Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

SUSE-skolan - del 2

Den här veckan i SUSE-skolan skall vi titta på hur det fungerar med multimedia i openSUSE 10.1. Vi kommer att lära oss att installera mp3-stöd och titta på filmer. Förutom det skall vi också testa att bränna en CD-skiva med musik och lägga till externa paketkällor. Oroa dig inte om du inte känner till vad allt det här betyder, vi kommer att gå igenom det efter hand!

Lyssna på musik
Vi börjar med musiken. I openSUSE finns det redan stöd för att spela bland annat mp3 och Ogg Vorbis (som är ett fritt alternativ till mp3). Eftersom mp3-formatet inte är helt fritt så måste du läsa igenom och godkänna ett avtal innan du börjar använda musikspelaren Banshee eller RealPlayer i openSUSE. Vi börjar med att starta Banshee. Du hittar programmet i Progam, Multimedia, Musik, Helix Banshee. Om det är första gången du startar Banshee kommer licensvillkoret som jag nyss nämnde att dyka upp. Då ser det ut som på bild 2.1.


Bild 2.1

Godkänner du avtalet trycker du på OK, nekar du kan du fortfarande använda Banshee men du kan inte spela mp3-filer. I den här guiden godkänner jag avtalet. Banshee startas nu upp. Du får frågan om du vill importera någon musik till Banshee. Tryck på Import Music Source för att leta reda på och importera din musik. Om du inte har någon musik att testa med finns det fri musik på Jamendo.com.

Beroende på hur mycket musik du importerar kan det ta en stund för Banshee att lägga till dem. Det gör den bara den här gången. Hedan efter kommer du alltid att hitta dina låtar i Banshee's Music Library som är den plats där låtarna hamnar när man har importerat dem. Min låtlista ser ut som på bild 2.2.


Bild 2.2

Dubbelklicka på en titel i listan för att börja spela upp den. Kontroller för att pausa eller byta spår hittar du högst upp till vänster i Banshee. Som standard spelar Banshee upp låtarna i den ordning som de ligger i spellistan. Om du vill att låtarna skall komma slumpartat kan du välja Blanda i menyn Playback.

I Banshee har man ett bibliotek kallat Music Library där all musik man har i Banshee ligger samlat. Om man spelar musik från Music Library så kommer den att spela låtar från hela din spellista. Det är inte alltid man vill ha det på det viset, du är kanske inte alltid sugen på att lyssna på till exempel rock. Vi skall testa att skapa en spellista med lugna låtar. Välj Ny spellista i menyn Musik. En spellista som heter Ny spellista 1 dyker då upp under Music Library. Det är kanske inte det mest informativa namnet så vi byter namn på spellistan. Högerklicka på den och välj Byt namn på spellista. Jag väljer Lugna låtar som namn på min. Se bild 2.3.


Bild 2.3

För att lägga till låtar i våran nya spellista går vi tillbaka till Music Library. Leta reda på en lugn låt att lägga till i Lugna låtar. Dra sedan låten till vår nya spellista. Om du klickar på Lugna låtar kommer du att hitta den låt du just drog dit.

Bränna en skiva
Vi skall utöka våra Banshee-kunskaper genom att lära oss att skapa en musikskiva av den musik vi har på datorn. Först skapar vi en ny spellista. Jag väljer att kalla min för Min skiva. Sedan lägger vi till låtar till den här spellistan precis på samma sätt som vi gjorde till den andra spellistan (Lugna låtar) som vi gjorde tidigare. Tänk på att det är begränsat med utrymme på en CD-skiva. I allmänhet rymmer de 80 minuter musik. För att se hur lång speltiden är på den spellista du har skapat klickar du på den och kollar längst ner i Banshee. Som du ser på bilden nedan har jag 40 minuters speltid på min nya spellista!


Bild 2.4

När du har valt ut vilka låtar du vill ha med på skivan, stoppar du in en ny CD-skiva i CD-brännaren. openSUSE kommer upptäcka att du har lagt in en ny CD-skiva och kommer därför att fråga vad du vill göra med den. Välj Ignorera när rutan dyker upp. Markera alla låtarna i spellistan Min skiva med musen. Det gör du genom att välja Markera allt i menyn Redigera.Klicka sedan på Write CD högst upp till höger i Banshee.


Bild 2.5

Nere i vänstra hörnet kan du nu se hur bränningen går. När skivan är klar kommer en ruta att dyka upp och tala om det för dig.

Din skiva är nu klar att lyssnas på!

Se på film
Vi skall nu installera stöd för diverse videoformat. För att kunna göra det måste vi lägga till en extra paketkälla till YaST. En paketkälla är ett ställe där YaST kan leta efter programvara att installera. Det kan vara en CD, en DVD, någonstans på det lokala nätverket eller en server ute på Internet. Vi kommer att lägga till en källa som kallas för Packman. Starta YaST och ange lösenordet för root-användaren (administratören). Klicka på Ändra installationskälla. En ny rutan dyker nu upp. Välj Lägg till och klicka sedan på HTTP.

En dialogruta lik den i bilden nedan visas nu.


Bild 2.6

I fältet Servernamn skall vi fylla i ”packman.iu-bremen.de” och i fältet Katalog på servern skriver vi ”suse/10.1”. Klicka på OK. När en dialogruta frågar om du vill importera en nyckel från Packman väljer du att göra så.

Nu har du lagt till en ny paketkälla! Klicka på slutför. Nu är vi redo att installera några paket. Från YaST väljer du Installera och ta bort program den här gången. Nu startas paketinstalleraren i YaST.

Sök efter ”w32” och markera ”w32codec-all” för installation genom att klicka i den tomma rutan till vänster. Se bilden nedan.


Bild 2.7

Sök även efter ”mplayer” och välj paketet ”MPlayer” för installation. Likadant skall vi göra med xvid som är den fria implemetationen av DivX. Sök efter ”xvid” och markera paketet med samma namn för installation. Klicka sedan på Acceptera för att påbörja installationen.

Nu kan du spela upp video-filer i openSUSE. Testa att spela upp en video fil av WMV-format (.wmv) genom att högerklicka på filen och välja Öppna med MPlayer.