Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Äntligen

Nu börjar det likna något. Jag har troligtvis lyckats övertyga min rektor om att vi skall slänga ut Windows från alla klientdatorer på skolan. Det enda problemet vi har kvar är MS Exchange och Outlook. Det verkar inte helt enkelt att överföra all e-post och kalenderdata till ett nytt system. Är det någon som har erfarenhet av detta får ni gärna höra av er.

Men elevernas datorer kommer att vara linux i fortsättningen. Eleverna är mycket positiva till denna förändring.
Man sparar en hel del pengar också

I kursen har vi haft prov på kommandon i linux. Det går över förväntan även för de elever som aldrig provat linux förut.

Ps.
xgl/Beryl är inte helt tråkigt att experimentera med

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

polters bild

Grattis, det låter lovande. Jag har länge tyckt att det, med undantag för några mindre detaljer, skulle kunna gå hur smidigt som helst att byta Windows mot Linux på de flesta skolor. Med tanke på att det som används mest är ordbehandlare och webläsare och andra bas-applikationer så.. ja.. hur lätt som helst med andra ord. Smile

trappskis bild

IDG publicerade för en liten stund sedan en artikel som handlar om just ditt problem Laughing out loud
http://www.idg.se/2.1085/1.88103

danielhedbloms bild

Är datat som ligger i exchange livsviktigt? I annat fall sparar man massor med pengar på att inte överföra gamla uppgifter. Det är också ett utmärkt tillfälle att få bort alla övergivna konton och allt skräp som folk samlar på sig. Byter man samtidigt domännamn/lägger på te.x mail.domänamn.se kan man låta gamla servern vara kvar och göra övergången över en längre tid i etapper och inte allt på en gång. Då kan användarna själva också vodarebefordra de mail som är viktiga.

KÖr man kommersiella mailservers brukar det följa med verktyg för att migrera till en ny mailserver. Själva mailen är lätta att migrera manuellt med IMAP annars. Kalenderdatat i exchange däremot är hemsnickrat och inte helt lätt att överföra manuellt.

mernils bild

Tummen upp är det enda jag kan säga, och grattis för din övertygsamhet! Smile
________
Molon labe

jonasbjorks bild

Jag skulle migrera en cyrus-imap-server till Groupwise och hittade en smidig lösning på det. 14 000 mail är inte roligt att flytta via IMAP-klient. Tro mig.

Skall försöka skriva rent mina anteckningar och publicera här på LP.

Är det en Exchange 5.x server? Isf kunde OpenExchange migrera allt till Linux direkt. OpenExchange är (var?) dock inte en fri programvara, men bra mycket bättre än MS Exchange iaf. Är det en stor skola skulle jag rekommendera er att titta på GroupWise 7 på en SLES-server. Pain in the ass att sätta upp, men när det väl fungerar fungerar det bra Smile Både jag och Daniel Hedblom har satt upp GroupWise-servrar, det var Daniel som hjälpte mig när jag körde fast. Fråga oss!

Att lämna MS Exchange är ingen omöjlighet.

--
SUSE Linux
Jonas Björk - like.no.other

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .