. Man kan bland annat styra sin iPod ifrån Amarok. Tyvärr hade jag inte min egna iPod tillgänglig för att kunna visa ett exempel hur det går till. Men det är väldigt enkelt. Du kopplar in din enhet. Trycker på Anslut från Amarok och väljer de låtar du vill använda.

 

 

 

Det var allt för denna gång. Hoppas ni funnit guiden för Amarok har varit till nytta och inte bara helt onödig. Förhoppningsvis kommer ni få en mer ingående guide för flera funktioner i Amarok. Bland annat Köhanteringen och Omslagshanteringen.

Mycket nöje

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

Jag gillade denna "skolan" och skrattade för mig själv när jag såg den.
Det är nämligen så att jag är en inbiten xmms användare.
Men ca 1h innan jag gick in på linuxportalen och såg denna guiden hade jag startat amarok för första gången, snubblade över den när jag högerklickade på en låt i "konkan" och tänkte testa.
Hade hunnit utforska massor redan men lite nytt som jag inte hunnit kolla fanns det iallafall.
Och jag gillar den hade tidigare tänkt kolla in Songbird och Banshee men det behövs nog inte då denna verkar fungera utmärkt.

Bra jobbat och tack för ytterligare en bra guide.

phasips bild

Det är bara första bilden som är klickbar, är det så det ska vara?

Stavfel? Snälla berätta!

Marcuss bild

Kul att du börjat använda amarok Smile. Där finns säkerligen mycket mre du kan utforska Smile

Marcuss bild

Nu är det tillfixad (Var smått trött när jag htmla den igår)