Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

10 år med mobiltelefon

Tanken slog mig plötsligt nu när jag håller på med ett arbete i samhälls kunskapen att nu denna julafton har jag haft en mobiltelefon i min ägo nästan avbrutet i 10år. Minns det som igår när jag packade upp min Ericsson GA 628 och ett comviq kontant kort. På den tiden hade inte kontantkorten stöd för att skicka sms. Vilket någon gång senare så startade Comviq upp tjänsten och provkörde den och då hittade jag och min kusin på något sätt ett service numner för sms och skickade gratis sådana i säkert 3-4 månader innan vi en dag upptäckte att kortet började dräneras på pengar. Taltiden på denna tiden var knappt 2 timmar och standby tiden var på 3-4 dagar. Telefonen hade inte ens inbyggd klocka eller något konstigt spel att fördriva tiden med. Helt enkelt det var en telefon man ringde med. Är en av de få telefoner jag vart riktigt nöjd med.

Idag när jag köpte en ny telefon för några månader sedan så föll valet på en Sonyericsson m600 främst för alla funktioner som den har Lång batteritid (7 timmar) spel, kalender mp3 spelare. Ja nästan ett oändligt antal funktioner som inte har med själva telefonin att göra.

Vad jag vill ha sagt är att idag är man missnöjd med sin telefon som har mycket mycket mer funktioner än vad man hade för 10år sedan och ändå är man missnöjd alltid något man saknar där eller här.

Är det mobiltelefonsindustrin som pressat på och skapat ett behov av sådant man inte egentligen behöver eller är det så att man skapat sig en uppfattning av att inget är egentligen omöjligt vad den lilla klumpen i fickan kan göra för att förenkla ens liv.

Skall bara säga att jag har haft samma telefonnumer i 8år. Dock inte oavbrutet då jag haft två/st ett års abonnemang hos en annan operatör i mellan vid skilda tillfällen.

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

urbans bild

Jag minns den första mobilen jag ringde med, måste ha varit sisådär 23 år sedan. En stor klumpig lur kopplad till en flera kilos låda. På den tiden var det "biltelefon" för att köra runt skrället i en bil var det enda realistiska.

Nästa var en Spectronics, en klump på gissningsvis ett kilo (Vad har du i fickan Jan...) skitdyr så vi hade ett par på jobbet att låna när man skulle göra något extra viktigt. Hade det knipit hade man kunnat använda den som batong.

Så blev det dags för en "egen", och då började de komma ner i realistisk fickstorlek även om du nog kan multiplicera alla mått i dag med minst 1,5. Ja då talar vi förstås inte om batteriets kapacitet. Laddare och reservbatteri fick man alltid ha med.

_______________________________________________________________
http://scibuntu.sourceforge.net/

_______________________________________________________________ http://ubuntu-se.org/drupal/blog/14

http://scibuntu.sourceforge.net/

iaidokas bild

Först tänkte jag "Ohoho! Så gammal han var, mobil i 10 år!", sen insåg jag att jag själv haft i 9 år, då var det inte lika roligt längre. Smile

Först en Philips Fizz, begagnad, funkade bra tills displayen dog. Sen en Siemens som funkade bra tills den fick ligga ett halvår i en låda, då dog den. Därefter en Nokia... 3110 kanske, bra robust telefon, har kvar den fortfarande, batteriet klarar sig en arbetsvecka och alla pixlar och knappar funkar som när de var nya.

Uppgraderade förra veckan till en Nokia 9300i, så jag kan köra Putty och ssh:a från hotellet när jag är ute och reser i jobbet. Trevlig sak som jag har börjat läsa e-böcker på, kanske kan den få igång mitt läsande igen, det dog nästan helt när jag slutade skolan. Enda nackdelen med den är att om nätverket rasar, så drar det med sig Putty, vilket krashar telefonen. Inget minnesskydd att tala om här. Smile

---
"Linux är så kallad slackware, gratis, det bara
ligger och väntar på dig ute i cyberspace."
- Geir Nielsen

Test.

