Välkommen till linuxportalen.se!

Linuxportalen.se är Sveriges största och aktivaste webbplats för användare av öppen- och fri programvara.

Du besöker Linuxportalen.se som gäst vilket begränsar din möjlighet att använda webbplatsens alla funktioner. Genom att registera dig som medlem får du inte bara möjlighet att söka bland webbplatsens innehåll, skapa nya och delta i befintliga diskussioner, skapa din egen blogg, kommunicera med andra medlemmar genom privata meddelanden och delta i omröstningar. Du får också tillgång till Veckans Kadavro - en seriestrip unikt skapad för Linuxportalen.se!

Registeringen sker snabbt och är helt kostnadsfri - tveka inte, bli medlem idag!

Rättigheter till moderatorer för ändring i forum. mm

Hejsan !
Mitt första inlägg här på 'LinuxPortalen'.
Jag gjorde en fuling och regga mig fast jag kör med Osx, inte för att jag tror det har någon betydelse ?
Jag har ett tag försökt regga mig på E107.org, vilket inte fungerar alls under x antal veckor, så jag gör ett försök att hitta svar på mina frågor här.

Har precis upprättat ett forum med 107 systemet.

Problemen som är som följer:

Vi är 3 st moderatorer, och varav 1 är admin (jag). Problemet är att jag vet ej hur jag skall ge enklare rättigheter åt mina moderatorer. Möjligheten att göra en klass som enbart kan ändra inlägg, banna, gå in i admin panelen och ändra vissa saker. Är detta möjligt ?

Sen är jag även intresserad av att veta HUR man ändrar de vanliga menyerna ? Alltså lägga till, ta bort, ändra etc.

Tack för er tid

//Varro

Alternativ för kommentarvisning

Välj ditt önskade sätt att visa kommentarerna och klicka på "Spara" för att verkställa dina ändringar.

sussinys bild

Hej Varro

Gå till huvudsidan i admin (den kommer du till när du loggar in)
Klicka på ikonen "Användarklasser" och sen skapar du en klass som heter tex. moderatorer. Sen klickar du på ikonen "Användare" och sätter klassen "modertorer" på de användare som ska vara det. Sen går du tillbaka till huvudsidan i admin igen och klickar på ikonen "Forum" i plugins (obs..inte pluginhanteraren) och då ser du en meny på höger sida som heter "Forumalternativ" och där finns bl.a en länk som heter "moderatorer", klicka där och välj sen vilka forum som användarklassen "moderatorer" ska vara moderatorer över.

Klicka på ikonen "Menyer" på admins huvudsida då kommer du till "menykonfigurationen" och där väljer du vilka som ska se menyn, vilken/vilka sidor den ska synas på samt så kan du även välja om du ska konfigurera menyn. Om du vill ta bort en meny så surfa tillbaka till adminshuvudsida och klicka på "pluginhanterare" och där avinstallerar du det pluginet du inte vill ha kvar. Då får du även en förfrågan om du vill ta bort både databastabellerna samt menymappen. Du kan välja att ta bort tabellerna men ha menymappen kvar och väljer du det alternativet så kan du installera om menyn senare om du vill. Om du tar bort mappen också så måste du ladda upp den på nytt igen.

Hoppas jag kunde vara till hjälp

mvh Sussi

varros bild

Hejsan !
Jag kör med Adobe Golive cs2 fungerar rätt bra.
Dock så hittar jag inget som kan tänkas vara 'show new posts' i style.css.
Skulle inte du kunna kolla om du hittar någon i ditt tema ?

//Varro

varros bild

Tack skall du ha för hjälpen. Jag har några fler frågor till dig.
Här är en bild på min meny

http://www.goodfellah.se/Test/meny2.jpg

Jag vill att hela menyn skall synas på respektive sidor, alltså allting skall synas på SAMTLIGA sidor. Och jag får det inte att funka. Jag har lagt till alla url:s u respektive 'visibility' men dom syns ändå inte.

