Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Franska parlamentet kör Linux - varför?

Hej allihopa!

Skulle vilja läsa Atos Origins studie som var grunden till Franska parlamentets övergång till Linux. Är det någon som har länk till den?

Hälsningar

Dax

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

archies bild

Vet tyvärr inte vart man kan hitta studien, men läste i senaste LinuxFormat en artikel om den franska regeringens beslut. Fristående skrivare antar jag. En kommentar från någon i artikeln var något i stil med "less dependent on US enterprises" (minns inte exakt fras). Känns generellt ganska franskt.

Dom verkar dock göra ganska mycket för att driva frågan öppet och så vidare. Sponsrade OpenOffice.org konferensen i Lyon ganska bra och i slutet av Januari nästa år hålls ett Open Source forum i Paris.

De få franska tidningar jag lyckats läsa igenom nämner titt som tätt om migreringen och min uppfattning är att det tas emot ganska positivt av de flesta (men sen är inte min franska perfekt heller).

hoths bild

Det har skrivits om detta flera gånger här på portalen. Jag tror det i huvudsak ligger tre skäl bakom bytet; pris, prestanda, och mindre beroende av Microsoft (eller egentligen USA) samt mindre beroende av en enda leverantör.

Varför vill man ha mindre beroende av Microsoft, deras produkter är ju bäst och världsstandard, eller? Ja, med bara lite lätt paranoia kan man ju konstatera att det inte går att dölja bakdörrar i öppen källkod. I sluten kod så vet man inte vad som finns. Vista lär vara än värre i detta avseende, dvs. större risk att den innehåller något du inte vill ha eftersom insynen är ytterst begränsad.

Vem minns inte det rabalder det blev när det dök upp nycklar i Windows-registry som innehöll ordet NSA (National Security Agency, amerikansk spionorganisation)?

http://www.linuxportalen.se/node/3272
http://www.linuxportalen.se/node/3292
http://www.linuxportalen.se/node/630

Samt några andra länkar som verkar ansluta mer mot rapporten.
http://news.com.com/2100-7344_3-6138372.html
http://www.martinfrost.ws/htmlfiles/dec2006/edri061206.html#10._France
http://beranger.org/index.php?article=1986
http://lesrapports.ladocumentationfrancaise.fr/BRP/064000728/0000.pdf

----
Linux växer snabbast!