Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Sista pusselbiten för SLED 10 mot OES/Netware har fallit på plats.

Äntligen är jag klar med SLED 10. Det känns som om jag sprungit ett rätt tufft maraton vid det här laget. Buggar har varit det största hindret men de flesta av dessa är nu borta. Vi har idag en fungerande lösning som verkar klara hög belastning. Man kan använda denna lösning med LTSP, Nomachine NX, XDMXP, Thinlinc eller VNC mf.l som accessmetod.

När väl buggarna i SLED nu är lagade så är det ganska enkelt att göra en terminalserver av SLED10. Så fort jag får tid ska jag göra en riktig beskrivning, det här är bara mina egna anteckningar.

Det här är stegen jag tagit under installationen:

1.Installera SLED 10 med standardinställningarna. Ingen speciell anpassning behöver göras i detta skede.
2.Ladda ned Novell Linux Client 1.2 från novells hemsida. Installera denna enligt instruktionerna som medföljer.
3.Installera Linux User Managment genom yast. Ställ in detta med yast modulen.
4.Ändra så att användare inte kan sätta servern i strömsparläge Starta yast2. Under System/Strömhantering finns en knapp, Other Settings. Ändra så att bara root kan styra serverns strömhantering. Passa även på att sätta ctrl+alt+del till ignore.
5.Stoppa användare från att stänga av genom att gå in i yast2/Säkerhet och användare/säkerhetsinställningar och ändra startbehörigheter till endast root.
6.Avinstallera beagle. Detta program är skrivet i C# och tar onödigt mycket resurser från datorn vid indexering.
7.Skapa en speciell användare du använder som template.
8.Logga in som denna användare och ställ in openoffice och firefox så att de är precis som du vill att alla användare skall ha dem.
9.Skapa ikoner på skrivbordet för program användarna lätt ska hitta reda på. Man kan även dra och släppa länkar från Firefox direkt till skrivbordet.
10.Kopiera ~/gconf/desktop/applications och ~/.firefox till /etc/skel (detta kan man göra med alla program vars inställningar man vill kontrollera centralt bara man vet vilket bibliotek det använder)
11.Kopiera ~/Desktop/*.desktop till /etc/skel
12.chown -r root:root /etc/skel
13.chmod -r 644 /etc/skel
14.Lägg till SUSE 10.1 repos genom yast/mjukvara/ändra installationskälla
15.Installera svenskt gränssnitt för OpenOffice, filen finns i repository för opensuse 10.1. Passa även på att installera andra program som inte finns i SLED 10 repo.
16.Lägg till chmod 700 /home/* i /etc/crontab att köras en gång i halvtimmen.
17.Ställ in SLP på klienten genom yast2/nätverkstjänster/novellklienten/slp. DA är ip på novellservern.
18.Följ TID 3416680 på novells hemsida. Även bifogad detta dokument som bilaga 1.
19.Ta bort "auth sufficient pam_nam.so" från /etc/pam.d/gdm och lägg till auth: call_modules=nam längst ned i filen /etc/security/pam_unix2.conf
20.Slå av SUSE 10.2 repos igen i yast2. Vi vill inte uppdatera SLED 10 med dessa uppdateringar utan bara installera vissa program.
21.Uppdatera SLED 10 med alla säkerhetsuppdateringar som finns, annars fungerar inte LUM som det ska.