Till exempel för menyn 'login' så har jag skrivit följande under visibility:
http://www.minsida.se/user.php
http://www.minsida.se/submitnews.php
http://www.minsida.se/contact.php
http://www.minsida.se/e107_plugins/log/stats.php?1
http://www.minsida.se/e107_plugins/forum/forum.php

Jag har även provat att skippa url och skriva bara exempelvis 'user.php'.

Vad gör jag för fel.

Sen har jag ytterligare en fråga, hur får jag bort de små irriterande teckena i hönet.

bild på tecknerna ovanför min search bar:
http://www.goodfellah.se/Test/huvudsida.jpg

Tack för hjälpen //Varro

sussinys bild

Hej Varro

Om du vill att en meny ska synas på ALLA sidor då behöver du inte skriva i någonting alls i visibility för det är standard att alla menyer syns överallt.
Om du däremot vill att en meny ska synas bara på en eller ett par eller 4-5 sidor då skriver du tex news.php sen ny rad med enter sen tex page.php?4 ny rad igen med enter och tex e107_plugins/guestbook/guestbook.php och sen klickar du i radioknappen där det står att "menyn ska bara synas på dessa sidor".

Om du däremot har några sidor som du inte vill att tex login ska synas på då skriver du in vilka sidor det är samt kryssar i radioknappen "menyn ska vara gömd på dessa sidor"

Du behöver inte skriva in hela webbadressen och inte några "" eller '' tecken heller.
Sen när det gäller den här sidan med menybilden http://www.goodfellah.se/Test/meny2.jpg så är det flera menyer du har där och du måste göra samma inställningar för alla menyer. Överst har mainmenu (den syns alltid, om du vill ta bort den så måste du göra det i theme.php och då brukar det stå så här i den {SITELINKS=menu})(om du inte vill ha huvudmenyn till vänster som är standard så kan du ju ta bort det i theme.php och sen aktivera tree_menu i menykonfigurationen, en del teman har ju sajtlänkarna i rad längst upp istället och då kanske man inte vill ha det så och då är tree_menu också bra att det finns) sen är det counter menu och den ställer du in i din menykonfiguration och sist har du loginmenyn som du också konfigurerar där.

De här tecknen du ser (klamrarna [])det är att om du i preferenser skriver in namnet på sajten så kommer den att synas där. I temafilen som heter theme.php och ligger i mappen med det temat du använder så finns det en rad som ser ut ungefär så här (kan vara lite olika på olika teman):

<td colspan='2' style='text-align:left; vertical-align: middle;'>
<img src='".THEME_ABS."images/logo.png' alt='' /> [ {SITENAME} ]
</td>

Prova att ta bort endast [{SITENAME}] Om det inte hjälper leta efter [{SITESLOGAN}]och prova att ta bort det.

Sussi

sussinys bild

Det finns så många filer som det kan tänkas vara, i en del temamappar finns det särskilda temafiler för forum och i en del finns det inte med. Kan du säga vilket tema du använder? och gärna en bild på rubriken "show new posts", jag har inte den rubriken i mitt forum nämligen.

varros bild

Hejsan !
Jag undrar om det är någon här som vet om något 'PM' plugin till e107.
Jag upptäckte efter 1 månads användning av forumet, att den inte har någon PM funkiton from scratch. Har letat runt lite på bla e107coders men hittade inge plugins.

Någon som vet nått??
Tack
//Varro

varros bild

Tackar för ditt inlägg Sussi!
Jag vill börja med att säga att mitt e107 har inte alls som standard att alla menyer syns överallt, faktum är att menyn syns bara under huvudsidan, och det gäller alla menyer ingenting annat.Nu provade jag göra så att jag skrev in visibility ändå men jag får fortfarande inte fram menyerna på någon annan sida än på huvudsidan.

Tog bort SITENAME och det fungerade perfekt.

