Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Skolverket stoppar ingående Word dokument

"Stopp för Word-bilagor

Du som skickar e-post till Skolverket kan tills vidare inte bifoga Word-dokument. Vi rekommendar att du istället skickar bilagor i RTF- eller PDF-format. "

Detta beslut togs av skolverket efter de senaste säkerthetsbristerna som upptäckts i Word formatet. Förhoppningsvis är detta ännu ett steg mot insikten att Word-formatet inte är ett informationsbytesformet.

Läs mer på IDG.se

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

gustavnilssons bild

Varför tar de inte emot opendocument istället?

iveqys bild

Varför inte maila och fråga dem?

Jag vet faktiskt inte riskerna med opendocument formatet. Hade jag fått bestämma hade vi hållt oss till pdf, tex, html och txt som format när vi byter information.

Kristians bild

Open Document kan väl också innehålla makron?

Pdf är ju helt klart att föredra så länge inte mottagaren ska modifiera dokumentet.

----------------------------------
where my .emacs is, that's my home

---------------------------------------

 

iveqys bild

jag vet inte, men jag antar det.

Problemet idag är väl att det borde finnas ett format som inte innehåller makron men ändå avancerade redigeringsmöjligheter så att även mottagaren kan modifiera dokumentet.

archies bild

Vi hade för någon vecka sedan makro-virus i några word filer som en kollega fått. Det spred sig som en löpeld i alla dokument han öppnade med MS Word. Uppenbarligen spred det sig till Neo/OpenOffice oxå, men utan att köras. Sen är man relativt osårbar på Mac än så länge.

Hursomhelst, vi använder ClamXav på användarnas datorer och har bara en licens av Norton, men inget av dom hittar ens skadliga makron i ODT filer! Trots att det hittar precis samma makro i en .doc fil.

Kontaktade Symantec om problemet, och dom har inte kunnat svara på varför den inte klarar av att scanna .odt filer. Väntar att återstå vad dom säger från ClamAVs sida.

Så PDF eller RTF är nog ett bra alternativ, om man vill vara helt säker.

Kristians bild

Vore det inte enklare om Office kom som standard med makron avstängda?

----------------------------------
where my .emacs is, that's my home

---------------------------------------

 

archies bild

Givetvis. Det hindrar dock inte användare att aktivera det när dom får frågan, sen är det aktiverat till man manuellt avaktiverar det igen.