Min första bärbara telefon var en storno microtacII kan ha hetat 550 (såg ut som bilderna på den på google iallafall)
Den använde mnt då gsm inte fans än då.
Det var en liten lur som gick att ringa med och den hade en telefonlista.
Priset tänker jag inte nämna men dagen nya mobiler utan abonemang är billiga mot vad den var.
Min första gsm var nog ericsson 97 eller nått sådant.
B&O 198 (ericsson 198 i blå färg) var nog den första med SMS som jag hade.
Den behövde jag 3st batterier till för att den skulle hålla i jobbet 1dag.
Vågar inte tänka på hur många mobiltelefoner jag förbrukat.
Jag hade en period då jag förbrukade väldigt många (glömde på biltaket , slavade bort, söp bort, blev stulna mm)
Men minns att mina polare gjorde ett collage till mig när jag fyllde år med utklipp på från olika tidningar där det var rubriker på olika sätt att bli av med telefonen och alla hade jag varit med om.
Jag hade även något liknade denna med sollcellsbatteri den var räät bra faktisk då den alltid var laddad tor den hette 1611.
http://www.youtube.com/watch?v=0FAAid9J-Z0

Men nu har jag en äldre telefon då jag ledsnat på byta.

rolandfranss bild

Utvecklingen har gått framåt. Min första egna klump var en Nokia 2010. Trots att jag jobbade i butik som sålde mobiltelefoner så dröjde det tills 2010 kom ut innan jag orkade bry mig om att bli nådd.
Den SonyEricsson jag har idag är lika stor som batteriet var till 2010:an.

Idag försöker jag febrilt glömma den så ofta jag kan för att inte bli nådd, till skillnad från när man skaffade sin första då man hade någon tanke om att alla ville nå en dygnet runt.

nope.. "sudo rm -rf" doesn't mean read manaul really fast...

curiums bild

Den bästa funktionen på min mobil är att den går att stänga av. Smile
--

--

Kristians bild

Själv skaffade jag en i början av 2001, så det blir snart sexårsjubileum Smile Den är bra att ha, jag ringer dock mycket lite med den. Jag skulle kanske kanske kunna klara mig utan den, men att bestämma tid och plats och hitta varandra i stora folksamlingar hade varit aningen knepigare

----------------------------------
where my .emacs is, that's my home

---------------------------------------

 

ein.anderssons bild

Håller med,
Skall tillägga jag skaffade inte en mobiltelefon för att alltid vara nådd utan för att själv kunna välja när jag vill bli nådd.

-
Jag är en spegel av den du tror jag är.

Denna text får användas enligt CCommons BY-ND 2.5 med undantag från att den inte får kopieras, sändas eller distribueras utan att informera mig

jonasbjorks bild

Det finns folk som blir förbannade när man inte svarar i telefonen. Min mamma är ett sådant exempel. "Varför har du mobiltelefon när du aldrig svarar i den iaf?"

Saken är den att min telefon (SE P910i) klarar av att ha olika ringsignaler på olika kontakter. Mammas ringsignal är ljudlös.

--
SUSE Linux
Jonas Björk - like.no.other

--
Jag är grundare av och administratör på Linuxportalen. Kontakta mig om du har frågor, funderingar eller synpunkter kring Linuxportalen.se .

curiums bild

Jo tyvärr, men ibland vill man helt enkelt inte kunna bli nådd själv men kunna nå andra om det behövs. Smile
--

--

ein.anderssons bild

I mitt fall handlar det om att jag skall kunna ha valfriheten att kunna bli nått eller nå folk utan att behöva sitta framför telefonen och vakta. Tack vare mobiltelefonen får man ju själv kontroll över sin komunikation.
-
Jag är en spegel av den du tror jag är.

Denna text får användas enligt CCommons BY-ND 2.5 med undantag från att den inte får kopieras, sändas eller distribueras utan att informera mig

curiums bild

Precis vad jag menade. Smile Fast nådd då förstås, inte nått.. Tongue
--

--

ein.anderssons bild

Jo är det jag menar Wink
En felstavning om dagen håller doktor borta ifrån magen.
-
Jag är en spegel av den du tror jag är.

Denna text får användas enligt CCommons BY-ND 2.5 med undantag från att den inte får kopieras, sändas eller distribueras utan att informera mig