Tack för hjälpen Sussi
//Varro

varros bild

Hejsan !
Jag använder Interfectus.
Här kommer screenshot på new posts.

http://www.goodfellah.se/Test/Untitled-1.jpg

Tack sussie

sussinys bild

Hej

Det finns ett pmp-lugin som ingår i grundsystemet. Du aktiverar det via din pluginhanterare. Kolla i din mapp som heter e107-plugins om det finns en mapp som heter pm. du kan hämta plugin annars på http://www.e107coders.org/download.php men du måste registrera dig först. Där finns massor av plugins.

hälsningar Sussi

sussinys bild

Hej

Okej, vilken version har du av e107? den senaste är 0.7.7 och jag undrar om du har fått upp alla filer ordentligt på servern? Sen kan det ju bero på vilket tema du använder. Testa bland de olika teman som ingår och se om menyerna syns.

Sen kan du ju bestämma också vilken sida du vill ska vara huvudsidan. Som standard är det news.php men det kan man ändra på om man vill. Det gör du under "Front page".

Hoppas det ordnar sig

mvh Susssi

sussinys bild

I mappen "Interfectus" som ligger i e107_themes finns en fil som heter style.css och det är där du ändrar färger och storlekar på rubriker, vanlig text och länkar. Länkar kallas för "a"
och färgen är ljusgrå i den här filen. Men om du vill att länkarna ska vara oranga tex så tar du bort "999" och skriver FF6000 eller om du vill att de ska vara röda så skriver du FF0000

Leta upp de här raderna i style.css och byt ut färgkoden. Dock kommer alla länkar att ändras på hela siten.

a {
color: #999;
text-decoration: none;
}

Jag vet tyvärr inte hur man ändrar endast en länk, men det borde väl gå det med. Kolla på webdesignskolan.se om de kan ha något om det. Då kollar du på CSS.

hälsningar Sussi

varros bild

Hej Sussi!
Jag hade 0.7.5. Men jag uppgraderade nyss till 0.7.7. Ingen skillnad.
DOCK så provade jag ett annat tema där menyerna va som standard att dom syns på ALLA sidor. Varför syns dom inte i mitt tema.

Även om jag har helt egen design på temat, så vill jag inte byta tema för en sådan här grejj, just pga av dom fräcka knapparna.

Har du någon aning vad som kan vara felet ?
//Varro

varros bild

Hejsan !
Det funkade prima fast alla länkar ändrades. Tack för det.

Jag har några flera frågor. Sry om jag är på men mina forumsmedlemmar är krävande :/.

Hur kan man få menyn 'jump' att alltid visa den sida som man befinner sig i. Om jag är i 'allmänt', då ska den visa 'allmänt' i jump. I mitt fall så visar den alltid samma sida som första val i menyn.

Jag pratar alltså den man hoppar mellan forumsdelar i forumet.

Sen undrar jag hur man kan få en fixerad storlek på sidan.
Exempelvis om sidan är 600 bred och någon lägger in en bild som är 1024 bred, då ändrar den storlek på hela forumet. (detta enbart när jag har huvudmenyn aktiverad i forumsdelen). Hur kan jag tex ändra så att forumet blir bredare. På detta viset kan jag säga åt mina medlemmar att dom får lägga upp bilder som max är 1024 så händer det inte att forumet ändrar storlek.

Sen är det ännu en fråga till.
Om man exempelvis har 5 olika typer av klassade medlemmar på forumet, hur låter man tex 3 klasser se ett forum och de andra 2 inte ser det.

Tack

Tack
//Varro

sussinys bild

Har du gjort hela temat själv? Jag tror man måste skriva in i theme.php att menyerna ska vara där. kolla på e107:s forum http://e107.org/e107_plugins/forum/forum.php och sen på forumet som finns på e107themes: http://e107themes.com/e107_plugins/forum/forum.php

Jag är inte så haj på såna grejor tyvärr.

