Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

En värdig fredspristagare

Äntligen fick vi en värdig pristagare av nobels fredspris. Killen kom på ideen att starta en bank som lånar ut små summor till jordens fattigaste. Att det är en lysande ide är en underdrift. Jag tar mig friheten att citera allt som Dick Erixon skrivit om årets pristagare.

"Det var en ovanlig Nobelföreläsning som årets fredspristagare Muhammed Yunus höll igår i Oslo rådhus. Han startade Grameen Bank som ger mikrolån till fattiga 1974 och verksamheten har vuxit och omfattar nu också bland annat Bangladesh' största telefonbolag. Sedan 1995 tar man inte emot donationer. Allt drivs på företagsekonomiska och kommersiella villkor. Det är viktigt för kundernas stolthet. De är inga socialfall - de är hårt arbetande människor som försörjer sig själva.

I sin föreläsning poängterade Yanus att kapitalismen är räddningen för de fattiga. Däremot vänder han sig emot den endimensionnella syn vi har på entreprenörer. De vill göra vinst. Men de är också människor, med känslor och ambitioner.

- Människorna är fantastiska skapelser som i sig har gränslösa kvaliteter och förmågor. Våra teoretiska konstruktioner bör ge plats för att dessa kvaliteter ska kunna blomma, inte förutsätta att de inte finns.

- När de fattigas energi och kreativitet väl släpps fri, kommer fattigdomen att försvinna snabbt.

När förre statsministern Kåre Willock, den främste av borgerliga statsministrar i Norge, fick frågan av SVT:s utsände vad han tyckte om Yanus tal sa han ”Magnefikt. Han talade ju för kapitalimen!” Det är inte varje dag man hör en apell för frihet och kapitalism i dessa sammanhang.

Läs föreläsningen här: Nobel Lecture, Oslo, December 10, 2006."

För er som är mer intresserad av fysikpriset får klura ut det själva.. jag fattar då inte denna motivering ;-P

"for their discovery of the blackbody form and anisotropy of the cosmic microwave background radiation"

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

magnusbergs bild

Ja, för ovanlighetens skulle var det i år ingen krigsförbrytare och/eller massmördare som fick priset och det är otroligt positivt. Hoppas det sätter en ny trend för valet av fredspristagare i framtiden.
Och vad gäller Dick Erixon så är han ett riktigt högerspöke. Det lyser tydligt i hans text. Å andra sidan respekterar jag honom. Han är inte en feg politikerbrojler som så många andra. Nu vet jag inte om han fortfarande är politiskt aktiv i centerpartiet men för ett gäng år sedan satt jag nämndeman tillsammans med honom under en dag. Även om vi inte hade samma syn på politiken så hade vi samma syn på politikerna. Och sen minns jag att han just då var förbannad över att Telia stängt ner hans anti- Olof Johanssons sida på order "uppifrån".

danielhedbloms bild

Det är bara lite synd att Eu och USA är den fria marknadens största fiender. Med jordbruksstöd åt sina egna bönder, räddningspaket åt egna döende industrier och höga handelshinder gör man allt man kan för att INTE ha en fri kapitalistisk marknad.

Även om de fattiga tillverkar saker som små gnomer så kan de inte sälja dem när västvärlden sätter upp dyra tullar så fort nåt land börjar inkräkta på någon inhemsk marknad.

mernils bild

Hm.. jag som gillar epitet som "Högerspöken" Wink .. läser vidare .. och inser så klart du har rätt. Vem skulle inte vilja vara nämdeman tillsammans med Dick.. ytterst få! Kul att du haft några verkliga möten med mannen i fråga. Dick är ju faktiskt en av mina favoritbloggare och verkar ha en stabil och sansad högerinriktning i sina texter Wink

Förvisso handlade min ursprungliga text om årets fredspristagare. Icke att förglömma.
________
Molon labe