Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Tux - Filmpingvinen

Multimedia och linux har alltid varit en het potatis. Problem har gällt bland annat stöd för filformat och vissa programvaror. I skarp kontrast till detta står det enkla faktum att linux är Hollywoods operativsystem nr 1.( enligt Robin Rowe, grundaren av LinuxMovies.org)

Ta en liten rundvandring på linuxmovies och häpna över möjligeterna. Bland annat har jag själv hittat en hel del verktyg där som jag skulle kunna tänka mig att använda. Cinepaint har jag testat och programmets flipbook gör arbetet med flera bildfiler hur lätt som helst. Programmet ligger i hasorna bakom Photoshop som bildredigeringsprogrammet nummer 1 i Hollywood. Cinepaint skiljer sig från Gimp, som det är en fork utav, genom stöd för större färgdjup och stöd för branschspecifika filformat. För den som kört äldre Gimp-versioner känns gränsnittet igen, men i en framtida version kommer man byta toolkit från GTK till FLTK.

Det jobbas på studiosdistributioner och en del av er känner kanske till olika lösningar som man kan köra för att omvandla sin dator till en fullfjädrad studiodator. Planet CCRMA kanske känns igen bland Fedorafansen?

Naturligtsvis bevöver ni inte bli förvånade för att någon börjat jobba på UbuntuStudio. Dock verkar de bara ha släppt en wiki än så länge. Men den ser ut att vara rätt använbar för ubuntuanvändare och ni som känner er manade kan hjälpa projektet framåt naturligtsvis.

Allt under 64 bitar är för mesar verkar vissa tänka och har rullat igång utvecklingen av 64 Studio. Den har släppts i version 1.0 nu och bygger på Debian. De har av omtanke med de som sitter kvar med 32-bitarsprocessorer släppt en 32-bitarsversion.

Så, vad vill jag komma fram till? Jo, om det verkar populärt att göra filmer om och med pingviner just nu, så är det inte konstigt. Och animerad film görs väldigt sällan i Flash.