Lycka till
Sussi

tubbis_2s bild

I admin area -> Forum -> preferenser så ställer du in allt om bilder i forumet. Där kan du bestämma hur stor bilden får vara och att det länkas till den fullstora bilden.
Skall du bara göra en länk rödmarkerad så måste du in och redigera kärnfilerna. Jag använder PSPad http://www.pspad.com för att redigera php-filer. Det finns en massa användbara funktioner för att spåra upp i vilken fil man skall ändra. Men ändrar man dessa kärnfiler så blir det problem vid uppgraderingar.
Tror inte att det är möjligt att låta tre användarklasser se en forumdel utan det är en användarklass eller alla, tyvärr. Men du kan göra en ny användarklass som har tillgång och sedan lägga till användare till den. Man kan vara med i många användarklasser.

tubbis_2s bild

Det kan vara så att ditt tema har en avdelning som heter custompages i theme.php. Det är till för att man på vissa sidor skall kunna använda hela sidbredden till t ex forum
Kolla i din theme.php efter:
$CUSTOMPAGES= "forum.php forum_post.php forum_viewtopic.php";
och kommentera ut den genom att sätta dubbla snedstreck i början och slutet så här:
//$CUSTOMPAGES= "forum.php forum_post.php forum_viewtopic.php";//
Då kommer du att ha en och samma layout på alla sidor.

varros bild

Hejsan !
Jag tror du missförstår mig. Jag talar inte om bilderna, utan jag vill fixera sidan till en speciell bredd så att inte hela forumssidan ändrar storlek i bredd så fort någon lägger in en bild som är exempelvis 1024 så ändras. Jag vill alltså gröra sidan större så att dom kan lägga in 1024 bilder utan att sidan ändras.

Eller är det osmart för dom som kör med upplösning under 1024 tex ?

Tack

varros bild

Sussi: Det var kanske onödigt av mig att nämna det, men det kändes jobbigt att behöva byta tema när jag gjort om hela designen för denna sida. Så menade jag mer eller mindre. har inge gjort temat helt själv bara lite grafiska ändringar.

Tubbis_2: Det va helt rätt, där var "felet".
Jag tog bort alla sidor utom forums sidorna.
Finns det någon smidig lösning på hur man kan ha meny i forumet och ändå ha en bra bredd, eller åtminstone liten länk tillbaka till huvudsidan så att man kan navigera i menyerna uta att behöva ändra URL

Anledningen att jag behöver bredden är att det är ett fotoforum, och bilderna blir så små och begränsade.

Sen har jag en till fråga, ang Submitnews.php.
Just nu har jag en funktion där man kan skriva in nyheter så hamnar det på första sidan. men jag har dessutom en länk som heter Nyheter, och när man klickar på den så kommer man till något slags formulär som dessutom alla users har tillgång i, när man skriver där så skickad det ett forumlär till admin sidan. Vad är detta bra för. Det enda jag vill ha är så att jag skall kunna skriva nyheter så det hamnar på förstasidan.

Tack för all hjälp, vilken underbar service.

//Varro

sussinys bild

Jag skulle nog välja att låta dom ladda upp mindre bilder istället. Låter enklast. Jag vet inte hur man ska ändra i koden för att få det som du beskriver.
Att ändra på menyn "jump" vet jag inte heller hur man ändrar tyvärr.

När det gäller användargrupper så kan du ställa in för varje forum eller Värd, vilka som ska kunna se forumet och vilka som ska kunna posta i det. Om du redan har användargrupper/klasser så finns dom med i rullningslisten. Du går till adminsidan och sen till forum under plugins och där ställer du in varje forum eller värd, vilka grupper som ska kunna se eller/och skriva i dom

Testa och se om det funkar.

