Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Konfiguera nätverkskort

Hej är ny i linux... men när jag kopplade upp mig i skolan så lyste själva dioderna på nätverksortet att den fick kontakt.. men hur konfiguerar man ip och så.. har ett linux snille på skolan han skrev in något sudo ifconfig
sen sudo ifconfig eth0 men jag har testat massa men det funkar ej.. är det något mer man ska skriva... jag får bara upp massa info om eth0 ...

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

lundatoks bild

1) sudo dhclient borde räcka
2) annars finns sudo /etc/init.d/networking restart
3) Ett annat alternativ är: System -> Administration -> Nätverk. Sen bockar du ur och i eth0 så startar den om nätverket. Se till att du har Erhåll IP-adress automatiskt ibockat under egenskaper.

--
Ubuntu Linux

rioroberts bild

Men det går inte att ändra i System - Network.. måste vara inloggad som root.. vet inte riktigt hur man lägger till ett sånt konto..

lundatoks bild

Den skall fråga efter ett lösenord när du går in där och ändrar om du behöver vara root.

Ubuntu saknar kontot root utan litar på folk som finns i admingruppen (första reggade användaren får adminrättigheter automatiskt) och man får använda kommandot sudo i terminalen. Samma gäller administrationsverktygen. Behöver dom root så skall dom fråga efter din användares lösenord. (Skärmen blir mörkare och bara en lösenordsruta finns aktiv.)

--
Ubuntu Linux