hälsningar Sussi

tubbis_2s bild

Då får du ändra om hela temat för det blir likadant om förstasidan är en viss storlek och sedan så blir sidan större när du går in på forumet. Om du gör på det sätt jag tala om så kan de ladda upp bilder som är 1024x768 men den visas bara i låt oss säga 600x480. Men klickar man på den så ser man bilden i fullskala. Mycket bättre om jag får säga min mening. Och som du sa för de som kör med mindre upplösning så funkar det bättre.

sussinys bild

Sen har jag en till fråga, ang Submitnews.php.
Just nu har jag en funktion där man kan skriva in nyheter så hamnar det på första sidan. men jag har dessutom en länk som heter Nyheter, och när man klickar på den så kommer man till något slags formulär som dessutom alla users har tillgång i, när man skriver där så skickad det ett forumlär till admin sidan. Vad är detta bra för.

Hej

Funderar lite på vad det är för länk "nyheter" du menar. vad är det för filnamn när du klickar på den länken? Kan det vara contact.php? isåfall är det ett kontaktformulär. Jag vet inte om något annat formulär än det, submitnews.php det är ju "posta nyhet" och det var väl inte det du menade vad jag kan förstå.

citat:
"när man skriver där så skickad det ett forumlär till admin sidan."

hur ser formuläret ut som kommer till adminsidan?

Konstigt att du inte kan få huvudmenyn överallt på din sida, men prova att aktivera menyn som heter "tree_menu" för då får du samma länkar och förhoppningsvis ska de synas på de sidor som du bestämmer själv i konfigurationen.

Sussi

varros bild

Hej tack för svar !
Problemet med detta är att det är ett fotoforum, och att låta sidan komprimera bilderna försämrar kvalitena avsevärt. Därför försöker jag hålla bilderna så stora som möjligt utan att dom blir för stora.
Dom kan ändra i förväg ja men komprimering över huvud taget är inte bra för bilder. Alla vet inte hur man jämnar ut kvaliten efter komprimering.

Tack jag ska kolla över om jag kan få det att funka.

Jag frågade nått om Quoten förut men tror inte jag fick nått svar. Går det få en tydligare quote text för som det är nu så ser man knappt någon skillnad, den är inte ens avgränsad på nått vis, om man kunde få en annan nyans på quoten, eller att den va kusiv, eller innom en ruta tex.

Tack ska ni ha
//Varro

varros bild

Hejsan !
Länken heter "subitnews.php" och själva formuläret ser ut som sådant:
http://www.goodfellah.se/Test/News.jpg

under admin delen så får jag upp ett meddelande precis som när någon rapporterar en post. Jag har försökt avinstallera pluginet för news men det blev ingen skillnad.

konstigt :/
//Varro

tubbis_2s bild

Men vitsen med mitt sätt är att man då länkar till en ickekomprimerad bild. Du vet att det tar tid att ladda hem okomprimerade bilder och varför skall folk lägga ner en massa tid/bandbredd på sånt de kanske inte är intresserade av.
Vad gäller Quoten så finns definitionen till den i filen quote.bb som ligger under /e107_files/bbcode
&lt;div class='indent'>&lt;em>$parm ".LAN_WROTE."&lt;/em> ...&lt;br />$code_text&lt;/div>
Så antingen så ändrar du i style.css attributen för .indent eller så gör du en ny som du kallar t ex .quote
&lt;div class='quote'>&lt;em>$parm ".LAN_WROTE."&lt;/em> ...&lt;br />$code_text&lt;/div>
Problem finns det i båda sätten, i det första så ändras alla "indent" och i det senare så får du göra om allt igen vid en uppgradering.

sussinys bild

Om du inte vill att gäster eller medlemmar ska kunna posta nyheter så måste du ställa in det i "sajtlänkar" eller "sitelinks", ikonen hittar du på administrationssidan och där sen kan du antingen avaktivera den sidan helt eller bestämma om bara admin ska se den länken/sidan. Om du har submitnews.php tillgänglig för alla eller medlemmar så när de postar nyheter så får du information om det på administrationssidan nämligen.

hälsningar Sussi

varros bild

Hejsan!
Svaret på frågan är att folk vill ha okomprimerade bilder, dom vill inte lägga upp bilder dom spenderat X antal timmar att få till, sedan blir dom komprimerade. Redigeringen man gjort blir förstörd, till viss del.

Tack för det senaste svaret, jag ska kolla upp detta.

Med vänliga hälsningar.
//Varro

varros bild

Ang quoten.
Vad menar du med att alla 'indent' ändras ?

Tack

varros bild

Hejsan !
Tack för ditt svar, har vart lite off senaste veckan.
Det funkade fint. Jag tog bort funktionen för den hade ingen samband alls med nyheter på första sidan. Så jag tog bort den.

jag har några frågor.

Vad det gäller vanliga användare hur kan dom ta bort sina enga inlägg ? Känns vesentligt att dom borde kunna ta bort dom själva ?

Sen undrar jag hur man flyttar enstaka inlägg i en tråd.
Hela tråden vet jag hur man flyttar. Den 'move thread' knappen finns inte på enstaka inlägg.

Hur går dessa saker till

Tack för hjälp
//Varro

tubbis_2s bild

Du kan tillåta folk att ladda upp hur stora bilder som helst, iofs finns det en spärr i php.ini, dwet är bara det att de visas i en och samma storlek i forumet och vill man se den okomprimerade bilden så klickar man på bilden och får se den exakt som skaparen av den har velat. Det är ingenting som förstör någon bild alls.

tubbis_2s bild

Indent är en css-klass och den kan finnas på fler ställen än just i forumet. Och om man ändrar så att den ser snygg ut i forumet så kanske det ser misslyckat ut på övriga ställen.

sussinys bild

Hej Varro

Jag kan inte hitta något där att medlemmarna kan radera sina inlägg, dock kan de redigera inläggen och då finns ju möjligheten att radera det man skrivit, men inlägget finns ändå kvar fast det är tomt. Ska kolla upp det där om det går att fixa i koden kanske. Sen upptäckte jag att i en del teman så syns det (när man är inloggad som admin) att man kan flytta trådar men i en del teman finns det inte med. Förmodligen får man skriva in det själv då i koden för det temat, det finns särskilda filer för just forumet i temamapparna...men vet inte vilken man ändrar i. Det vet de säkert på forumet på e107.org

Upptäckte dock att det går tydligen bara att flytta trådar och inte enstaka inlägg, men det kanske också får att ändra på.

Ja tyvärr kunde jag inte vara till så stor hjälp just med det här, hoppas du hittar något på forumet på e107.org , Jag brukar logga in mig där när jag behöver hjälp med något. Eller om det gäller plugins så brukar jag maila till den som har gjort pluginet.

Gott Nytt År

mvh Sussi

varros bild

Tack för ditt svar Sussie.
Jag har försökt få kontakt med admins på e107.org och förhoppningsvis får jag min inloggning snart då kan jag fråga där, du har inte hittat nått om man kan lägga in det i koden än lr ?

Jag har en till utmaning till dig.
jag har fått en fröfrågan om man kan göra 'länken' 'show new posts' mer tydlig. Det enda som egentligen behövs är att just den texten var röd eller liknande. Så att den syns bättre. Eller på något annat sät kunde märka ut den.

Jag har försökt leta på det, men eftersom jag inte kan php bra så är den väldigt svår att hitta för mig.

Tack

sussinys bild

Hej Varro

Har inte hittat det ännu. Men när det gäller länken "Show New Posts" så borde du kunna ändra det i filen som heter style.css i mappen där ditt tema ligger. Där ändrar du färger och storlekar på rubriker och all annan text.

Jag brukar göra så att jag ändrar och sen skickar jag upp filen, men stänger inte ner den på datorn och om det inte blev rätt så kan jag alltid backa i programmet jag använder(dreamweaver) men det går lika bra i anteckningar eller wordpad.

hälsningar Sussi